Wiemy czym jest One Piece? Wiemy czym jest wola D?
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 4 gości
1 2
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
MateoChoski

Piracki wojownik

Licznik postów: 107

MateoChoski, 28-03-2022, 20:56
Siema wszystkim, od niedawna coraz bardziej interesuję się tym co skrywa OP przeglądając mangę i podczas zabawy dotarłem do filmu tego twórcy na YT i bardzo chciałbym poznać wasze zdanie, być może już wcześniej ktoś przeglądał YT i natrafił na ten film. Twórca tego filmu wyraźnie jest pewny tego co mówi i co chce przekazać i oświadcza że wszystko mieliśmy pod nosem jeżeli chodzi o to czym jest wielki skarb One Piece, i że jest to butelka sake, wyjaśnił czym jest wola D oraz co jest marzeniem Luffiego. I teraz moje pytanie brzmi do was czy jesteście w stanie się z tym wszystkim zgodzić? Czy macie sami własne spostrzeżenia na ten temat?

Zakładam że ktoś stąd oglądał ten film bo na pewno ktoś interesuje się bardzo mocno tematem i zagranicznymi twórcami na YT którzy tworzą różne teorie analizy porównania symbolikę odniesienia itd tego jest dużo.

niudeb

Król Piratów

Licznik postów: 4,474
Miejscowość: Isola

niudeb, 28-03-2022, 22:29
hmm dluuuuugi film.   Ale mam wlasne jakies spostrzeżenia, mimo ze nie obejrzalem filmiku.  Dobrym przykladem moze byc ostatnia mega analiza z zywica.  Fani sie glowili i troili, a Oda dal cos prostszego Wink .

No i zazwyczaj zawsze tak jest, teorie sie nie sprawdzaja, bo Oda zrobi coś protszego.  Seria ma 1000 rozdzialow ponad i mozna, jak sie czlowiek uprze znalezc nawiazania do wszystkiego Tongue .

Im krotsza teoria tym wieksza szansa ze sie sprawdzi, np.  czarnobrody nigdy nie spał, sprawdzilo sie potem na wano Wink, czy ze luffy rozwali redline pod mariejois i zniszczy wyspe ryboludzi ( co w sumie sie logicznie uklada, bo wszystko w jednym miejscu jest + przepowiednia i arka noego, wiec nie bedzie to nikogo szokowac, jesli tak to bedzie wygladac) .

A jak cos sie za bardzo rozbudowuje, to im obszerniejsze to tym mniejsze szanse.

No i tylko tyle chcialem dodac,

Spoiler

[Obrazek: my-job-here-is-done-bye.gif]

niech inni sie wypowiedza, co znaja te teorie Wink teraz .
[Obrazek: il_340x270.2655346462_d9ok.jpg]

Spoiler

[Obrazek: jotaro.png]

ktosiek26

Piracki wojownik

Licznik postów: 158

ktosiek26, 28-03-2022, 22:48
Artur analizuje One Piece od wielu lat, obejrzałem cały jego kontent na YouTube, The Library of Ohara czytam od dawna. W mojej opinii jego przewidywania są bardzo prawodpodobne, co raz potwierdzają się kolejne rzeczy o których napisał/ nagrał wcześniej, gość dosłownie żyje OnePiecem Big Grin.
Mordoc

Pan Ciemności

Licznik postów: 5,839

Mordoc, 28-03-2022, 22:54
OMG 4-godzinny filmik ; o

Jakbyś przytoczył jakieś ważniejsze punkty, to byłbym wdzięczny xD
Spoiler

[Obrazek: UAMELnu.png]

Spoiler

[Obrazek: 05onfire1_xp-jumbo-v2.jpg]

Gogolius

Super świeżak

Licznik postów: 224

Gogolius, 28-03-2022, 23:22
IMO One Piece jest all blue zgodnie z Wielką Łanpisową Teorią, nic innego mnie nie przekona bo ta teoria wygląda na najbardziej sensowną (i jak napisano wyżej, manga ma 1000 chapterów, a gOda od początku wiedział jak chce ją skończyć więc musiał to być pomysł oparty na tym co się dzieje w pierwszej setce chapterów, bez odniesień do reszty).
Odachi

Sogeking 2022

Licznik postów: 826

Odachi, 28-03-2022, 23:41
Ale też w jakimś wywiadzie mówił, że jeśli ktoś domyśli się zakończenia to on je zmieni

Edit:

Chociaż ostatnio wyjaśniło się, ze chyba nie chodzi o tak grubą zmianę jak One Piece (https://www.opfanpage.com/2021/01/26/oda...y-decided/)
A poza tym uważam, że Sanji musi odejść...
Pajmon

Imperator

Licznik postów: 2,143

Pajmon, 29-03-2022, 00:12
Na końcu będzie mega plot twist. Okaże się, że właściciel Chouchoua jednak żyje i wraz ze swoim psem prowadzi na LT sklep z karmą. Czekają tam na piratów z wielką tablicą PRZESZEDŁEŚ GRĘ! GG!

[Obrazek: giphy.webp] 

MateoChoski

Piracki wojownik

MateoChoski, 29-03-2022, 01:30
(28-03-2022, 22:54)Mordoc napisał(a): Jakbyś przytoczył jakieś ważniejsze punkty, to byłbym wdzięczny xD

Twórca tego filmu mówi konkretnie czym jest wola D, mówi czym jest według niego One Piece albo że marzeniem Luffiego tak jak Rogera jest urządzenie ogromnej imprezy z chlaniem żarciem i śpiewem w JEDNYM miejscu z wszystkimi ludźmi. Sama teoria i wyjaśnienie tego wszystkiego na prawdę bardzo przekonuje. Wyjaśnienie tego wszystkiego na prawdę trzyma się kupy. O ile ja tam pamiętam to twórca tego filmu jak i całej tej teorii i wyjaśnienia wszystkiego pracował nad tym 5 lat. ale tak ogólnie wszystko to co powiedział w tym filmie naprawdę ma sens. Przytoczył nawet przykłady na to że One Piece był już możliwy do rozkminienia w pierwszych rozdziałach OP i już wtedy dawano nam czytelnikom wskazówki czym One Piece jest. Ogólnie długo by gadać na ten temat. Ja poświęciłem 4h życia na obejrzenie jego filmu  i szczerze mówiąc żałuję bo jeżeli okaże się że ma racje w tym wszystkim co mówi, to zaspoilerował czym jest One Piece xD. Gość według mnie prawdopodobnie na 90 % rozgryzł autora. Oczywiste jest też to że nie rozgryzł autora dosłownie we wszystkim bo pewne rzeczy w wykonaniu Ody będą inaczej przedstawione albo inaczej wytłumaczone bądź będą znaczyły coś innego. Ale gościu na prawdę widzę że mega do tego przysiadł. Ja polecam obejrzeć i wysłuchać tego. Ale nie do końca xd bo może się okazać że gość ma racje z tym czym jest One Piece. Tak tylko ostrzegam bo widziałem już komentarze niektóre pod tym filmem że żałują że obejrzeli do końca bo może mieć w tym racje.
Mordoc

Pan Ciemności

Mordoc, 29-03-2022, 02:19
(29-03-2022, 01:30)mateuszek891 napisał(a):
(28-03-2022, 22:54)Mordoc napisał(a): Jakbyś przytoczył jakieś ważniejsze punkty, to byłbym wdzięczny xD

Twórca tego filmu mówi konkretnie czym jest wola D, mówi czym jest według niego One Piece albo że marzeniem Luffiego tak jak Rogera jest urządzenie ogromnej imprezy z chlaniem żarciem i śpiewem w JEDNYM miejscu z wszystkimi ludźmi. Sama teoria i wyjaśnienie tego wszystkiego na prawdę bardzo przekonuje. Wyjaśnienie tego wszystkiego na prawdę trzyma się kupy. O ile ja tam pamiętam to twórca tego filmu jak i całej tej teorii i wyjaśnienia wszystkiego pracował nad tym 5 lat. ale tak ogólnie wszystko to co powiedział w tym filmie naprawdę ma sens. Przytoczył nawet przykłady na to że One Piece był już możliwy do rozkminienia w pierwszych rozdziałach OP i już wtedy dawano nam czytelnikom wskazówki czym One Piece jest. Ogólnie długo by gadać na ten temat. Ja poświęciłem 4h życia na obejrzenie jego filmu  i szczerze mówiąc żałuję bo jeżeli okaże się że ma racje w tym wszystkim co mówi, to zaspoilerował czym jest One Piece xD. Gość według mnie prawdopodobnie na 90 % rozgryzł autora. Oczywiste jest też to że nie rozgryzł autora dosłownie we wszystkim bo pewne rzeczy w wykonaniu Ody będą inaczej przedstawione albo inaczej wytłumaczone bądź będą znaczyły coś innego. Ale gościu na prawdę widzę że mega do tego przysiadł. Ja polecam obejrzeć i wysłuchać tego. Ale nie do końca xd bo może się okazać że gość ma racje z tym czym jest One Piece. Tak tylko ostrzegam bo widziałem już komentarze niektóre pod tym filmem że żałują że obejrzeli do końca bo może mieć w tym racje.
Bardziej chodziło mi o jakieś konkrety, bo wyszła Ci w zasadzie recenzja.  Niestety strasznie nie lubię teorii, w których ktoś gada. Czyta się o wiele szybciej niż słucha Sad
Spoiler

