Madara - dobry czy zły
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Szaman

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,323

Szaman, 07-09-2010, 00:43
Madara w mandze jest przeciwnikiem Naruto więc może to sugerować, że jest antybohaterem.
Jednak wszystkie jego działania nie są dla dobra jego samego ale dla dobra całego świata. Dzięki niemu zapanuje pokój i nie będzie na świecie kłamstwa. Naruto chce osiągnąć coś podobnego ale w inny mniej skuteczny sposób. Dodatkowo organizacja którą Madara zarządzał - akatsuki szanowała i dbała o swoich ludzi w przeciwieństwie do np. ukrytych wiosek które nie specjalnie ceniły życie swoich mieszkańców przykład historia Zabuzy. Ponadto Madara w przeciwieństwie do Paina nie zamierza zabijać wiele osób dla realizacji swojego celu. Jak uważacie, czy postępowania Madary są dobre?
darkstar123

Licznik postów: 1,321

darkstar123, 07-09-2010, 00:52
Powiem tak. Madara nie był złą postacią. To życie go zmieniło. Miał własna wizje klanu Uchiha, którą odrzucili jego pobratymcy, stał się wyrzutkiem. Wszyscy Uchiha, którym przewodził odsunęli się od niego i podążyli za 1 hokage. Madara chciał potęgi klanu uchiha a został odtrącony. Myślę, że właśnie to niedowartościowanie sprawiło iż stał się tym kim jest teraz.
Żył w czasach, w których liczyła się siła. Madara posiadał takową siłę, ale na drodze stanął mu człowiek o innych poglądach ale i podobnej sile za którym potem podążyli Uchiha.
Myślę, że Madara traktował 1 jak swojego przyjaciela ale i zarówno wielkiego rywala. Dlatego nie mógł pogodzić się z odtrąceniem go przez klan i podążaniem jego pobratymców za jego największym rywalem i jego ideałami.
W sumie Madara tez chce zaprowadzić jako taki pokój na świecie, ale siłą i kosztem innych ludzi. Myślę iz wydarzenia z przeszłości miały wielki wpływ na to kim jest obecnie.
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 07-09-2010, 01:00
Cytat:Myślę, że Madara traktował 1 jak swojego przyjaciela ale i zarówno wielkiego rywala. Dlatego nie mógł pogodzić się z odtrąceniem go przez klan i podążaniem jego pobratymców za jego największym rywalem i jego ideałami.
No spoko, że tto już zostało powiedziane w dolinie Początku i Końca... Naruto i Sasquacz byli symbolicznymi Hashimarą i Madarą xD.
darkstar123

darkstar123, 07-09-2010, 01:13
Nie nazwał 1 przyjacielem. Rywalem tak, ale nie przyjacielem.xD
Rain

Król piratów

Licznik postów: 3,825

Rain, 07-09-2010, 03:40
True ale plan Madary zakłada masową hipnozę i jego panowanie nad światem(tylko że wtedy byłby to świat bez wojen itp.bo "on" by wszystko kontrolował)Czyli i tak szlachetne czyny w niezbyt szlachetnej oprawie i wykonaniu.
Papillon

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,142

Papillon, 07-09-2010, 23:57
Nie no ta ankieta to jakaś kpina !!! Zaróbmy temat czy Hitler jest pozytywną postacią .
Madara jak i akatsuki zabijał na lewo i prawo .Przypominam że pomógł wymordować klan Uchiha. Madara dyrygował akatsuki i jakoś nie miał nic przeciwko masakrze jaką zrobił Pain .Ma zasadę po trupach do celu .
darkstar123

darkstar123, 09-09-2010, 00:47
Itachi wymordował klan dla większego dobra.
Nie spodobało mu się to, że jego własny klan zdradził wioskę w której żyli i postanowił chronić wioskę, która kochał.
Madara natomiast kochał swój klan i chciał uczynić go jak najsilniejszym, ale został przez ten klan odtrącony.
To go zmieniło i sprawiło, że jest tym, kim jest obecnie.
Hyrule

Gold Experience Requiem

Licznik postów: 2,042

Hyrule, 09-09-2010, 00:57
A mnie zastanawia, czemu większość ludzi musi sobie nazywać i kategoryzować w anime........ ten dobry, ten zły, Itachi był zły ale okazał się dobry itp....... jak dla mnie Madara nie jest ani czarny ani biały tylko jak każda inna postać stanowi pewien z odcieni szarości. Z mojego punktu widzenia jednak jest on nieco ciemniejszą szarością w całokształcie, ale aktualny Sasuke wydaje mi się znacznie ciemniejszy (co tłumaczy, czemu jest emo Big Grin) . Ale jeśli chodzi o pojęcia "postać pozytywna" i "postać negatywna", to już prędzej można coś wybrać. Madara sam w sobie jest raczej typowym nemesis dla protagonistów, co czyni go więc antagonistą tej serii a jego plany i postępowanie czynią z niego jednak negatywnego bohatera. Poza tym zauważcie ile on ma w sobie nienawiści.....
Gaara_Sai

Wilk morski

Licznik postów: 51

Gaara_Sai, 16-10-2010, 12:40
..*To, że Madara: chce opanować świat poprzez zdobycie takiej mocy jak mędrzec sześciu ścieżek, wydłubał swojemu bratu oczy, sterował innymi dla dobra własnego-nie licząc się z nimi no i, że nie chce pokazać swojej prawdziwej twarzy nie czyni z niego złej postaci...xD
.Nie darzę go sympatią- właściwie jak czytam mangę i on się pojawia to tak samo jakby go nie było, ale według mnie nie jest on kimś kto jest zły do szpiku kości- chciał zwiększyć potęgę klanu- nie udało się- to teraz próbuje zrobić coś dla siebie Smile
Roogya

Piracki wojownik

Licznik postów: 127

Roogya, 16-10-2010, 14:16
Madara - podobnie jak Kira chce zbudować nowy lepszy świat, jednak jego wizja mi nie pasuje, dlatego uważam go za postać negatywną. Madara to Zuo xd
Takara Nami

Wilk morski

Licznik postów: 96

Takara Nami, 16-10-2010, 15:00
Nie wiem czy podobna odpowiedź już się pojawiła, ale uważam że Madara jest raczej bardziej "ciemną" postacią. No fakt, że chce pokoju, ale tak naprawdę to nie byłby prawdziwy pokój tylko masowa hipnoza ludności która nawet nie odróżniałaby rzeczywistości od fikcji. :| Naruto może i wybrał dłuższą drogę ale na pewno jeśli by mu się udało to jego pokój byłby raczej takim bardziej prawdziwszym niż ten od Madary. Fakt nie byłby on idealny ale przecież nie ma czegoś takiego jak idealny pokój,nie? Zawsze ktoś ma odmienne zdanie przez które często dochodzi do większych lub mniejszych bójek... Tongue
Bajnor

Imperator

Licznik postów: 1,902

Bajnor, 17-10-2010, 19:02
Madara w mandze jest postacią negatywną , która uważa ,że służy "większemu dobru". Mnie osobiście to "większe dobro" nie przekonuje .
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź