Legendarny pierwszy oficer
Licznik postów: 1,499
zok: Tak, o takim normalnym Halloween jak w Ameryce obchodzą. Jeszcze zrozumiałabym, gdyby to była parodia, ale styl na to nie wskazywał. Więc mówię lasce, że fik spoko, ale to halloween jest nielogiczne i nie pasuje do realiów. A ona mi na to "przecież to tylko fanfik." I właśnie takie jest ich podejście, "to tylko fanfik." I nie przekonasz ich, bo nie ważne jaki szajs napiszą i tak znajdą czytelników na swoim poziomie intelektualnym, bez względu na to co napiszą, tobie po prostu powiedzą "don't like, don't read." Dlatego ja już nic na ff.net nie komentuję, bo po co, skoro tam mało kogo konstruktywna krytyka obchodzi?
Kapitan z nowego świata
Licznik postów: 518
Legendarny pierwszy oficer
Licznik postów: 1,499
Cytat:Mnie trochę temat zastanawia, bowiem jak można porównywać wszystkie kraje do jednego?Gdybyś siedział w temacie tak jak ja, to byś zrozumiał. Fandom dzielę na polski i światowy, bo czytam fiki albo po polsku albo po angielsku. Równie dobrze mogłam napisać fandom polski vs fandom anglojęzyczny i wyszłoby na to samo. Jak czytam fika np. na ff.net to ja nie wiem czy jest z Francji, z Holandii czy z Chin. Wiem tylko, że jest po angielsku i różni się od tego co czytam po polsku. Nawet Polak, gdy pisze po angielsku, zmienia trochę styl, widzę to po sobie. To co jeszcze różni nasz fandom od anglojęzycznego (tak, może powinnam jednak używać tego słowa), to fakt, że polski jest bardziej konserwatywny, a w anglojęzycznym nie ma tabu.
Wilk morski
Licznik postów: 83
Piracki oficer
Licznik postów: 661
). Pomijając już to, że Polacy generalnie przesyłają albumy bez fabuły i prawie wcale nie piszą ff w simsach, to zwykle fabuły takimch simsowych fików są bardzo ograniczone fabularnie - zwykle o miłosnych perypetiach, choć zdarzaja się i takie rzeczy jak Anime Legacy albo Makeover... A raz widziałam album o zdaniach, których nie wypowiedzieliby bohaterowie FMA.
Kapitan z paradise
Licznik postów: 338
Pirat
Licznik postów: 45