Spoiler

Gogolius

Super świeżak

Licznik postów: 224

Gogolius, 29-03-2022, 02:43
Jak napisać 11 linijek o niczym Big Grin
Przytoczysz najważniejsze punkty o czym to jest?
No, jest tam wola D, One Piece, marzenie Rogera, 5 lat pracy, rozkmina, teoria, hemoglobina, takie tematy.

To ja rzucę konkretem o Joy Boyu: wg teorii był on królem, który założył własne państwo. Państwo piratów. Tak, był królem piratów. A jego stolicą było Laugh Tale, które wygląda podobnie do wizji Clovera z Ohary odnośnie Starożytnego Królestwa. Joy Boy miał moc przyjaźni i kumplował się z wieloma rasami a Clover mówi że Starozytne Królestwo "rozrosło się" a było takie potężne bo nie było stricte państwem, ale ludźmi, którzy się lubili.
Do tego Joy Boy miał marzenie być wolnym, a osiągnąć to mógł w zniesieniu dyskryminacji (autor teorii wychodzi z tematu rasizmu w świecie OP).

Trzy bronie: pojawia sie temat "odwrócenia świata do góry nogami" o czym mówi WB, Toki czy Oden. Jest też częsta gadka o tym, że musi nadejść świt (bo teraz mamy mrok i odwrócenie świata do góry nogami oznacza nadejście świtu).
Wplatamy w to Thousand SUNNY, oraz to że Roger czy Luffy są powiązani z EAST blue.
Same trzy bronie to osoby, gdyż przewija się temat o tym, że muszą się one odrodzić. Shirahoshi się odrodziła jako posejdon. Uranosem jest Momo. Oboje rozkazują rasie potworów, oboje słyszą głosy (a sama Zunesha zapisana jest podobnie do Król Morza więc autor teorii uważa ją za odmianę morskich królów).

No i jest motyw o którym pisałem wyżej: wielka łanpisowa teoria. Bronie mają zniszczyć świat, a dosłownie to zniszczyć redline, żeby połączyć oceany w all blue (one piece). Nadejdzie wolność, bo podzielonym światem łatwiej było zarządzać szlachcie itd.

Ogólnie spoko filmik, ale faktycznie autor mógłby to mniej rozwlekle ogarnąć w 15-20minut, niepotrzebnie w mojej opinii wyprowadza temat przez długie minuty jak choćby to że "noo w OP jest rasizm, ryboludy się uważają za najlepszych, ludzie uważają się za najlepszych, koniec końców ludzie opanowali świat, a i wśród nich jest rasizm bo szlachta i pospólstwo itd. itp".

Ogółem spoko, ale nie ma w tym filmiku niczego co by mnie połozyło na łopaty jak owa wielka łanpisowa teoria kilka lat temu Wink
niudeb

Król Piratów

niudeb, 29-03-2022, 07:15
Czyli według tego co gogolius mówi, to dostajemy godzinne lanie wody. Spodziewałem się tego, one piece to nie jest rocket science by o jednej teorii mówić 4godziny.

Cytat:O ile ja tam pamiętam to twórca tego filmu jak i całej tej teorii i wyjaśnienia wszystkiego pracował nad tym 5 lat.
Ja pracowałem kilka sekund nad waszymi postami tylko i obalam te teorie.

Zrobienie imprezy ze wszystkimi rasami miałoby być one piece? Dobrze rozumiem ?No to równie dobrze mogliby dojechać na koniec grand line i dowiedzieć się że one piece to przyjaźń.

No to w sumie Big mom już od dawna ma one piece, brakuje jej tylko trzech ras.

Słaby pomysł, pomysł o niczym. Nie powiecie mi chyba, że Roger się śmiał, bo zobaczył jedną butelkę sake?

Spoiler

Mordoc

Pan Ciemności

Mordoc, 29-03-2022, 09:35
(29-03-2022, 02:43)Gogolius napisał(a): Ogólnie spoko filmik, ale faktycznie autor mógłby to mniej rozwlekle ogarnąć w 15-20minut, niepotrzebnie w mojej opinii wyprowadza temat przez długie minuty jak choćby to że "noo w OP jest rasizm, ryboludy się uważają za najlepszych, ludzie uważają się za najlepszych, koniec końców ludzie opanowali świat, a i wśród nich jest rasizm bo szlachta i pospólstwo itd. itp".

Ogółem spoko, ale nie ma w tym filmiku niczego co by mnie połozyło na łopaty jak owa wielka łanpisowa teoria kilka lat temu
Podejrzewałem, że tak będzie, dlatego wolałem podpytać. Zwykle jak ktoś nagrywa filmik z teorią, to daje jakieś swoje wstawki, lanie wody niekoniecznie z nią związane.

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia.
Generalnie większość teorii już gdzieś tam się przewinęła, więc w tym co przytoczyłeś rzeczywiście nie ma nic szokującego.

@"mateuszek891" 
Czy chciałbyś coś dodać do tego, co napisał @Gogolius? Co najbardziej Cię zszokowało?
Spoiler

Spoiler

niudeb

Król Piratów

niudeb, 29-03-2022, 09:42
W sumie po przemyśleniu ta teoria nie jest taka zła, jeśli Oda po skończeniu OP planuje własne browary produkować czy jakiś inny alkoholowy produkt. Nawet to o nim dobrze świadczy, że już w trakcie rysowania komiksu, planuje swoją dalszą ścieżkę rozwoju.

Na końcu znajdują Sake, a potem po zakończeniu mangi w Japonii będą lecieć reklamy pod hasłem
"Łączy nas one piece" i ludzie z całej Japonii chlejacy sake, beda się stukać kieliszkami sake i przedstawiać po imieniu, a w tle butelka one piece.

Spoiler

MateoChoski

Piracki wojownik

MateoChoski, 29-03-2022, 13:15
(29-03-2022, 09:35)Mordoc napisał(a): @mateuszek891 
Czy chciałbyś coś dodać do tego, co napisał @Gogolius? Co najbardziej Cię zszokowało?

Jedynie tylko to że twórca filmu żyje One Piecem i poświęcił mega dużo czasu na 4h filmu żeby szczegółowo przedstawić swoją teorie. Można się zgodzić z tym że rzeczywiście jest tam trochę lania wody i mógłby spokojnie się zamknąć z tym w 1h lub 1,5h. Póki co sam Oda nie ujawnił co znaczy konkretnie D oraz jakie ma marzenie Luffy oprócz tego co już wiemy że chce zostać Królem Piratów.

W jakimś wywiadzie z 2014 roku Oda mówił że gdyby Akainu szukał OP znalazł by go w przeciągu roku gdyby był protagonistą. Przez jego siłę? dążenie do celu po trupach? Posiadanie jakiejś konkretnej wiedzy? 

Sama teoria nie jest zła ciekawie się tego słuchało, Oda mówił o tym że One Piece to coś materialnego to jakaś rzecz a nie coś w stylu One Piece to  siła przyjaźni nakama i że przygoda była nagrodą.. Ale butelka sake? może tak być ale nie musi. Oda może zaskoczyć o ile dożyję tego bo to już się ciągnie 25 lat i nadal autor nie ujawnił nic konkretnego o woli D o One piece starożytnych broniach itd. Nawet nie wiadomo jak wygląda Vegapunk i nie mamy o nim żadnych konkretów po za tym że jest genialnym naukowcem który popchnął technologie o 500 lat. Ciekawe ile jeszcze zostało do końca One Pieca 6 lat? 7 lat?
Dejo

Gorosei

Licznik postów: 4,614

Dejo, 29-03-2022, 13:37
Cytat:W jakimś wywiadzie z 2014 roku Oda mówił że gdyby Akainu szukał OP znalazł by go w przeciągu roku gdyby był protagonistą. Przez jego siłę? dążenie do celu po trupach? Posiadanie jakiejś konkretnej wiedzy? 

Tak chodzi o siłę, bo w tym kontekście autor użył Akainu jako przykładu.
[Obrazek: 9hWmY7J.png]
 [Obrazek: v19QS9s.gif]
Spoiler

[Obrazek: FPZJ5OUUcAIsrmt?format=jpg&name=large]

1 2
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź