Tłumaczenie JPF a fani
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Szczery

Imperator

Licznik postów: 1,822

Szczery, 30-10-2010, 19:57
Nie wiem, czy można to nazwać "bieżącą" wieścią...
Ale z rozmów z tłumaczem z innego forum wynika, że nie będzie Białobrodego lecz Białowąsy. Jak dla mnie zagranie słuszne - Ani za młodu, ani w epoce Rogera, ani dziś - nigdy nie widzieliśmy, aby Shirohige czy jak się to pisało, miał brodę. Błędne i rozpowszechnione tłumaczenie do którego nawykliśmy wynikło w zasadzie z tego, że Japończycy nie mają chyba oddzielnego słowa na wąsy i na brodę, więc gdy po raz pierwszy padło to imię to zostało przetłumaczone według zwyczajowego pirackiego schematu "Kolor+brody" Tongue Moim zdaniem nie ma nic złego w oderwaniu się od złego przyzwyczajenia. Skoro nie ma brody a są wielkie, białe wąsiska, to ja spokojnie czekam aż się w mandze pojawi Białowąsy Smile

Edit:
Wątek słabo mi pasował do "bieżących wieści" o polskim wydaniu OP gdyż tamten temat bardziej powinien służyć ogólnym sprawom wydania, typu kiedy, za ile, gdzie, jak zamówić, ocena tomów itd. Myślę, że przeciekami z tłumaczenia można zajmować się w oddzielnym temacie. - Szczery

Edit:
Została dodana Ankieta, po modyfikacji razy entej -_-'' - Q
Awake

Licznik postów: N/A

Awake, 30-10-2010, 20:22
Japończycy na cały zarost mówią "hige", a Białowąsy brzmi mega imo Big Grin I cieszę się, że zostaje diabelski owoc, dla mnie lepiej symbolizuje to potęgę tych owoców.
Rain

Król piratów

Licznik postów: 3,825

Rain, 30-10-2010, 20:24
Taa i będzie Czarnowąsy?Tak to pasowało Białobrody i przeciwność Czarnobrody(był taki pirat jak wiemy) a teraz będzie Białowąsy i Czarnobordy!Fuuuuuzja!Biało-Czarno Zarostowy!xD
Art

Imperator

Licznik postów: 1,953

Art, 30-10-2010, 20:38
Teraz trochę śmiać mi się chce, bo pamiętam jak u nas (nie wiem jak na innych stronach) fani OP rzucili się na Białowąsa z tłumaczeń Projekt Mangi. Teraz okazuje się, ze jak najbardziej jest to poprawne. W końcu nazywamy coś co istnieje, a nie wyimaginowane brody ^^'.
No..to ja mam białego banana w ramach uśmiechu ; )
hetman

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,319

hetman, 30-10-2010, 20:40
Szczery napisał(a):Moim zdaniem nie ma nic złego w oderwaniu się od złego przyzwyczajenia. Skoro nie ma brody a są wielkie, białe wąsiska, to ja spokojnie czekam aż się w mandze pojawi Białowąsy Smile

Wiem, że nie ma co liczyć w tej kwestii na ustępstwa ze strony p.Dybały, bo w przeciwieństwie do sprawy "demoniego owocu" moje stanowisko "Shirohige=>Białobrody" mógłby bez wysiłku obalić.
Ja tak bardzo nie cierpię zmian, że wszystkie moje tomiki będą wyglądały tak:

[Obrazek: kokob.jpg]
biela132

Wilk morski

Licznik postów: 69

biela132, 30-10-2010, 21:35
dajcie spokój, białobrody to jest zdaje się jego przydomek, tak samo z czarnobrodym! czy to,ze ma wąsy coś oznacza? NIE, oda nazwał go białobrody i nie ma co się namyślać nad tym, z powodu jego wyglądu, czy jak oda by mu zrobił białą brodę na klacie, albo białe włosy to też byście się zastanawiali nad białowłosą klatą,albo nad białogłowym? [poza tym Oda wzorował się zdaje się na prawdziwych Panach biało i czarno brodych więc nie wiem po co wymyślać :\ co z tego że ma jakiś tam taki i owaki zarost?]
culdi

Super świeżak

Licznik postów: 220

culdi, 30-10-2010, 21:38
Biela, zrozum że w języku japońskim nie ma słowa oznaczającego osobno brodę i osobno wąsy. Oda dał 1 słowo oznaczające obie rzeczy, więc nie wiadomo co miał na myśli. A białowąsy jest rozsądniej bo on ma mega wąsa ok. Według mnie pan dybała doskonale to rozwiązał.
biela132

Wilk morski

biela132, 30-10-2010, 21:41
ale czemu do cholery nie może zostać białobrody? Nie ma okreslenia, oke,ale oda chyba doskonale wie na kim się wzorował?
Kowal

Imperator

Licznik postów: 2,230

Kowal, 30-10-2010, 21:46
biela132, No, i dlatego dał mu wielkie białe wąsy, co? Zresztą, nie było pirata Białobrodego. Białowąsy będzie ok.
Szczery

Imperator

Szczery, 30-10-2010, 21:53
Czegoś nie łapiesz Biela. Nie chodzi o to, że Oda nazwał postać Białobrody i teraz tłumacz chce to zignorować i po swojemu go nazwać. To jest tak, że sama nazwa "Białobrody" może nie odzwierciedlać tego, co Oda faktycznie miał na myśli, określając swoją postać "Shirohige". Więc dla mnie jak najbardziej decyzja tłumacza jest w porządku, a ty nie powinieneś się tak bulwersować.
biela132

Wilk morski

biela132, 30-10-2010, 21:54
dziwne, nawet jak nie czytałem op to zetknąłem się z białobrodym i czarnobrodym, a zresztą mam to gdzieś, dla mnie białobrody mógłby być jego przydomkiem, bo pasuje do jego postaci i ocieka przy nim epickością
Szczery

Imperator

Szczery, 30-10-2010, 21:56
To z kim się dotykasz jest już mało dla nas istotne.
Czarnobrody owszem. Słynny pirat z czołówki najbardziej rozpoznawalnych. Mój ulubiony, Edward Teach Smile
Białobrody - Ponoć był jakiś. Ale czy Oda wszystkich musi nazywać po kimś? I zlituj się nad nowymi fanami - wystarczy, że my musieliśmy rozkminiać czemu Białobrody nie ma brody. Niech nowi mają trochę łatwiej Smile
I śmiech na sali, jeśli "Białobrody" pasuje do postaci. Właśnie o to chodzi, że nie pasuje. Jedyne co tobą kieruje to siła przyzwyczajeń.
Pain

Pierwszy oficer

Licznik postów: 956

Pain, 30-10-2010, 21:58
Ale czy fakt, że wszędzie jest białobrody to znaczy, że w OP też musi być -brody? Białowąsy jest ok, bardziej pasuje do wyglądu postaci, oraz w ogóle oryginalne. Nie wiem o co się czepiasz.
Blek

Imperator

Licznik postów: 2,588

Blek, 30-10-2010, 22:04
Białozorostowy ;p

Mnie zastanawia tylko jedno. Słomiany czy Słomkowy?
Szczery

Imperator

Szczery, 30-10-2010, 22:25
Osobiście wolałbym Słomkowego. Dziwiła mnie trochę ta wersja Słomiany i choć przywykłem do niej, to nie wiedzieć czemu wydawała mi się zawsze nieco błędna.
Może jak przyjdzie p.Dybała i zauważy temat to nas oświeci.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź