[SPOILER] Wszystko o Haki
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
RedHatMeg

Piracki oficer

Licznik postów: 661

RedHatMeg, 22-03-2009, 11:24
Wiem, że pytano już o haki w "Pytaniach do One Piece", ale ja bym chciała tutaj zawrzeć WSZYSTKIE wiadomości na temat tego ciekawego stylu walki, a potem może uzupełnić je, w miarę jak będizemy wiedzieć wiecej z mangi.
Ouek

Super świeżak

Licznik postów: 210

Ouek, 22-03-2009, 15:00
Ej, to było w anime ! ;D Na samym począteczku, jak Shanks przegonił Lord of the coast !
hans14

Kapitan z paradise

Licznik postów: 338

hans14, 22-03-2009, 15:08
Ja pamiętam jak Luffy zatrzymał tego byka, a potem ten byk zwiał trochę a padł, to było wtedy gdy walczyli z kimś podobnym do Sanjego Big Grin
yuck^^

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 530

yuck^^, 22-03-2009, 15:16
hans14 napisał(a):Ja pamiętam jak Luffy zatrzymał tego byka, a potem ten byk zwiał trochę a padł, to było wtedy gdy walczyli z kimś podobnym do Sanjego Big Grin
Tłumaczę na polski:
Ja pamiętam, jak Luffy zatrzymał tego byka (Motobaro), który później się przestraszył i uciekł. To było wtedy, gdy walczyli z Duval'em.

http://www.onepiece.com.pl/forum/viewto ... c&start=75 - Info o haki.
RedHatMeg

Piracki oficer

RedHatMeg, 23-03-2009, 16:27
No tak, ale animeman, który nie czytał mangi, nie będzie wiedział, że to jest haki.
BlackKuma

Król piratów

Licznik postów: 3,505

BlackKuma, 23-03-2009, 18:53
Otóż to, bo do tej pory nie powiedziano nic o nim, nie wymieniono oficjalnie nazwy.
Można tylko gdybać jakiej to tajemniczej mocy używali Wink
RedHatMeg

Piracki oficer

RedHatMeg, 23-03-2009, 19:03
A teraz mała definicja oparta o to, co powiedziałno w "Pytaniach...":
haki "jest to moc która pozwala zaatakować użytkownika diabelskiego owocu (logia lub paramecia) bez bawienia się w atakowanie go jego naturalnym wrogiem." [RdR].
"Ja czytałem, że to coś w rodzaju "siły woli", pierwszy raz pokazano haki gdy Shanks 'odstraszył' potwora, który zaatakował Luffiego" [Haku]
"Haki-Teoretycznie moze byc uzywana przez kazdego kto sie jej nauczy, jednak sa tez jej specjalne rodzaje ktorych z kolei uzyc moga tylko wybrancy. Chodzi tu o Haoushoku - King Disposition (sry czytam mange po angielsku ale chyba wiecie o co chodzi) spotykaną tylko raz na milion. Po przetlumaczeniu moze oznaczac "ambicje" "sila woli" aspiracja" czyli taka jakby sila ducha. Moze byc uzywana do obrony jak i do ataku, pozwala atakowac uzytkownikow diabelskich owocow typu logia. Zeby tego bylo malo Luffy ktory nie czuje bolu od zwyklych udezen po uderzeniach nasyconych haki bol ten odczuwa czyli tak jakby niweluje ona moc owocu. A odczuwany przez luffiego bol daje do myslenia gdy przypomnimy sobie jak garp bije lufyy'ego i ten odczuwa bol (garp i haki?)" [shenlong]

To teraz spekulujmy. Big Grin
Technics

Pirat

Licznik postów: 28

Technics, 22-04-2009, 21:00
Dobra czyli tak ,,Pieść Miłości'' to mogło być Haki.....
Odstraszenie Motobaro Kolejna Odmiana Haki Prawdopodobnie ta sama co podczas Ataku króla mórz w dzieciństwie Lufiego...
Kolejna akcja ratowania Luffiego przez jego ojca Dragona prawdopodobnie Haki AntyLogia...

Czyli Dajcie żeby coś zrobił Ace i cały ród Monkey Ma zadatki na Królewskie Haki...
Czyli to którego użył nasz ,,Mechanik od pokrywania statków'' (PRAWA REKA KROLA PIRATOW!)
Ukog

Wilk morski

Licznik postów: 79

Ukog, 22-04-2009, 21:38
Z tego co kojarzę to Shanks ma tak silne haki, że spora część załogi White Bearda wyłamała się jak tylko wszedł na statek, z tym że jeszcze wtedy nie było wiadomo co się z nimi dziejeBig Grin, wicek Gol'a też chyba tak zadziała w tedy na targowisku niewolników;]. Zastanawiam się też czy Zoro czy Sanji opanują tę zdolność. Jak dla mnie jeszcze za mało infa, żeby można poważną dyskusję rozwinąć;p.
xaxs

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,221

xaxs, 22-04-2009, 21:42
Technics napisał(a):Odstraszenie Motobaro Kolejna Odmiana Haki Prawdopodobnie ta sama co podczas Ataku króla mórz w dzieciństwie Lufiego...

Raczej nie tyle odmiana co zastosowanie Wink

Królewskie Haki mają dwie osoby, a przynajmniej tylko o nich wiemy- Luffy i Boa Hancock

Silvers Rayleigh ma poprostu haki Tongue Nie wiadomo czy jest to jakaś odmiana czy po prostu haki Tongue Nie wiadomo wogle czy jest wiekszy podział niż na "haki" i "haki królewskie".

Nie wiadomo czy Ace i Garp używają haki.

To tłumaczenie słowa haki- ambicja jest dość hmmm no kuriozalnie brzmiałoby, że X powalił Y używając swojej ambicji Tongue

Po tym co widzieliśmy można dojść do wniosku, że jest to jakaś siła psychokinetyczna, siła umysłu/ducha (było coś o duchu gdy Shanks wchodził na pokład BBWink)

Wydaje mi się, że haki oddziałowuje na mózg zaatakowanego (przynajmniej taki wniosek wyciągnąłem z tego co zaprezentowali nam obecnie).
Fantomasik

Super świeżak

Licznik postów: 244

Fantomasik, 22-04-2009, 21:54
xaxs napisał(a):Nie wiadomo czy Ace i Garp używają haki.

Garp napewno, ale Ace???Przecież Teach podczas walki z nim, mówi że Ace zbyt opiera się na mocy swego owocu
Technics

Pirat

Licznik postów: 28

Technics, 22-04-2009, 22:04
Zgadzam się co do odziaływania na umysł...oczywiście z tego co widzieliśmy to nikt chyba nie użył tego podczas bezpośredniej walki więc nie możemy za dyżo mówic o zastosowania bojowych chociaż pewnie i takie występują....

Jedno z Zastosowań to poprostu atak za podswiadomość prawie jak Negative Hollow's Perony tylko z 10 razy silniejsze i szybsze....

Co do ambicji to się zgadzam...raczej było by to poprostu nieracjonalne....
xaxs

Pierwszy oficer

xaxs, 22-04-2009, 22:05
Garp na pewno? A kiedy używał haki?Tongue

Ace nie wiadomo czy używa haki tak samo (przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo) Garp.
xaton

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,120

xaton, 22-04-2009, 22:07
Ukog napisał(a):Z tego co kojarzę to Shanks ma tak silne haki, że spora część załogi White Bearda wyłamała się jak tylko wszedł na statek
OdwrotnieTongue. To piraci Shanksa nie wytrzymali jak dopłynęli do Edzia BiałowąsaTongue.

Ukog napisał(a):Zastanawiam się też czy Zoro czy Sanji opanują tę zdolność. Jak dla mnie jeszcze za mało infa, żeby można poważną dyskusję rozwinąć;p.
Zoro opanujeTongue. Jak go jacyś łowcy nagród napadli jak szukał 1 części archipelagu shabondy to on się tylko na nich spojrzał a oni już kupa w gaciach i uciekliTongue. To chyba haki byłoTongue.
xaxs

Pierwszy oficer

xaxs, 22-04-2009, 22:11
xaton napisał(a):Ukog napisał/a:
Z tego co kojarzę to Shanks ma tak silne haki, że spora część załogi White Bearda wyłamała się jak tylko wszedł na statek

OdwrotnieTongue. To piraci Shanksa nie wytrzymali jak dopłynęli do Edzia BiałowąsaTongue.

Nie jestem pewien co do piratów Shanksa choć też bardzo możliwe, ale jak Shanks wszedł na pokład BB to nawet tam jeden z tych dowódców BB mówił żółtodziobom żeby zeszli pod pokład bo nie wytrzymają naporu ducha Shanksa czy coś takiego Wink

@xaton

Też myślę, że ta scenka miała być dla nas jakby zapowiedzią jego haki Tongue
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź