Melancholia Haruhi Suzumiyi
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
1 2
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Licznik postów: 367

Jarek Bachanek, 14-07-2008, 15:57
Cytat:Obcy, podróżnicy w czasie albo ludzie obdarzeni nadprzyrodzonymi zdolnościami, stanowią nieodłączną część ludzkiej zbiorowej świadomości, naszej kultury. Jednak zdecydowana większość z nas opuszczając gimnazjum doskonale rozumie, że – podobnie jak Święty Mikołaj – należą oni do świata fantazji i nie są częścią codziennej, szarej rzeczywistości. Dokładnie tak myślał też Kyon – bohater, którego oczami obserwować będziemy świat tej serii. Tak myślał – aż do chwili, gdy na jego drodze stanęła ona – Haruhi Suzumiya. Pozbawiony jakichkolwiek skrupułów chodzący wulkan energii, istna antyteza stereotypowej japońskiej licealistki, zdecydowana na wszystko, by znaleźć w okolicy coś niezwykłego, a może zbawiać świat – tajemnica po tajemnicy?

??ródło: Tanuki-Anime

O Haruhi słyszałem już od dłuższego czasu na forach zagranicznych, gdzie zdarza mi się postować. Zauważyłem szybko że Anime to budziło skrajne emocje od uwielbienia do nienawiści, ponadto było częstym materiałem na różnorakie żarty. Planowałem ściagnąć całą serię ale jeden z moich znajomych, będący czlonkiem grupy fansubberskiej Kami Squad oznajmił mi, że wkrótce grupa wyda cała serię w jakości DVD. Poczekalem więc i gdy ją wydali szybko ją ściągnąłem. Jako że byłem zajęty One Piece, dopiero teraz miałem okazje blizej przyjrzeć się temu tytułowi.

Po pierwsze to Anime pierwsze można oglądać na dwa sposoby tzn. w kolejności ukazywania się odcinków w TV lub w kolejności chronologicznej. W zapowiedziach następnych odcinków Haruhi podaje nr odcinka w/g chronologii wydarzeń a Kyon w/g wyjścia w TV. Dziwny zabieg ale musze powiedzieć że odświeżający. Ja wybrałem pierwszą opcje i choć czasem bywałem nieco zagubiony bo odcinki są pomieszane to jednak poytywnie wlynęło to na odbiór przeze mnie serii.

Początek tzn odcinek 00 sprawił że miałem ochotę odpuścić, szybko sie jednak okazało, że odcinek był filmem w filmie, i nie dotyczył głównej historii. Potem już było lepiej. Od razu spodobała mi sie kreska i animacja. Widać że seiyuu idealnie oddali charakter swoich postaci i wczuli się w nie. Co do owych postaci każdy mi sie spodobał. Haruhi jako wulkan energii niszczący wszystko na swej drodze, Kyon wiecznie narzekający myśliciel, mający wszystkiego dosyć, milcząca Nagato, przestraszona Mikuru, pokojowo przytakujący Haruhi, Itsuki, każdy z nich czymś się wyróżnił i zdobył moją sympatię. W późniejszych odcinkach pojawił sie wątek fantastyczny w/g mnie bardzo ciekawy. Jedyną wadą jest to że seria nagle jakby sie urywa zostawiając widza w szczerym polu z ochotą na dużo dużo więcej.

Seria bardzo mi sie podobała, wiem teraz czemu Japończykom tak przypadła do gustu. Zostało potwierdzone że ma być 2 sezon ale nie sądzę że stanie sie to wcześniej niż za rok. Dla niecierpliwych tu macie powieści, na podstawie ktorych zrobiono to Anime przetłumaczone na angielski i częściowo polski:
http://www.baka-tsuki.net/project/index ... iya_Haruhi

Ocena: 8/10
Szaman

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,323

Szaman, 14-07-2008, 16:11
Kilka razy zabierałem się za zerowy odcinek. W końcu udało mi się go obejrzeć oceniam go na 0/10

Pierwsze odcinki też nie były zbyt ciekawe. Potem akcja się jakoś rozkręciła. Muszę przyznać ze to było najdziwniejsze anime jakie widziałem. Pomieszana kolejność odcinków to było najgłupsza rzecz w historii anime (przynajmniej tych które widziałem)

Moja ocena 7/10
Jackie D. Flint

Licznik postów: 1,386

Jackie D. Flint, 14-07-2008, 22:56
Mam serię na płytce, znam parę ciekawych klipów o tej serii, ale jakoś nie mogę się zebrać, zeby ją obejrzeć...
Tony - dziwne w stylu DiGiCharat/FLCL, czy raczej Texhnoloyze?
KossteK

Pirat

Licznik postów: 33

KossteK, 14-07-2008, 22:58
Nie można się zrażać do Haruhi po jednym odcinku, sczególnie tym CAM'owym, odnośnie numerologii epizodów, zdecydowanie lepiej oglądać, tak jak były transmitowane w TV, ja serię widziałem już kilka razy i za każdym nowym podejściem dostrzegam nowe wątki. Nie można zapomnieć o samej Haruhi, która moe jest dla mnie w 100% Tongue
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Jarek Bachanek, 15-07-2008, 00:01
KossteK napisał(a):Nie można się zrażać do Haruhi po jednym odcinku, sczególnie tym CAM'owym,

Dokładnie. Ja wiedziałem że to jest jakiś bonusowy odcinek i dlatego obejrzałem go do końca.

KossteK napisał(a):zdecydowanie lepiej oglądać, tak jak były transmitowane w TV

To fakt. Gdyby ogladać chronologicznie to koniec serii byłby mniej więcej w połowie bo potem są już odcinki niepowowiązane zbytnio fabułą.

KossteK napisał(a):Nie można zapomnieć o samej Haruhi, która moe jest dla mnie w 100%

Haruhi i Kyon to przeciwieństwa ale nie trzeba być inteligentem by to wiedzieć. Jednak ona jest jedną z tych postaci które są wredne, mają gdzieś innych, robią to co chcą, są pozytywnie zakręcone ale widownia i tak je kocha (ze mną włącznie).
nieszczescie

Wilk morski

Licznik postów: 53

nieszczescie, 15-07-2008, 12:47
Jedno z najlepszych anime jakie oglądałem. Oceniam na 9/10, jedyne co mnie odrzuciło to fakt, że na drugą serię muszę czekać rok(j*bany clannad).
Jackie D. Flint

Jackie D. Flint, 15-07-2008, 13:15
Co ma Clannad do drugiej serii? O_o'
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Jarek Bachanek, 15-07-2008, 14:58
Jackie D. Flint napisał(a):Co ma Clannad do drugiej serii? O_o'

Gdyby nie Clannad drugi sezon już dawno by wyszedł. Anime zostało anulowane i wzięto tą samą ekipę co robila Haruhi do prac na Clannadem. Obecnie jakoś na jesieni ma wyjść kontynuacja Clannad a dopiero potem drugi sezon Haruhi (czyli gdzieś w 2009).
Jackie D. Flint

Jackie D. Flint, 15-07-2008, 15:07
Ach, przepraszam.
Moje skojarzenie: http://www.lastfm.pl/music/Clannad
I stąd lekkie zaskoczenie XD'
A.. Clannad... Ciekawszy? Mniej ciekawy? Od Haruhi?
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Jarek Bachanek, 15-07-2008, 15:38
Nie oglądałem. Najlepiej sama obejrzyj i porównaj. Clannad jest popularniejszy i lepiej się sprzedaje (gdyby było odwrotnie to nie przerywali by prac nad Haruhi by robić drugi sezon Clannad), ale popularność i sprzedaż nie są zawsze dobrym wymiernikiem jakości. Seria z Haruhi jest krótka więc myślę, że seans nie zajmie ci dużo czasu. Ostrzegam tylko że po obejrzeniu bedziesz mieć ochotę na dużo więcej.

Jest tam dość specyficzny humor i nietypowe postacie i to jest chyba największym plusem. Sama fabula nie jest zbyt okazała i po za wątkiem fantastycznym niczym sie nie wyróżnia. Mimo to warto obejrzeć po kilka razy bo zawsze można odkryć coś nowego.
nieszczescie

Wilk morski

Licznik postów: 53

nieszczescie, 15-07-2008, 18:35
Jackie D. Flint napisał(a):Ach, przepraszam.
Moje skojarzenie: http://www.lastfm.pl/music/Clannad
I stąd lekkie zaskoczenie XD'
A.. Clannad... Ciekawszy? Mniej ciekawy? Od Haruhi?

Moim zdaniem Clannad jest chorelnie nudny.... i ma jadną z najgorszych postaci jakie kiedykolwiek powstały czyli Fuko.... Lepiej już Haruhi obejrzeć ^^
Caellion

Super świeżak

Licznik postów: 219

Caellion, 16-11-2008, 16:57
Melanholy of Haruhi Suzumiya - w końcu anime nie widziałem, ale wiem że manga jest lepsza i chyba trochę inaczej historię opowiada... pierwsze dwa tomy sa już na polski przetłumaczone więc wystarczy poszukać.
pierwszy odcinek //znaczy 00// słaby i może dlatego mnie od anime odrzuciło. - oceniam na 0/10

manga natomiast jest niezła - ocena 8/10
Zio

Kapitan z paradise

Licznik postów: 322

Zio, 16-11-2008, 17:28
nie wiem, o co wam chodzi. zerowy odcinek był bardzo fajny. a opening mnie rozbroił i na stałe zagościł w moim telefonie jako dzwonek.

całość oglądało się przyjemnie, choć nadal dybam na polski hardzik, ażeby sobie co nieco przypomnieć. bo na oryginalne wydanie mnie po prostu nie stać : o
Picia000123

Kapitan z paradise

Licznik postów: 314

Picia000123, 11-04-2009, 17:22
Boże, co sobie przypominam to anime, to chcę wyjść z siebie i stanąć obok. Tak pokręconego anime jeszcze nie widziałem :/ .
Alessander

Wilk morski

Licznik postów: 65

Alessander, 11-04-2009, 22:03
Widzę, że głosy są dość mocno podzielone na temat Suzumiyi.
Sam uważam to za najlepsze anime w gatunku ,,bardziej poważna komedia'' i nie ma żadnego anime, które można by do Haruhi porównać.
Dłuższej recenzji nie chce mi się pisać, więc napiszę tylko ocenę, która wynosi 9,5/10, bo ucięli mi anime w takim momencie. :oczami:
Oglądałem oczywiście niechronologicznie i każdemu to zalecam, bo choć można się pogubić w pewnych momentach, to ciekawość trzyma przez całą serię i nie kończymy jej w połowie. Wink

I - co najważniejsze - NIE ZRAŻAĆ SIĘ PO PIERWSZYM ODCINKU. Nie trzeba go oglądać, można zacząć od 2 epizodu. Zatem proszę sobie oszczędzić oceny 0/10 i czym prędzej zapoznać się z serią omijając pierwszy odcinek. Smile
1 2
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź