Omen - seria horrorów
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Licznik postów: 367

Jarek Bachanek, 10-07-2008, 18:03
Jakiś czas temu wszystkie części Omenów (dzieki ci stacjo za to). Kiedys miałem okazje obejrzec drugą część i teraz obejrzałem wszystkie od początku do końca...

Fabuła:
Żona Ambasadora Wielkiej Brytanii Roberta Thorne'a rodzi martwe dziecko. Zrozpaczony mąż w tajemnicy przed zona adoptuje tajemnicze niemowle bez rodziny i przeszlości. Spokojny i miły chłopczyk, z dnia na dzień staje sie agresywny i okrutny, a wokół niego zaczynają sie mnożyć tajemnicze zgony. Wkrotce okazuje sie że Damien jest zesłanym naziemie synem Szatana, Antychrytem majacym podporzadkowac sobie cały świat...

Pierwsza cześć z Gregorym Peckiem to perła, ze świetną grą aktorską. Podkreślam, że jest to film stary i pozstawiono tu na rozwój fabuły a nie budowanie strachu czy napięcia. Wielbiciele nowych horrorów typu "Znaki" czy "Piła", niech odejdą w pokoju. Nie znajdą w tej serii niczego ciekawego... Muzyka znakomicie buduje nastrój. Chóry są po prostu świetne. Idealny film na noc...

Cześć druga w zasadzie tak samo dobra, i mógłbym powtórzyć to co napisałem opisując część pierwszą

Cześć trzecia - moje wielkie rozczarowanie. Zero strachu, fabula niedopracowana, choć muzyka nadal fajna. Zgony nie są juz takie fajne jak w poprzedniczkach. Ten film mógłby byc hitem gdyby twórcy sie postarali, tymczasem jest nieudanym zamknięciem całej serii... Jedynym plusem jest gra aktorska Sama Neila (odtwórcy roli Damiena) i jak w każdej części muzyka oraz chóry...

Oglądałem też Omen IV: Przebudzenie, ale jest to kolejny nieudany komercyjny shit, niewarty lookania (Antychryst w wersji żeńskiej Confusedzok: ) majacy niewiele wspólnego z klasycznymi poprzednikami. Konwencja filmu nieudana, zupełny brak klimatu, można obejrzectylko z ciekawosci i sentymentu dla serii...
Nami

Piracki oficer

Licznik postów: 614

Nami, 10-07-2008, 18:08
Wisz, wszystkie części to stosunkowo dawno już leciały ;p
Ja jestem fanką (maniaczką?) horrorów, więc możesz wszystkie tytuły jakie znasz mi wymienić i sobie pogadamy xD

Co do Omenu...no nie powiem, żeby mnie specjalnie zachwycił ;3 Horror do obejrzenia, pierwsza część nawet w porządku, druga też (bo główny bohater całkiem seksowny xD), ale trzecia była porażką wszystkich "Omenów" Tongue

I kompletnie nie wiem po co zrobili tego zapychacza Omen IV: Przebudzenie, z którego nawet szkoda się śmiać ;3
Blek

Imperator

Licznik postów: 2,588

Blek, 10-07-2008, 22:22
Oglądałem wszystkie 3 części ^^'' Film zaiste szatański i boski zarazem. Niemożliwe? A jednak Wink Ktoś kto jest bardzo chrześcijański nie powinien tego oglądać
Mroczny

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 511

Mroczny, 11-07-2008, 00:02
Slabe to, jedynie fabula nawet, nawet, ale ja bym to thillerem nazwal niz horrorem.
Ogolnie przydalby sie temacik o horrorach(klasykach) bo ja uwielbiam stare horrory, one sa przecudowne *_*
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Licznik postów: 367

Jarek Bachanek, 11-07-2008, 03:20
Jak wspominałem wyżej wtedy horrory były robione inaczej, ważniejsze było powolne rozwijanie historii i dobra gra aktorska. Wtedy ten film budził grozę. Dziś raczej można go potraktować z lekkim przymruzeniem oka (choć nadal są w nim sceny od których wlos się jeży)
Caellion

Super świeżak

Licznik postów: 219

Caellion, 11-11-2008, 16:29
Omeny to klasyki tak jak Dziecko Rosemary, ale to są słabe horrory.

Wolę koszmar z ulicy wiązów i piątek 13-tego
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź