Znak Białobrodego
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
BabciaPierog

Wilk morski

Licznik postów: 100

BabciaPierog, 01-03-2010, 01:25
Otóż czytając od nowa mangę zauważyłem, że znak Białobrodego, który nosi Ace w Alabascie różni się od tego z anime. Sprawdziłem również na dalszych chapterach mangi, tam był taki jak w anime. Moim zdaniem kazano go zmienić Odzie, chociaż równie możliwe, że sam postanowił zmienić. Oto strony z linki:

http://www.onemanga.com/One_Piece/159/10/
http://www.onemanga.com/One_Piece/569/14-15-colored/

Co Wy o tym sądzicie ? Może dodać to do artykułu "ciekawostki" na stronie?

P.S. Nie byłem pewny czy dobry dział, gdyż nadawał się do mangi, bo było to tylko w mandze, jak i w dziale "inne", dlatego jeśli zły dział proszę o przeniesienie Tongue.
Berserker

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 507

Berserker, 01-03-2010, 02:42
heh rzeczywiście dziwnie to wygląda...może się ten symbol szczęścia źle kojarzył wiecie WW2 albo coś Wink
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 01-03-2010, 03:41
Swastyka źle się kojarzy wyłącznie w Eu/USA. W Japonii i innych krajach tego rejonu, to nic innego jak (bodajże, głowy nie dam, ale raczej tak) symbol równowagi.
Pewnie zmienili z tego samego powodu, co nałożyli cenzurę na niektóre wydarzenia w Naruto/Bleachu/One Piece - za dużo krwi, za duża kontrowersja, złe kojarzenie się z zachodem. W Naruto pieczęć Nejiego to też była CHYBA swastyka, z tego co pamiętam.
Bezi

Szczur lądowy

Licznik postów: 1

Bezi, 01-03-2010, 14:13
Tak dokładniej to jest to lewostronna swastyka 卍 czyta się "ban" i oznacza pełnię, komletność; związany jest też z buddyzmem. A skoro ma znaczenie w buddyzmie to jest możliwe że Oda-sensei zmienił to z powodu "Buddy Sengoku".
Euren

Pirat

Licznik postów: 45

Euren, 01-03-2010, 17:43
Znak jest inny oczywiście, lecz czemu? Możliwe jest że Oda stwierdził że tak będzie lepiej wyglądał i że nikt nie zauważy? Chodź w to wątpię...
Najprawdopodobniej jak to już wcześniej napisał Babcia Pierog (lolz, przed chwilą jadłem pierogi) kazano go Odzie zmienić.
Tejo

Pirat

Licznik postów: 27

Tejo, 02-03-2010, 01:14
A to co mowi o tym OP wiki:

Originally in the manga, a manji was behind it instead of a cross, while the current version is originally only used in the anime in order to avoid confusion with a swastika, like the ones used for Nazi flags. The swastika symbol used by the Nazis is not to be confused with the symbol Oda chose to use, though, as the Nazi one has the arms of the cross bent at right angles while the Whitebeard one has them bent at left. However, in Shonen Jump #50, Oda commented that from Chapter 434 onwards he would have to use the cross version of the flag in the manga as well, being told to do so by the higher-ups at Shueisha.

Nie powinno sprawic problemu ale jak bedzie trzeba to przetlumacze to na Polski.
Odachi

Sogeking 2022

Licznik postów: 826

Odachi, 02-03-2010, 01:37
Też myślę, że chodzi o buddyjski symbol szczęścia. Tak na marginesie swastyka to był stary germański symbol słońca ale szwaby popsuły mu trochę opinię Tongue
A poza tym uważam, że Sanji musi odejść...
Odachi

Sogeking 2022

Licznik postów: 826

Odachi, 05-03-2010, 00:45
Bardzo możliwe Tongue o Ile dobrze pamiętam z lekcji historii to wg nazistów fakt iż takich symboli używano na naszych ziemiach miał świadczyć, że to ziemia ich przodków i tym bardziej im się należy :zly:
A poza tym uważam, że Sanji musi odejść...
Papillon

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,142

Papillon, 05-03-2010, 16:31
Symbol swastyki pojawia się na wszystkich kontynentach , w wielu wersjach i znaczeniach .
Na ten czas w Europie,w Stanach Zjednoczonych Ameryki i w północnej części Afryki ten symbol jest głównie kojarzony z nazistami . Za użycie go w mandze Oda pewnie nie uważał nic złego gdy jednak manga zyskała światową sława , autor został zmuszony zmienić znak .
W anime Ace już ma ten drugi znak od razu .
saba sabaka

Kapitan z paradise

Licznik postów: 346

saba sabaka, 29-05-2013, 00:48
a tak z innej beczki to zastanawiam się, czy zmieniając projekt symbolu białobrodego Oda zmieniał również projekt znaku WG. zastanawia mnie to, bo uderza mnie ich podobieństwo. sposób w jaki przecinają się "piszczele" (chociaż to było podobne już porównując stary symbol i ten WG).

są to jedyne dwa jolly rogery przecinające się w taki sam sposób z tych, które poznaliśmy (podobny jest jeszcze czarnobrody,ale on jednak powstał dużo pó??niej w sensie chronologii no i ma też standardowe piszczele).

ogólnie więc symbol WG bardzo przypomina mi ten piratów białobrodego (główny, bo jest jeszcze ten dziwny krzyż). zastanawiam się w związku z tym mocno nad tym co białobrody mógł mieć wspólnego ze światowym rządem. kilka pomysłów w sumie mam.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź