Jakub Wędrowycz
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
RedHatMeg

Piracki oficer

Licznik postów: 661

RedHatMeg, 29-12-2009, 19:20
Dostałam na gwiazkę dwa najnowsze tomy Wędrowycza. O tym, że twór Pilipiuka wymiata wiem od momentu, w którym przeczytałam "Kroniki Jakuba Wędrowycza". Chciałabym teraz wezwać wszystkich fanów egzorcysty z Wojsławic na małą dyskusję.

Jakub jest z drugiej strony typowym emenlem, a z drugiej - niezwykle inteligentnym facetem. Niby stereotypowy wiochmen, ale z klasą.
Ja bym też chciała również przeczytać opowiadanie, w którym występują częściej jego wnuk i prawnuk.
Kami

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,155

Kami, 29-12-2009, 19:49
RedHatMeg napisał(a):Ja bym też chciała również przeczytać opowiadanie, w którym występują częściej jego wnuk i prawnuk.

To polecam dziennik norweski. Tylko oni tam występują Wink

Sam twór Pilipiuka jest świetny, nie tak dawno temu skończyłem Homo Bimbrownikus i mimo, że jest to już chyba 5 część, poziom trzyma nadal wysoki. Polecam wszystkim fanom polskiej fantastyki Smile .
Rain

Król piratów

Licznik postów: 3,825

Rain, 29-12-2009, 19:54
Ja jestem po wszystkich częściach Jakuba xP Humor jest zajebiaszczy^^ Przymierzam się do Norweskiego Dziennika albo do Oka Jelenia...
Szycha

Wilk morski

Licznik postów: 76

Szycha, 29-12-2009, 20:50
Jakub Wędrowycz, jedna z najlepszych postaci fikcyjnych z jaką się zetknąłem. Nałogowy bimbrownik, ścigany za to przez niezbyt rozgarniętych stróżów prawa. Znany z rozbojów, profanacji grobów, alkoholizmu i ponad naturalnych zdolności.

Książki o nim polecił mi znajomy, tak samo jak i Norweski Dziennik. Pierwsza część przygód Jakuba, jest moim zdaniem jedną z najlepszych satyr, jak i typowo humorystycznych opowiadań, wśród książek polskich autorów. Pilipiuk stworzył tutaj bardzo ludzką i bliską polakom postać, a jednocześnie wprowadził wątki nadzwyczajne (wampiry, magicy, magia, bimber pędzony z wszystkiego co się da), co bardzo zaciekawia czytelnika. Przeczytałem o nim wszystkie książki i o ile pierwsze cztery tomy są świetne, tak już przy "Wieszać każdy może", widać spadek formy pisarza. Mimo iż nadal zabawna, to już jakoś wydawała mi się strasznie sztucznie napisana, jakby Pilipiukowi kończyły się pomysły... Najnowsza część jest moim zdaniem najsłabsza, więcej w niej Radka i jego dziadka, niż samego Jakuba (mówie tu bardziej o tytułowej opowieści), do tego sekty Światowida itp. jakieś bóstwa pies wie skąd i jeden wielki galimatias. Książki nawet nie dokończyłem, czeka na lepsze czasy.

Co do Norweskiego Dziennika, to polecam bardzo, ta 3 tomowa opowieść jest naprawdę świetna i jak na razie jest najlepszą jaką czytałem tego autora. Jest tam wszystko, intryga, humor, nadnaturalne zdolności a i do tego pojawia się Jakub i jego wnuk Big Grin.
RedHatMeg

Piracki oficer

RedHatMeg, 29-12-2009, 21:09
Chciałam przeczytać Norweski Dziennik, ale się rozmyśliłam. Jednak jest teraz na liscie moich lektur to przeczytania :]
Moim ulubionym opowiadaniem jest, jak na razie ,"Bajka dla wnuczka" (Kapturek Jakuba jest ekstra!). A waszym?
Rain

Król piratów

Rain, 29-12-2009, 21:46
Najlepsze to było z Jamesem Bondem w siedzibie KGB xD I z tymi świniami Mielonym i Schabowym xD
Gri

Król piratów

Licznik postów: 4,032

Gri, 29-12-2009, 22:43
Przeczytałem 4 tomy, Homo Bimbrownikus 2 pierwsze opowiadania (w Empiku kiedyś czekając na turniej w Magica ;D). Ale Homo Bimbrownikus jest na liście i w końcu do tej książki dojdę Smile

Ogólnie uwielbiam postać Jakuba Wędrowycza. Ulubione opowiadania...hm. To z wakacjami zniszczyło (jak tych satanistów zamknęli Big Grin), z Mielonym i Schabowym faktycznie fajne było Big Grin Czerwony Kapturek w wersji Jakuba rox. "Prawdziwa wersja" wydarzeń na Titanicu również zniszczyła ;D W sumie to nie podobał mi się tylko tom "Czarownik Iwanow" czy jak to się zwało Tongue
Szczery

Imperator

Licznik postów: 1,822

Szczery, 29-12-2009, 22:49
Szycha napisał(a):Przeczytałem o nim wszystkie książki i o ile pierwsze cztery tomy są świetne, tak już przy "Wieszać każdy może", widać spadek formy pisarza. Mimo iż nadal zabawna, to już jakoś wydawała mi się strasznie sztucznie napisana, jakby Pilipiukowi kończyły się pomysły...

Właśnie dla mnie "Pola trzcin" (czy jakoś tak) z tego tomu są jednym z lepszych opowiadań o Wędrowyczu Wink Opisy działań Włodzimierza Iljicza i Feliksa w XXI wieku - bezcenne Big Grin

Poza tym uwielbiam także wspomnianą powyżej "Bajeczkę dla wnuczka" oraz, moją ulubioną "Zagadkę Kuby Rozpruwacza" Big Grin

Najnowszej części jeszcze nie czytałem, aczkolwiek czeka na mnie na półce. Słyszałem jednak, że brak w niej już wizerunku starego, znajomego słowiańskiego pijaka pół-analfabety, Wędrowycz bowiem ewoluuje do stanu kielichowego erudyty Sad No nic, sam będe się musiał przekonać.
Kami

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,155

Kami, 29-12-2009, 23:07
Szczery napisał(a):Wędrowycz bowiem ewoluuje do stanu kielichowego erudyty

Oj Oj, czyż to nie są zbyt daleko idące wnioski..? Fakt, zdarza mu się sklecić jedno, dwa zdania zachowując przy tym wszelkie formy gramatyczne i sens wypowiedzi, jednak od razu od Erudyty go wyzywasz :zdziwko: ..? Nie ładnie Szczery, oj nie ładnie.
Szczery

Imperator

Szczery, 29-12-2009, 23:42
Kami napisał(a):
Szczery napisał(a):Wędrowycz bowiem ewoluuje do stanu kielichowego erudyty

Oj Oj, czyż to nie są zbyt daleko idące wnioski..? Fakt, zdarza mu się sklecić jedno, dwa zdania zachowując przy tym wszelkie formy gramatyczne i sens wypowiedzi, jednak od razu od Erudyty go wyzywasz :zdziwko: ..? Nie ładnie Szczery, oj nie ładnie.

Jak już mówiłem, przytaczam tylko to, co słyszałem od innych. Sam z książką muszę się dopiero zapoznać.
Rain

Król piratów

Rain, 29-12-2009, 23:49
Jak to Jakub powiedział,on jest prosty chłop z kozaków xP
Papillon

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,142

Papillon, 30-12-2009, 00:03
Uwielbiam książki Pilipiuka XD z serii do Wędrowiczu prawie wszytki książki Smile Są świetne zwłaszcza gdy pojawia się Diabeł albo Lenin Tongue
RedHatMeg

Piracki oficer

RedHatMeg, 30-12-2009, 00:04
Pola trzcin były fajne. Strasznie długie,a le sympatyczne. Najbardziej podobał mi sie tekst Piotrusia po tym jak załatwił tę wampirzycę na Węgrzech - o tym, że po takim przeżyciu będzie miał uraz psychiczny do kobiet i zostanie gejem.

tak na boku: Mr. Rain - jesteś już drugą osobą, która piszę o mnie dziwne rzeczy w sygnie. O co chodzi?
qbol

Imperator

Licznik postów: 2,290

qbol, 30-12-2009, 00:17
RedHatMeg, funkcja [ tag ]. Widzisz swój nick. Nie pytaj.

Książek nie czytałem, ale po takich recenzjach, chyba to nadrobię. Od czego zacząć?
Szczery

Imperator

Szczery, 30-12-2009, 00:55
Od czegokolwiek. I tak w każdej książce panuje całkowita achronologia ;P
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź