Imperator
Licznik postów: 2,230
(13-12-2022, 17:11)janek z napisał(a): Ale jak ktoś mówi, że kupa jest ładna i fajnie pachnie to chyba gada głupoty nie?
Legendarny pierwszy oficer
Licznik postów: 1,304
Miejscowość: Warszawa
(13-12-2022, 21:50)Kowal napisał(a):(13-12-2022, 17:11)janek z napisał(a): Ale jak ktoś mówi, że kupa jest ładna i fajnie pachnie to chyba gada głupoty nie?
Ja Wam tylko w czasowym poście sprecyzuję, że technicznie rzec biorą, zarówno "ładność" jak i "fajność" zapachu to opinie, nie fakty. Więc powiedzenie że kupa jest ładna i fajnie pachnie to opinia xD
Pan Ciemności
Licznik postów: 5,044
(14-12-2022, 18:38)ChorePlecyTogashiego napisał(a): @Kowal No, nie do końca się z tym zgadzam, aczkolwiek rozumiem co chciałeś przez to przekazać. To tak, jakby powiedzieć, że segz matki z synem nie jest zły lub ojca z córką (albo dowolnie innej konfiguracji ad incest), bo mamy tyle możliwości antykoncepcji, że odjąwszy potencjalną ciążę z takiego aktu, to nie ma w tym nic złego i opinia przeciwników, to jedynie opinia. Albo że nie ma nic złego w niewolnictwie, bo niektórzy ludzie się na to godzą. To że są ludzie, którym nie przeszkadza ten zapach lub innych ludzi (lub niektóre z nich), względnie w jakiś pokrętny sposób to umiarkowanie lubią, o niczym nie świadczy. Wąchanie kupy może chyba zaszkodzić (ale to może być moja ignorancja - jeżeli długotrwałe wąchanie ekstrementów naprawdę nie szkodzi, to można wywalić ten akapit do kosza), więc to nie jest kwestia opinii, a faktu obiektywnej szkodliwości. Co do wyglądu kupy, to faktycznie czysta estetyka. Tak czy siak, to że niektórzy uważają złe rzeczy za dobre, nie znaczy że tak powinniśmy uważać. Możemy to tolerować, jeżeli ktoś nie jest zbyt dużym atencjuszem, ale nie powinniśmy tego akceptować. Coś jak prostytucja - jako ludzie nie możemy od niej uciec, ale stawianie tego jako normalność, normalną (ale inną) pracą niż murarz, ochroniarz, kierowca, cokolwiek, to już przesada.
Licznik postów: 0
Licznik postów: 1,440
(14-12-2022, 13:04)janek z napisał(a): Ale kłamliwa opinia
(14-12-2022, 23:43)ChorePlecyTogashiego napisał(a): IMO opinia że kupa jest fajna jest zła sama z siebie, np. z tego powodu, jak postrzegamy koprofili i że kupa (poza byciem podobno bdb nawozem), jest jest szkodliwa
Cytat:Albo że nie ma nic złego w niewolnictwie, bo niektórzy ludzie się na to godzą.
Cytat:Tak czy siak, to że niektórzy uważają złe rzeczy za dobre, nie znaczy że tak powinniśmy uważać. Możemy to tolerować, jeżeli ktoś nie jest zbyt dużym atencjuszem, ale nie powinniśmy tego akceptować.
Cytat:Coś jak prostytucja - jako ludzie nie możemy od niej uciec, ale stawianie tego jako normalność, normalną (ale inną) pracą niż murarz, ochroniarz, kierowca, cokolwiek, to już przesada.
(14-12-2022, 22:07)Mordoc napisał(a): Benzyny nie warto wąchać, bo jest szkodliwa - fakt.
Licznik postów: 1,304
Miejscowość: Warszawa
(15-12-2022, 00:32)Saki napisał(a): To nieprawda, są np. koprofile, którym zapach i wygląd kału może kojarzyć się przyjemnie (z podnieceniem seksualnym) i jest to jak najbardziej szczera i zasadna w ich przypadku opinia. Są również ludzie, którzy np. w konkretnej kupie mogą z jakiegoś powodu ujrzeć pewien estetyzm, w zależności od jej formy. Twoja wolność opinii jest w tym wypadku ograniczona przez fakty. Twierdzenie o rozsądku jako granicy wolności opinii również jest mocno bezpodstawne z racji jego wrodzonej intersubiektywności (w najlepszym wypadku). Można wywodzić doskonale logiczne i "rozsądne" wnioski, które są całkowicie przeciwne sobie, np. z różnych aksjomatów.
Jednym słowem - nie wydaje mi się, żeby tezy, które prezentujesz, miały na tyle silne poparcie w rzeczywistości (jak na razie twoje uzasadnienie swojej postawy zostało podważone dwukrotnie), by stanowić podstawę dla agresji i buńczuczności, z jaką je przedstawiasz.
(14-12-2022, 18:38)ChorePlecyTogashiego napisał(a): Gdyby grali nudny, ale skuteczny football, jak ta "nieszczęsna" Grecja, to co innego . Btw. Miałeś rację, "Kingdom" jest doskonałe i pod pewnymi względami, autorzy wszystkich szonenów - od OP do HxH, mogą paść na kolana przed Yasuhisą Haru i całować go po stópkach. Co prawda jestem anime-only, ale od 1 dużej bitwy, poziom tego anime rośnie i już się nie mogę doczekać aż Kanky zrobi rzeź w lesie.
(15-12-2022, 11:56)janek z napisał(a): Nie można każdego odchylenia społecznego traktować jako opinii no ludzie.
Cytat:To tak jak te osoby co używają do określenia siebie zaimkiem "they".
Cytat:To jest problem 21 wieku tak samo jak delikatność ludzi którzy każdą mocniejszą dyskusję od razu nazywają agresją.
(15-12-2022, 11:56)janek z napisał(a): Podważyć można wszystko, nawet to czy białe jest białe ale czy jest to logiczne? Nie.
ChorePlecyTogashiego napisał(a):Prostytucja, co potwierdzają eksperci zajmujący się tym tematem fachowo od lat, mówią to samo, co socjologowie. Prostytucja szkodzi.
Cytat:(tak jak Wy np. to robicie w moich oczach, mówiąc że "obiektywnie nie ma nic złego w fajnym zapachu kupy". Ofc macie do tego prawo, nie mój cyrk nie moje małpy, nie jestem zwolennikiem cenzury, mogę natomiast się z Wami nie zgodzić i uznać taki pogląd za... powiedzmy "egzotyczny"), ale fakty są takie, że to szkodzi.
(15-12-2022, 15:41)ChorePlecyTogashiego napisał(a): Ja mówiłem ogólnie o prostytucji, nie wiem o czym Ty mówiłeś, bo dla mnie to nie wynika z kontekstu Twojej wypowiedzi.
Cytat:No i tutaj znowu rozbija się Twoja teza o niezaprzeczalnej wartości moralnej pewnych rzeczy, bo ja np. w prostytucji nie widzę niczego nagannego
Cytat:Mogę widzieć w wielu innych aspektach z nią związanych
Cytat:jednak sam akt (...) nie jest moim zdaniem niemoralny.
Cytat:Jeśli chodzi o they, to zakładam że Jankowi chory o chorych na nadmierną atencję, jej brak lub nierozwiązane problemy
Cytat:bo tak jak już mówiłem - naukowcy z Francji, Szwecji (chyba), Anglii i nie tylko, udowodnili że większość przypadków rzekomej dysforii płciowej wcale nimi nie jest.
Cytat:I dlatego w 100% popieram Katar za tę jazdę z kolorowymi opaskami, bo to robienie wody z mózgu całej ludzkości.
Cytat:Kończę dyskusję w tym momencie, bo spin-off
Cytat:Inaczej postrzegamy rzeczywistość, a z takich dyskusji rzadko kiedy wychodzą sensowne wnioski.
Cytat:Cytat:
(16-12-2022, 15:48)ChorePlecyTogashiego napisał(a): Mówiłem o tym pierwszym wpisie dot. prostytucji, który zacytowałeś.
(16-12-2022, 15:48)ChorePlecyTogashiego napisał(a): To że Ty czegoś nie widzisz, nie znaczy, że to nie istnieje. Faktem jest to, że jak masz zbyt wielu partnerów seksualnych, to jest to rzecz szkodliwa.
ChorePlecyTogashiego napisał(a):Co nie zmienia faktu, że wg ekspertów, większość "ufoludków" mających jakiekolwiek problemy z dysforią, nieogarem własnej płci, czujących się źle ze swoją płcią, to problemy wyssane z tyłka. Więcej niż 50%, może nawet więcej niż 95%.