Polska muzyka!
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
evil_akuma

Legendarny piracki oficer

Licznik postów: 772

evil_akuma, 14-07-2008, 01:41
Dobra to cos na temat polskiej muzyki Smile Chodzi mi raczej o te bardziej rockowe kapele typu, Kult, Lady Pank, T.Love, Perfect, Dżem, Hurt, Akurat, Happysad, Coma, B.E.T.H i inne nie o jakies typu Feel czy cos Smile

Ogolnie czego sluchacie co lubicie Smile Jesli chodzi o mnie to z polskiej muzy naprawde sporo znam, uwielbiam, szanuje Smile

Ogolnie Whisky Dżemu to byla chyba pierwsza piosenka jaka nauczylem sie grac na gitarze i jaka do tej pory uwielbiam grac i spiewac na ogniskach Smile

To teraz wasza kolej Wink
Mroczny

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 511

Mroczny, 14-07-2008, 12:25
Z polskiej to lubie:
-Coma(maja fajne klimatyczne piosenki, w sierpniu bede na ich koncercie Wink).
-Hunter(Fajna tresc, przyjemny wokal, czego chciec wiecej;p?).
-Kat(Takiego drugiego zespolu w Polsce nie ma xD).
-Escape from(wydali zaledwie demo, ale niezle graja).
-Totem(Jeden album, lecz produkcja niczym za granicy).
-Sceptic(Wokalistka z Totemu tam na wokalu robi, wiec mozna posluchac).
-Turbo(Stary dobry zespol).
-Virgin Snatch(Growl na przemian z normalnym wokalem wymiata;p).
-Pandemonium(Bardziej jak bylem maly ich lubilem).
-Massemord(dobra Polska produkcja).
-Furia(gra tutaj prawie ten sam sklad co w Massemord, ale wedlug mnie Furia lepsza).
-Krzyk(jedno dobre demko).
-Hermh(dobry Polski staryy symfoniczn black metal).
-Hetman(jedna piosenka 'Czarny chleb i czarna kawa', chociaz to cover;p).
-Dzem(List do m z ich repertuaru ubostwiam).
-Rootwater(Born again z Ost do Wiedzmina wymiata!).
-Skowyt(to samo co wyzej tylko piosenka Runing away;p).
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Licznik postów: 367

Jarek Bachanek, 14-07-2008, 15:23
Z polskiej muzyki jedyne co mnie naprawdę urzekło to Polski Power Dance do końca 97 roku. Ponieważ muzyka ta była zbliżona do Disco Polo, które wtedy świeciło triumfy stąd taka nazwa by nie mylono tego gatunku muzyki z DP.

Do moich ulubionych należeli
- Top One (wielu twierdzi że to Disco Polo ale wystarczy sobie porównać np z Bayer Fullem i Boys by zobaczyć różnice) prekusor polskiej muzyki dance (wielu uważa że był nim Papa Dance ale wole myśleć że był nim Top One), który do dziś tworzy i występuje (wydali nową plyte w 2006 roku, prawdziwa bomba).
- Jamrose - zespół zalożony przez Maćka Jamroza oraz Rafała Bielskiego, w/g mnie prawdziwy klasyk. Mocne bity, trochę rapu, dobry wokal (tylko na drugiej kasecie), jeden z tych którzy tworzyli muzyke na poziomie zachodnim w czasach gdy w Polsce nie bardzo wiedziano czym jest Zachód Tongue
- Beatmagic - Twórcą zespołu był Emil Jeleń (mój krajan z Lublina, obecnie jest on członkiem Top One). Niestety wydali jedną tylko kasetę w 1995 roku ale za to jaką. Niepowtarzalny wokal, nastrojowe piosenki. Ich Kaseta ktora mam w wersji MP3 (odrestaurowana) jest jedną z najczęściej słuchanych rzeczy przeze mnie.
- Alphabeat - zesól wydał tylko dwie plyty. Mieli świetną wokalistkę i naprawdę dobre dance-owe klimaty. Mało o nich wiem ale wciąż uważam ich za klasyke. Znikneli po 1996 roku
- Afterlife - Wydali kasetę w 1995 roku i zniknęli. W/g mnie jest świetna chociaż tylko 3 kawałki są naprawde super. Niedawno wrócili, z rozszerzoną wersją swojej kasety ktora wydali na CD oraz nowym materiałem. Po przesłuchaniu singla stwierdziłem że mimo ulywu czasu nadal są świetni.
- Kasia Lesing - Była wokalista Jamrose właścicielka najpiękniejszego glosu w Polsce (nie zartuje). Wydała solową kasetę "Wielki Błękit" i potem znikła. Od czasu do czasu pojawiała sie w produkcja zespołu Clubringer oraz Janardany. Obecnie spredaje próbki swoje glosu za pieniadzę. Jej wokal można znaleźć w wielu utworach DJ Deana, Sonica, Sielce Records i wielu innych. Zazwyczaj jest przedstawiana pod ksywką Kate Lesing. Mam na jej ounkcie fioła i zbieramk utwory z jej wokakem. Szkoda że po za Jamrose, jej kasetą i paroma utworami nie śpiewa już po polsku.
evil_akuma

Legendarny piracki oficer

Licznik postów: 772

evil_akuma, 20-07-2008, 00:15
Jarek Bachanek napisał(a):Alphabeat
kojarze tylko brytyjski band o takiej nazwie ktory akurat debiutuje Tongue

No ale tak do rzeczy to spodziewalem sie bardziej znanych zespolow a tu kazdy wskoczyl w swoj gatunek muzyczny i tyle Tongue
Nami

Piracki oficer

Licznik postów: 614

Nami, 20-08-2008, 23:35
a ja nie mam konkretnych zespołów, mi po prostu podobają się niektóre piosenki xD
Skoro jestem kobietą to mogę sobie pozwolić na wymienienie takiego tytuły jak "Piosenka księżycowa" ;3
No a że moje umiejętności ani trochę nie są kobiece, to jeszcze wymienię Liroy - Twoja córka XD
Coś pięknego, zawsze się z tego śmieję XD
Satanus

Piracki wojownik

Licznik postów: 167

Satanus, 21-08-2008, 03:04
Co polskie...
Doceniam Kaczmarskiego.
Dowcipy Kukiza, też są dobre.
Kat, Turbo i inny klasycy polskiego metalu, też nie są mi obcy...
Są jeszcze zespoły jak kult, które znam z konkretnych utworów Tongue
Jackie D. Flint

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,386

Jackie D. Flint, 21-08-2008, 10:19
Zwykle nie słucham polskiej muzyki, wokaliści wydają mi się śpiewać sztucznie i mechanicznie. Ale czasem nawet mnie na nią bierze... Zwykle słucham zespołu, który większość już uznaje za prechistoryczny - Elektrycznych Gitar XD Prócz tego... hmm... parę piosenek Happysad, Kaczmarskiego, parę starszych utworów hh... i to raczej tyle XD"
Coogar

Wilk morski

Licznik postów: 68

Coogar, 21-09-2008, 16:41
Dżem, Dżem i jeszcze raz Dżem. Mogę ich słuchać bez przerwy chociaż ostatnimi czasy mam jakiś przestój jeśli chodzi o ich twórczość. Pochwalę się, że byłem na ich koncercie. Z tych wymienianych to byłem też na Kulcie i Hunterze, nie żałuję. Obecnie jestem na etapie fascynacji polskim hh, w podziemiu można znaleźć naprawdę dobrych artystów. Wczoraj byłem na koncercie Abradaba, heh. Wspaniały chłopak, polecam.
Diedż

Super świeżak

Licznik postów: 234

Diedż, 21-09-2008, 21:34
Polska muzyka? Nieee...
Co prawda słuchało się kiedyś tego i owego, ale przy bliższym poznaniu muzyki zagranicznej to już nie to. Nie ten poziom, nie ta klasa, nie ma tego zafascynowania i doznawania przy jakimś songu.
Mroczny

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 511

Mroczny, 21-09-2008, 21:44
Bladzisz, bladzisz... ale kiedys sie odnajdziesz i zobaczysz jaka Polska muzyka moze byc wspaniala ;]
Komimasa

Pierwszy oficer

Licznik postów: 993

Komimasa, 21-09-2008, 21:51
Elektryczne Gitary Jackie doskonale cię rozumiem Wink . Ja jeszcze lubię "chce tu zostać" ale to dlatego bo mam dobre wspomnienia. Czasem"wszyscy święci" "Mury runą"jakieś takie hitowe kawałki jak mi się zasłyszy.Ogólnie jeszcze bardzo lubię Dezertera. Ogólnie polskie mi się nie podoba.
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Licznik postów: 367

Jarek Bachanek, 27-09-2008, 02:15
Pomijając już Power Dance o czym pisałem wyżej, nie wstydzę się tego że słucham piosenek dla mas.

Dla przykładu podoba mi się Feel, Kombi (klasa sama w sobie), nieźli są Papa D. (choć to już nie to co kiedyś) swego czasu lubiłem Ich Troje, ktore choć systematycznie najeżdżane sprzedało wiecej płyt niż niejeden polski wykonawca. Pomijajac fakt że Wiśniewski to idiota, Jacek Łągwa to świetny piosenkarz (choć wskutek megalomanii Wiśniewskiego rzadko słychac go na ich plytach), a Justyna Majkowska czy nawet nowa żona Michała nie były takie złe.

Genialny jest też Jakub "Q-Bass" Zaremba. Hity takie jak "Nocna jazda", "Ręcę do góry" czy "Przeleć mnie" były parę lat temu puszczane na okrągło w dyskotekach. Choć dzis już nieco zapomniany nadal produkuje i wraz z żoną Moniką (znaną nielicznym jako MP Project) pracuje nad nowymi utworami. Teksty choć pelne wulgaryzmu są dość śmieszne i fajnie wychdzi taki pól hip hop zmixowany z dance, techno i wokalem Moniki.

Bardzo podoba mi sie też trio Sumptuastic. Dziewczyny są świetne, facet już mniej. Teksty i melodie są w porządku. Zaklasyfikowałbym ich jako pop z odrobiną rocka. Grupa nie jest jakoś szczegółnie znana ale ma swoich fanów (w tym mnie).

Niezły jest Szymon Wydra & Carpe Diem. Facet genialnie wykorzystał szansę z Idola i sie wybił. Czas pokazał że zwyciestwo w programie nic nie daje jeśli nie umiesz tego wykorzystać. Chociaz nie lubie rocka jego utwiry mi sie podobają. Mają cos co sprawia że chce ich słuchać.

Jacek Stachursky. Mam co do niego mieszane uczucia. Zaczynał karierę jako muzyk dance, techno. Zrobil furore ale myslalem że zniknie tak szybko jak sie pojawił. Potem ku mojemu ubolewaniu zmienił styl i przeszedł na coś w stylu pop/rock porownywane z disco polo. I choć piosenki nie były złe to jednak to nie jet to co kiedyś. Sporo utworów było do siebie podobne. Ostatnio jednak podpadł mi nadmierną komerchą. Wydał jakieś the best ofy i jeszcze tą skladanke z coverami polskich przebojów ze słynnym utworem "Jedwab". Nie wyszło mu to tak źle ale nie podoba mi się i dziwi mnie że artysta tej klasy chce na siłę czerpać z coverów skoro może tworzyć cos własnego. A nie wydał nic nowego od 2-3 lat... Cenię sobie jednak to że się przebił i że po tylu latach jeszcze twory pomimo słów krytyki.
minio

Wilk morski

Licznik postów: 54

minio, 02-10-2008, 16:34
ostatnio słucham najnowszą płyte DonGuralEsko El Polako dla fanów hip hop polecam . wogole jak dla mnie polski rap jest najlepszy potem z usa a potem francuski rap

ostatni z polskich to tylko rapu słucham bo mamy naprawde dobrych raperów Big Grin
RdR

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,157

RdR, 03-10-2008, 00:05
Za polskiej muzyki preferuje ogólnie rap (pezet, pih, o.s.t.r) ale jeśli chodzi o kapele to też się coś znajdzie np. Myslovitz, Happysad, Coma naprawde miło się tego słucha, od tego rozpoczęła się moja przygoda z rockiem, wiec lubię czasami do tego wrócić Wink
Satanus

Piracki wojownik

Licznik postów: 167

Satanus, 22-11-2009, 02:56
Zapomnieliśmy o TSA!
Chyba co starsi pamiętają Marsz Wilków?
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź