Smallville (Tajemnice Smallville)
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Licznik postów: 367

Jarek Bachanek, 10-07-2008, 18:09
Smallville jest opowieścia o młodości Clarka Kenta przyszłego obrońcy ludzkości, zwanego Supermanem...

Clark Kent mieszka z rodzicami Marthą i Johnatannem Kentami na farmie w miasteczku Smallville. Gdy Clark przybył na ziemie spadł tu deszcz meteorytów (odłamków kryptonitu), który zabil wiele osób. Clark darzy nieodwzajemniona miłościa szkolną koleżankę Lane ale z powodu jej naszyjnika z Kryptonitu, nie może sie do niej zbliżyć Posiada siłe i szybkość. Niestety kryptonit zainfekował niektorych ludzi dajac im niezwykłe zdolności i zmieniajac ich tym samym w psychopatów, z ktorymi Clark musi sie zmagać

Cztery sezony sezony leciały na TVN. Ja w chwili obecnej jestem po 7 sezonie i czekam na ósmy. Serial jest skierowany do młodzieży, musze powiedzieć że ma spoko scieżkę dźwiekową, aktorzy tez są świetni. Część zagorzałych fanów Supermana moze sie poczuć zdegustowana fabułą serialu, ponieważ istnieje mnóstwo rozbieżnosci miedzy komiksem a serialem (np. Lex Luthor przyjaźni sie z Clarkiem)... Jednak ogladajac kolejne sezony widać, że serial zaczyna być podobny do komiksu (sezony 5-7 to już w ogóle wątki komiksowe). Cały schemat przypomina budowę Archiwum X. Odcinki są każdy o czym innym, ale są ze sobą powiązane, i gdy oglądasz je regularnie, zaczynasz dostrzegać główną intrygę. Podoba mi sie to że możemy tu poznać przyszlego Supermana z zupełnie innej strony. Clark jest tu normalnym nastolatkiem, ma problemy z którymi sie boryka sie każdy w jego wieku i nie udaje super herosa jak w filmach Efekty specialne też są ciekawie wykonane (co sezon to lepsze). Walk może nie ma za duzo (tylko na początku od 5 sezonu jest ich dużo więcej), ale niektore momenty zasługują na spore brawa. Polecam serial kazdemu lubiacemu fantastykę, S.F. i Supermana.
Nami

Piracki oficer

Licznik postów: 614

Nami, 10-07-2008, 18:12
Kiedyś to oglądałam i nawet lubiłam, ale jakoś mi się już nie podoba.
Ten Clark to taka pipa, że szok xd
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Licznik postów: 367

Jarek Bachanek, 11-07-2008, 04:15
Nami napisał(a):Ten Clark to taka pipa, że szok xd

A ja myślałem że wy kobiety uważacie takich nieśmiałych facetów za uroczych i słodkich. Tongue

Ale mówiąc poważnie po 7 sezonach zachowanie Clarka niczym harcerz (taki mu nadali pseudonim w jednym z odcinków) może irytować i nużyć, ale z drugiej strony takie było zamierzenie twórców. Superman którego znamy to facet ze stali bez slabości, bohater który jest zawsze idealny i taki o o którym zostaniu marzy każde amerykańskie dziecko. Istny wzór cnót i zasad. Swego rodzaju przykład do naśladowania.

W Smallville postanowiono kompletnie przebudować jego wizerunek. Mamy tu nieśmiałego chlopaka, czerwieniacego sie jak panna (pośrednio z powodu lańcuszka z kryptonitu który nosiła Lana.), zagubionego, poszukującego własnej tozsamości. Innymi słowy jest on bardziej ludzki przez co nam bliższy.

Chociaż po 7 sezonach mógłby być już bardziej dojrzały (niby jest ale ten jego idealizm). :looka: Chociaż w ostatnim sezonie zmienił sie dość mocno nie jest już dzieciakiem no i w końcu kogoś zabił (tego byczka z widmowej strefy i Brainiaca).
Benten

Pirat

Licznik postów: 34

Benten, 15-04-2009, 16:19
Wciąż czekam na jakiekolwiek iskrzenie między CK i LL. Wszystkie dotychczasowe akcje powiązane były z jakąś zewnętrzną presją: czerwony kryptonit, krzesło elektryczne, no i Lana Lang.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź