MECHANIKA
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Gri

Król piratów

Licznik postów: 3,558

Gri, 24-09-2018, 17:34
Okey! Przechodzimy do najtrudniejszego. Wyszła dość duża ściana tekstu, ale w praktyce wierzę, że będzie działać to płynnie Smile

Uwaga! Tak na dobrą sprawę, nie musicie czytać tego tematu, nie jest to niezbędne do gry, jedynie jeśli interesuje Was dokładniej na jakiej zasadzie będę rozpatrywał testy i walki. Jeśli Wam się nie chce tego czytać, wystarczy, że wiecie, że używać będę kostek i to tyle.

Poniższy tekst został już nieco zedytowany uwzględniając zmiany w mechanice jakie wynikły w trakcie gry.
Przede wszystkim: będę używał kostek. Rzucać będę poprzez portal http://kostnica.eu/ . Stronka jest o tyle ciekawa, że będziecie mogli sobie sprawdzić rzuty, bo będą ogólnie dostępne.
Ogólnie całe te rzuty kostką mają służyć głównie mi, by dodać trochę losowości, trochę niespodzianek i wskazywać kierunek rozwoju. Zazwyczaj rzucać będę kostką lub kostkami k20.

Kiedy będę rzucał kośćmi:
Najczęściej rzucać będę gdy do wykonania będzie jakiś rodzaj testu. W takich sytuacjach będę również brał statystykę pod którą dany test podlega (według logiki i własnego uznania jaka statystyka/statystyki jest najważniejsza w danym przypadku). 
Ustalam poziom trudności danego testu + różnego rodzaju modyfikatory. Porównywać to będę albo ze sztywnym wymogiem (np. przeskoczenie danej przepaści wymaga rezultatu 10) albo z odpowiadającym rzutem wroga.

Przykład:
1. Chcecie wyrwać ze ściany zamocowany świecznik, aby użyć go jako broni. Ustalam poziom trudności na 12. Rzucamy na siłę, macie 2 siły. Używam kostki k20 i do wyniku dodaję waszą siłę. Wypadło 11 + 2 = 13, zdaliście udało się.
Wasza postać ma możliwość albo walczyć z napotkanym dzikim zwierzęciem, albo uciec. Chcecie uciec. W przypadku gdy wykonujemy rzut przeciwstawny (wasz przeciwko komuś/czemuś) rzucam kostką zarówna za was, jak i za to zwierzę
Mam statystyki dla tego zwierzęcia. Ich zwinność to 3, natomiast Wasza to 5. Rzucam kostką k20, do wyniku dodaję zwinność, patrzę na rezultat.
Bardzo często dodaję różne modyfikatory związane z obecną sytuacją (np. jesteście zmęczeni, ranni to wtedy będzie minus do rzutu. Albo przeciwnie, startujecie z lepszej pozycji, macie bonus). W przypadku dużych różnic pomiędzy statystykami, bardzo możliwe, że osoba/stworzenie z dużą przewagą wygra automatycznie, albo dostanie znaczny bonus.

Druga sytuacja, kiedy będę używał kostek to walka. Tutaj nie ustalam poziomu trudności testu, a zwyczajnie będę rzucał za Was + za przeciwnika i porównywał wyniki (uwzględniając oczywiście statystyki i inne modyfikatory).
W walce macie jeden unik na turę. Do uniku używam statystyki "Unik" którą wyliczam na zasadzie 0.6 refleks x 0.4 zwinność = Unik. Jeśli walczycie 1v1, to będę Wam rzucał za unik co atak. Jeśli 1v3, to tylko raz na trzy ataki.
Walki trwałyby baaardzo długo, gdybym co każdy rzut kostką robił podsumowanie. Dlatego jeśli dacie mi opis walki, jaki macie plan, rzucę np. 5x kostką k20 za Was i za Wroga i na tej podstawie opiszę co się wydarzyło.

W przypadku testów i walki, często ustalam różne stopnie sukcesu. Przykładowo, jeśli się targujecie to robię rzut na osobowość o poziomie trudności 10, żeby cokolwiek udało się utargować. Ale jak wypadnie Wam 15+ z rzutu, to macie drugi poziom sukcesu i utargujecie więcej. A jak 20+ to jeszcze więcej itd.

Ok! Czyli mechanika rzutu kostką jest i będę jej używał, ale jest bardzo płynna i nie jest sztywno określona. Umówmy się, Mistrz Gry ma ostateczne słowo, więc jak widzę, że sytuacja Wam sprzyja to dodaje bonusy do rzutów. Jeśli nie sprzyja, to przeciwnie, utrudniam Wam życie. Mam nadzieję, że będziecie to akceptować i nie wkurzać się, jak zdarzy Wam się wywalić na twarz przy przeskakiwaniu przez strumyk. Bywa, taki los. Nie może też Wam wszystko wychodzić, bo byłoby nudno Smile

Obrażenia zależą od siły lub umiejętności magicznych oraz od wytrzymałości.
Jeśli np. oberwiecie od rabusia z siłą 3, a macie 2 wytrzymałości, to odejmuje 3-2 i dostajecie 1 obrażeń.
Po każdym ataku który Was trafi tracicie również, TYLKO NA CZAS TEJ WALKI, 0.5 punktu wytrzymałości. Im więcej obrywacie, tym większe obrażenia dostajecie.
Jeśli postać ma mniej niż 10 hp dostaje minusy do statystyk. Przy 2 hp i mniej jest już umierający i ma duże minusy do statystyk.

Mechanika będzie prawdopodobnie jeszcze dopracowywana, nie była jeszcze testowana w praktyce, więc możliwe, że będzie potrzebować trochę szlifów.
Gri

Król piratów

Gri, 04-10-2018, 21:51
Słuchajcie, ważny update.

Nie wspomniałem o tym, a to dla niektórych może być ważne.

Przy testach na zaklęcia, które nie są związane bezpośrednio z walką (np. jakieś zaklęcie spowolnienia, klątwy itd.) test wygląda tak, że jest rzut przeciwstawny - zdolność magii danej postaci przeciwko jednemu z trzech atrybutów albo wytrzymałość, albo psychika albo umysł (zależnie co bardziej pasuje, ale najczęściej jest to psychika).
Rzut kostką k20.

Jeśli komuś bardzo ta informacja pozmieniała plany, to ma prawo od nowa statystyki rozdysponować (tylko niech mi da znać).
Gri

Król piratów

Gri, 27-02-2019, 00:24
Zorientowałem się, że nie dopisałem tu jak dokładniej działają uniki.
Ogólnie w notatkach swoich miałem to rozpisane tak:
Wygląda to tak, że porównuję refleks unikającego z umiejętnością używanej metody walki przeciwnika + ewentualne modyfikatory (gdy dotyczy to walki). W czasie uniku przed np. spadającą gałęzią to po prostu test z jakąś wymyśloną przeze mnie trudnością. Ale wracając do sytuacji walki, mamy działanie: Refleks - umiejętność danej dziedziny walki = X. Zależnie od rezultatu tego działania unik udaje się przy innych wartościach rzutu kostką k20.
Jeśli X>0 (czyli ma się więcej refleksu niż przeciwnik umiejętności walki (z uwzględnieniem modyfikatorów)).
X = 1 lub 2 - trzeba rzucić 8+ by uniknąć.
X = 3 lub 4 - trzeba rzucić 5+ by uniknąć
X = 5 i więcej - trzeba rzucić 2+ by uniknąć.

Jeśli X=0 trzeba rzucić 11+ by uniknąć.

i teraz w przypadku gdy wynik ujemny:
X= -1 lub -2  - trzeba rzucić 13+ by uniknąć
X = -3 lub -4 - trzeba rzucić 16+ by uniknąć
X = -5 i mniej - trzeba rzucić 20 by uniknąć.

Zastrzegam, że to się może zmienić, zobaczę jak będzie działać.
Gri

Król piratów

Gri, 17-03-2020, 00:27
INWESTOWANIE MAJĄTKU:

Douglas postanowił zainwestować, także wymyśliłem prosty system inwestycji pieniędzy.  Możecie z niego skorzystać na przyszłość:

Inwestycja - wybierzcie najpierw stopień ryzyka. Za każdym razem rzucę 10x kostkami k20. Potrzebujecie "wygrać" przynajmniej 6 razy by inwestycja się udała. Jeśli 'wygracie' równe 5 razy, to nic się nie zmienia w zainwestowanych pieniądzach. Jeśli wygracie 10 na 10, zarabiacie 2x więcej niż napisane poniżej. Jeśli przegracie każdy rzut, tracicie 2x więcej niż napisane (poza ostatnią opcją, tam po prostu tracicie wszystko). Możliwości:
- Bezpieczna: Jeśli wypadnie 5 lub więcej, to sukces. Zarobić możecie 5%, stracić możecie 5%.
- Średnia: Jeśli wypadnie 8 lub więcej, to sukces. Zarobić możecie 10%, stracić możecie 15%.
- Ryzykowna: Jeśli wypadnie 12 lub więcej to sukces. Zarobić możecie 25%, stracić możecie 30%.
- Bardzo ryzykowna: Jeśli wypadnie 15 lub więcej to sukces. Zarobić możecie 60%, stracić możecie 75%.

Postać Mordoc'a, Mike, jako hazardzista, ma -1 do wymagań na oczkach, ale w razie porażki traci o 5% więcej niż napisane!
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź