Cytaty z Książek
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
qbol

Imperator

Licznik postów: 2,290

qbol, 20-07-2009, 23:09
Cóż, osobiście uwielbiam cytaty z książękSmile

Oto moje trzy ulubione, ofc z ,,Wiedźmina":

-Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty.
-A drugim?
-A drugim jest śmierć

- Hej, ty tam! -
zaryczał, biorąc się pod boki. - Smoku
chędożony! Słuchaj, co ci rzeknie herold! Znaczy się ja!
Jako pierwszy honorowo weźmie ciebie obłędny rycerz
Eyck z Denesle! I wrazi ci kopię w kołdun, wedle
świętego zwyczaju, na pohybel tobie, a na radość biednym
dziewicom i królowi Niedamirowi! Walka ma być honorowa i
wedle prawa, ziać ogniem nie lza, jeno konfesjonalnie
łupić jeden drugiego, dopokąd ten drugi ducha nie
wyzionie albo nie zemrze! Czego życzymy ci z duszy, serca!
Pojąłeś, Smoku? ''
(Z pamięciBig Grin)

(Tutaj nie dam cenzury, ponieważ jest to klasyka. Ale wrażliwsi:Nie czytać!)
*rozmowa na temat miecza krasnoluda Zoltana*
- No, Zoltan. A wiesz, co te runy tutaj znaczą? Pewnie są magiczne.
- Pewno, że som Magiczne!
- A co tam jest napisane?
- Na pohybel skurwysynom!

A wam, jakie cytaty zapadły w pamięć?
Jolly

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,506

Jolly, 20-07-2009, 23:22
Ja mam mnóstwo karteczek, zeszycików i innych pierdół pozapisywanych cytatami z książek. Mogę tu rzucić raz na czas dobrym hasłem.

Na początek dwa.

Księżyc świeci jednako i dla poety i dla ludobójcy.
~ Kazimierz Moczarski, Rozmowy z katem

Niezależnie od okoliczności, dbajcie tylko o jedno, aby żaden z was do człowieka nie był podobny!
~ Fiodor Dostojewski, Zbrodnia i kara
qbol

Imperator

Licznik postów: 2,290

qbol, 20-07-2009, 23:33
Dzięki Szczeremu przypomniałem sobie o:

– Runą wówczas mury Loxi, Aretuzy i Garstangu, za którymi właśnie zbierają się ci poganie, by swe knowania obmyślać! Runą te mury...
– I trza będzie, psia mać, od nowa stawiać.

I jeszcze jedenSmile

– Kompania mi się trafiła – podjął Geralt, kręcąc głową. – Towarzysze broni! Drużyna bohaterów! Nic, tylko ręce załamać. Wierszokleta z lutnią. Dzikie i pyskate pół driady, pół baby. Wampir, któremu idzie na pięćdziesiąty krzyżyk. I cholerny Nilfgaardczyk, który upiera się, że nie jest Nilfgaardczykiem.
– A na czele drużyny wiedźmin, chory na wyrzuty sumienia, bezsiłę i niemożność podjęcia decyzji – dokończył spokojnie Regis. – Zaiste, proponuję podróżować incognito, by nie wzbudzać sensacji.
– I śmiechu – dodała Milva.

Wszystkie z Wiedźmina, a jakżeSmile
Papillon

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,142

Papillon, 20-07-2009, 23:40
"... sa moralne i filozoficzne różnice między niszczycielską mocą samo zaspokajania a wszechogarniającą delikatnością wyznanej i przyjętej miłości" Vladimir Nabukow "Ada i żar"

"Wielu ludzi chciało by kochać ale obawia się że trzeba za to poświęcić coś z przeszłości lub przyszłości"

"Człowiek musi być jak bijące źródła a nie jak jezioro w którym zawsze stoi ta sama woda"

Paulo Coello "Weronika postanawia umrzeć"

"Mam sto rąk , sto sztyletów gdy chce sto ran zadam"

"Kordian"
Kowal

Imperator

Licznik postów: 2,230

Kowal, 21-07-2009, 00:25
Hmm, teraz sobie nie przypomnę części, ale te z Wiedźmina co qbol wymienił zaliczają się do moich ulubionych, nie ma sensu pisać jeszcze raz (i ofc mi się nie chce Wink). Tylko mam pytanko, czy ten z runami na mieczu to czasem z gry nie jest?
Szczery

Imperator

Licznik postów: 1,822

Szczery, 21-07-2009, 00:36
W książce też było Smile W grze nie wiem, bo nie grałem.

Ja póki co tylko jeden cytacik, z obecnie czytanej "Lalki" Głowackiego. Co wam powiem, to ,że ta książka jest lepsza niż się zapowiadała z początku.

""W tym kraju tylko choroba, nędza i zbrodnia znajdują weselne łożnice, nawet przytułki dla potomstwa"

Albo i drugi, też opisujący sytuację z ówczesnej Warszawy

"Tu nie proadzi jednostka z inicjatywą, bo wszystko sprzysięgło się, ażeby ją spętać i zużyć w pustej walce - o nic"

Czemu mi się podobają? Może dlatego, że nigdy za stolicą nie przepadałem :niepewny:
Owca2512

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 495

Owca2512, 21-07-2009, 00:44
Szczery napisał(a):Głowackiego
nie Prusa przypadkiem Big Grin?

Cytat z "Mistrza i Małgorzaty"
"- Przepraszam - łagodnie powiedział nieznajomy - po to, żeby czymś kierować, trzeba bądź co bądź mieć dokładny plan, obejmujący jakiś możliwie przyzwoity czas. Pozwoli więc Pan, że go zapytam, jak człowiek może czymkolwiek kierować, skoro pozbawiony jest nie tylko możliwości planowania na choćby śmiesznie krótki czas, no, powiedzmy, na tysiąc lat, ale nie może ponadto ręczyć za to, co się z nim stanie następnego dnia?"

I z "Dzieci Bohaterów" Lyonel Trouillot
"Biedacy kroczą drogą biedaków. Znamy tylko tereny płaskie, gdzie pejzażem jest tłum. Przypadek, konieczność wiodą nas zawsze ku tym samym miejscom. Do naszej części miasta. Do osiedli podobnych do naszego. W gruncie rzeczy to wcale nie tak źle. Lepiej znosi się własny los, gdy nie zna się innego."

I "Kroniki Ptaka Nakręcacza"
"Wraz z krajobrazem świadomość się coraz bardziej powiększa, rozprasza i nie można jej już przypisać do własnego ciała. To właśnie czułem pośród mongolskiego stepu. Cóż za ogromna przestrzeń! - myślałem. Ten step bardziej przypominał morze niż dzikie pustkowie. Słońce wschodziło ponad wschodnim horyzontem, powoli przesuwało się po niebie i zachodziło za zachodnim. Była to jedyna rzecz wokół, która się zmieniała. W tym ruchu czuło się coś ogromnego, kosmicznego, co można chyba nazwać miłością."
Kowal

Imperator

Licznik postów: 2,230

Kowal, 21-07-2009, 00:55
Hmm, mam taki pomysł, może warto by też założyć temat co do ulubionych złotych myśli przysłów itd.? Bo ja kojarzę kilka takich fajnych powiedzonek, możliwe, że to nawet cytaty są, ale nie mam pojęcia skąd Smile Ot, na przykład coś takiego:

"Jeśli bycie mądrym oznacza życie bez marzeń, to ja wolę pozostać głupcem."

Możliwe jest że to był jakiś cytat, ale go przerobiłem xD
Kami

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,155

Kami, 21-07-2009, 00:56
To ja mam jedno, które bije wasze wszystkie na głowe.

''Wiem. I tyle.'' - Shiroi Cool
Szczery

Imperator

Licznik postów: 1,822

Szczery, 21-07-2009, 01:18
" Zawsze pamiętaj, że tłum, który oklaskuje twoją koronację, jest tym samym tłumem, który będzie oklaskiwał twoją egzekucję."

Terry Pratchett - Piekło Pocztowe
Jolly

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,506

Jolly, 21-07-2009, 08:03
Miłość jest podobna do wszelkich innych szlachetnych cnót, występujących w czczej gadaninie rodziny, nauczycieli i księży. Po prostu nie istnieje. Jest mydleniem oczu, sposobem panowania nad innymi, sterowania nimi.
~ Dean R. Koontz, Przełęcz Śmierci

I tyle na ten temat.
Anarchy Maniek

Piracki wojownik

Licznik postów: 114

Anarchy Maniek, 21-07-2009, 13:03
„…Sądzę,
Że warto władać w piekle, bowiem lepiej
Być władcą w piekle niż sługą w Niebiosach.”

John Milton, Raj Utracony
xaxs

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,221

xaxs, 21-07-2009, 20:17
"W chwili narodzin imperiom bynajmniej nie brakuje celów. Dopiero gdy okrzepną, miejsce utraconych idei zajmują jałowe ceremonie."

"Siła ma granicę, poza która nawet najpotężniejsi nie mogą jej użyć bez zniszczenia siebie. Wyznaczenie owej granicy stanowi o prawdziwej sztuce rządzenia (...)"

"Ludzie podlegają władzy, ale władcy ulegają poddanym"

Wszystkie trzy cytaty z "Diuny" Franka Herberta. To tak na szybkiego, później przypomnę sobie inne, bo tego jednak trochę jest Wink
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź