One Piece - Rozdział 1047 - Spoilery
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
1 2 3
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Mordoc

Pan Ciemności

Licznik postów: 5,839

Mordoc, 05-08-2020, 13:01
W tym temacie dyskutujemy o spoilerach do najnowszego rozdziału One Piece.

Regulamin korzystania z tematu

Uprasza się o zachowanie w jak największym stopniu podanego formatu przekazywania spoilerów, aby zachować przejrzystość tematu i dostarczyć jak najwięcej informacji.

Uprasza się o nie powielanie opublikowanych już wcześniej w temacie spoilerów.

Uprasza się o odpowiednie otagowanie spoilerów zależnie od typu ich źródeł, odpowiednio dla źródeł graficznych tagiem [*IMG][*/IMG], a dla źródeł pisanych tagiem [*QUOTE][*/QUOTE]

Uprasza się o umieszczanie spoilerów w tagi [*SPOILER][*/SPOILER], tak, aby nie naruszały struktury forum.

Format ukazywania spoilerów:
Spoiler
Zabrania się rozpoczynania dyskusji przed ukazaniem się spoilerów bieżącego rozdziału.

Zabrania się pisania komentarzy typu:

"Dlaczego jeszcze nie ma rozdziału?"
"Kiedy pojawi się nowy rozdział?"
"Czy One Piece ma przerwę w tym tygodniu?"
"Dlaczego One Piece ma znowu przerwę?"

Aby uzyskać informacje na temat ewentualnych przerw w wydawaniu One Piece, zapraszamy do odwiedzenia tematu:
Przerwy w wydawaniu One Piece - kalendarzyk
Spoiler

[Obrazek: obraz-2022-02-08-153701.png]

*Przerwy Ody zawarte w kalendarzyku, są uwzględnione w oparciu o ostatnie lata, wszelkie potencjalne rozbieżności dotyczące przerw będą na bieżąco korygowane

Zabrania się używania jakichkolwiek grafik uchodzących za ciężkie spoilery, zdradzające kluczowe wydarzenia fabularne, miejsca, bądź wygląd nowych postaci w Awatarach i Sygnaturach, do czasu ukazania się owych wydarzeń, miejsc, bądź postaci w Anime. Dopuszcza się używania grafik ukazujących wizerunek postaci które pojawiły się w Anime, a zmianie uległ ich wizerunek. Uprasza się aby odczekać co najmniej 24 godziny przed użyciem grafiki z nowego rozdziału w Awatarze lub Sygnaturze, jako że nie wszyscy mają okazję przeczytać nowy rozdział zaraz po jego wyjściu.
Jakiekolwiek naruszenie wyżej wymienionych zasad będzie skutkowało otrzymaniem słownego ostrzeżenia, a w razie wielokrotnych naruszeń, doprowadzi do otrzymania Ostrzeżenia.
Spoiler

[Obrazek: UAMELnu.png]

Spoiler

[Obrazek: 05onfire1_xp-jumbo-v2.jpg]

Dejo

Gorosei

Licznik postów: 4,614

Dejo, 20-04-2022, 02:37
Cytat:Chapter 1,047: "The capital's sky".
In the color spread, the Straw Hats are on the beach with dragon Momo
- we get a flashback in Oden burning castle, when Momo decided to travel to the future.
- Luffy uses "Gomu Gomu no Thunder"
- Kaido confirms Roger wasn't a devil fruit user. He also says that "abilities" are not necessary to dominate the world.
- Burning Orochi losses sea stone nail and transforms.
- Luffy creates a massive punch that's bigger than Onigashima's castle to attack Kaido
 [Obrazek: v19QS9s.gif]
Spoiler

[Obrazek: FPZJ5OUUcAIsrmt?format=jpg&name=large]

Ad3k

Kapitan z paradise

Licznik postów: 328

Ad3k, 20-04-2022, 05:52
No i zapowiada się dobrze.
Nw jak Was, ale mnie męczą te retrosy oden, momo, otama, aaa ileż można xd
Czyli jednak wygląda na to, że piorun był w zamyśle luffyego, także cieszy mnie to, że dostanie jakieś powalone power upy ^^ jestem fanem.
Co do Rogera i tego, że nie miał df'a (tak jak zapewne shanks nie ma inspirując się swoim kapitanem, albo chciał mieć ale jak już to właśnie model niki hmm)
Generalnie nie jest to zaskoczenie. Większe zaskoczenie by było jakby się okazało, że Roger jednak miał dfa Tongue
No i Kaido dał tymi słowami do myślenia ci do power lvla swiatowego rządu Wink WG kontroluje świat de facto. Obawiam sie, ze gorosei to będą kozaki na poziomie conajmniej admiralskim, a celowałbym wyżej... No ale mamy Zoro, Sanjego, Jinbe, Soul KING. Takie osoby z potencjałem na zaawansowane zbrojenie Wink może Yamato pomoże... Ktoś będzie musiał się nimi zająć gdy luffy będzie zajęty Imem :p
Ofc ofc sojusznicy, ojciec, dziadek i wielka flota. No ale WG to również CP, Marines. To nie tak zero jedynkowo xd

Generalnie mam wrażenie, że Oda puścił mi oczko co do power lvli Wink zasugerował, że shanks bez owocu może być na tym samym, a może nawet i wyższym poziomie Tongue goroseie, mihawki i te inne leśne skrzatki również.

Ostatni panel to island'oo bazooka? XD To już będzie na 99% koniec kaido. Jego ostatnie mruki i je% w łeb, pozamiatane. Pewnie będzie panel jak go wywala na te statki WG co były na morzu xD albo w ogóle na Skypiea'e.
Co do Orochiego... Jestem zawiedziony. Miałem nadzieję, że już w proch się obróci... No cóż.
Mimo wszystko zapowiada się świetnie, bi zapowiada się na koniec legendarnej walki o pokój na Wano. Resztę wątków Oda mógłby zamknąć w 6/8 rozdziałów... Dziękuję, dobranoc.
Czasem czytam wypociny...
niudeb

Król Piratów

Licznik postów: 4,474
Miejscowość: Isola

niudeb, 20-04-2022, 09:50
Nuda.
[Obrazek: il_340x270.2655346462_d9ok.jpg]

Spoiler

[Obrazek: jotaro.png]

Pajmon

Imperator

Licznik postów: 2,143

Pajmon, 20-04-2022, 11:01
Wano kuleje jeśli chodzi o poziom retrosów. Jeśli chodzi o retrospekcje Odena i Rogera to mi się osobiście podobały, ale wiem że są ludzie, którym niekoniecznie. Ale strasznie wkurzają mnie retrosy Ace'a, a zwłaszcza w anime, bo tam wciskane są co odcinek. W każdym praktycznie odcinku jest Ace. Coś strasznego. Te wstawki i przypominajki z Odenem też do porzygu. Już to pisałem w dziale anime, ale naprawdę czuję, że Oda wymyślił Ace i Odena a potem pomyślał KURDE ALE PRZYPAŁ ŻE TAK PÓŹNO BO SĄ FAJNIEJSI OD GŁÓWNYCH BOHATERÓW, TO POWINNA BYĆ HISTORIA O NICH.
Czekam na retrosy Kaido i mam nadzieję, że Oda się zrehabilituje.

[Obrazek: giphy.webp] 

niudeb

Król Piratów

niudeb, 20-04-2022, 11:30
A ja myślę że byłby oden czy ace w głównym bohaterem, to pewnie byłaby to jakaś kopia luffyego

Spoiler

Sting

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 453
Miejscowość: Kraków

Sting, 20-04-2022, 12:18
(20-04-2022, 02:37)Dejo napisał(a): - Kaido confirms Roger wasn't a devil fruit user. He also says that "abilities" are not necessary to dominate the world.

Mam wrażenie, jakby Oda chciał odrkęcić częściowo to, co sobie wymyślił z wyjątkowością Niki.
[Obrazek: 8.png]
MugiwaraMichal

Piracki wojownik

Licznik postów: 153

MugiwaraMichal, 20-04-2022, 13:00
(20-04-2022, 12:18)Sting napisał(a): Mam wrażenie, jakby Oda chciał odrkęcić częściowo to, co sobie wymyślił z wyjątkowością Niki.

Ludzie, bez przesady Oda nie pisze tego na kolanie jak nasz rząd ustawy i nie jest tak że 2 chaptery temu wymyślił wyjątkowość Niki, a dziś odkręca. Raczej chce zaznaczyć, że owoc to nie wszystko i wciąż więcej czynników decyduje o sukcesie.
niudeb

Król Piratów

niudeb, 20-04-2022, 13:33
Legendarny owoc Gomu Gomu no, to akurat pachnie ustawa napisana na kolanie. A wymyślił to już pewnie rok temu.

Spoiler

Ad3k

Kapitan z paradise

Licznik postów: 328

Ad3k, 20-04-2022, 14:44
A imho zaplanował to dużo wcześniej
Czasem czytam wypociny...
Dejo

Gorosei

Dejo, 20-04-2022, 15:04
(20-04-2022, 14:44)Ad3k napisał(a): A imho zaplanował to dużo wcześniej
Znaczy kiedy?
Spoiler

Sting

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 453
Miejscowość: Kraków

Sting, 20-04-2022, 15:19
W arcu East Blue, ew. w Romance Dawn.
[Obrazek: 8.png]
zyx

Wilk morski

Licznik postów: 91

zyx, 20-04-2022, 15:48
(20-04-2022, 15:04)Dejo napisał(a): Znaczy kiedy?

Mniej więcej w trakcie timeskipu? Na pewno już wtedy planował że Luffy = Joyboy (przepowiednia Madam Shirley). W walce z Hodym po raz pierwszy pojawia się redhawk chyba (który jest wyraźnym hintem na to że to nie jest moc gumy).
Dejo

Gorosei

Dejo, 20-04-2022, 16:39
(20-04-2022, 15:48)zyx napisał(a):
(20-04-2022, 15:04)Dejo napisał(a): Znaczy kiedy?

Mniej więcej w trakcie timeskipu? Na pewno już wtedy planował że Luffy = Joyboy (przepowiednia Madam Shirley). W walce z Hodym po raz pierwszy pojawia się redhawk chyba (który jest wyraźnym hintem na to że to nie jest moc gumy).

Właśnie o to chodzi kolego, że nie jest. Fakt, Oda rzadko tłumaczy z czego poszczególne moce wynikają ale tutaj raczej kalkulacja jest prosta "wulkanizacja" -> Pamiątka po Ace. To był (raczej) motyw przewodni red hawka.
Teraz wszystko co jakoś się łączy z "Niką" można uznać za hint. Na tej samej zasadzie mogę powiedzieć, ze takim hintem był snake shot, w końcu atak używa "elektryczności", a Luffy jako Nika łapie błyskawice Big Grin

- Przyjrzyj się nawet ostatnim 40-50 rozdziałom. Oda w bardzo nieudolny sposób rozpoczyna wprowadzanie "Niki". Kilkukrotnie za pośrednictwem Kaidou zwraca uwagę nas czytelników, że Luffy się śmieje wraz ze wzrastającym ryzykiem. (zabieg celowy)
- Who's Who któremu się zebrało na zwierzenia Jinbe'owi... Swoją drogą sytuacja z nim też jest ciekawa. Z jednej strony darzy jakimś stopniem nienawiści Luffyego ale gdy go pierwszym razem zobaczył to uznał, że nie będzie sobie zawracać głowy świeżakami. Następnie gdy zaczęła być budowana walka z Jinbe nagle okazało się, że gum-gumowoc Luffyego zrujnował mu życie i dostajemy kompletnie z czapy cały "wstęp" o bogu niewolników.
- Jakiś czas później "Starszyzna pięciu gwiazd" mówi o legendarnym owocu.
- Następnie Luffy się przebudza.

Do czego zmierzam. Nika nawet w skali Wano nie wygląda na koncepcje 100% przemyślaną i opracowaną z dużym wyprzedzeniem. Retrospekcje Odena liznęły Joy Boya i pustego wieku... Dlaczego więc nie ma tam nawet "pierdnięcia" na temat Niki? Czyżby dlatego, że Oda jeszcze nie miał gotowej koncepcji?
Przez niemal całe Wano nie mamy nic oprócz Joy Boya, po czym nagle w kulminacyjnym momencie wojny, autor w dosyć nieudolny sposób próbuje wprowadzić tą postać do fabuły. Zasypując nas w krótkim czasie masą informacji na temat czegoś co do tej pory w mandze nie było nawet zasugerowane. (Dosyć nietypowe jak na Odę który lubi dawkować informacje).
Wygląda to dla mnie jakby to wręcz wymyślił już w trakcie "rajdu na wyspę demonów"... Wiem, że zaraz będą argumenty, o podniebnej wyspie itd. ale to, że ktoś potrafi wykorzystać "elementy" własnego materiału źródłowego, żeby coś doczepić do historii. Nie znaczy, że wszystko zaplanował. Poza tym one piece ma ponad 1000 rozdziałów, wiele tysięcy stron, okładek itd. Na siłę znajdzie się "hinty" na wszystko włącznie z tym, że np. Usopp jest lunarianinem. 

Żebyśmy się, też dobrze zrozumieli. Nie twierdzę, że Oda nie miał żadnego planu. Natomiast wątpię, że 10-12 a już zwłaszcza z 20 lat temu w jego głowie siedział finalny produkt który teraz widzimy.
Spoiler

niudeb

Król Piratów

niudeb, 20-04-2022, 16:45
Dodajmy do tego że jeszcze niedawno Oda w wywiadzie mówił, że nie ma pojęcia jak Luffy ma pokonać Kaido.

Wydaje mi się że to było na początku Wano ten wywiad.

Spoiler

1 2 3
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź