Poneglyph ==SPOILERY==
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Tensa

Super świeżak

Licznik postów: 192

Tensa, 11-07-2011, 11:46
Zauważyłem że nigdzie niema takiego tematu.
Zapraszam do dyskusji Wink
Ja ze swojej strony chciałbym dodać że to mnie najbardziej z 7 tajemnic interesuje w One Piece Wink
Rorna

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 405

Rorna, 11-07-2011, 11:55
Ja się tym za bardzo nie interesuje ale coś z tym Plutonem taka broń by była fajna
Spoiler

Potem by taki Teach znalazł go i rozwalił połowę Grandline

Naithi Tau'ssen

Super świeżak

Licznik postów: 210

Naithi Tau'ssen, 11-07-2011, 12:14
Poneglyphy i zapomniany wiek to największa zagadka w tej mandze, zaraz obok sztandarowego pytania czym jest One Piece oraz o co kaman z tą całą wolą "D'.
Na razie trudno się na ten temat wypowiadać bo niewiele zostało ukazane. Z czasem jednak będzie się coraz więcej wyjaśniać. Możliwe, że wszystkie 3 tajemnice są ze sobą ściśle powiązane Smile
Spoiler

Może dowiemy się czegoś więcej na końcu tego arcu, na poneglyphie w Morskim Lesie zapisane były przeprosiny. Prawdopodobnie odnoszą się do sytuacji ryboludzi Smile

Tensa

Super świeżak

Licznik postów: 192

Tensa, 11-07-2011, 16:46
Narazie pojawiły się tylko 2 Bronie z pustego wieku Pluton oraz Posejdon.
doggey

Piracki oficer

Licznik postów: 625

doggey, 11-07-2011, 17:07
Na Poneglyphie pewnie będzie opisana historia pustego wieku ,czyli jak powstał rząd i marynarka ,a to wszystko będzie miało związek z wolą D. Big Grin
Tom

Super świeżak

Licznik postów: 202

Tom, 15-07-2011, 20:14
Oj, tak, sprawa Poneglyphu mocno mnie intryguje, może dlatego, że ogólnie pociąga mnie wszystko związane z historią, a może dlatego, że wszystko to jest związane z moją ulubioną postacią, Robin Big Grin
W sumie to ciekawi mnie to nawet bardziej od tego czym jest One Piece. Ciekaw jestem co też ten światowy rząd musiał odwalić, że musieli to zatuszować, ale jestem pewien, że gdy przyjdzie co do czego, to Oda ukaże nam kolejny ze swoich genialnych pomysłów. On ma tak wyrobioną markę, że nawet gdyby okazało się, że przedstawiciele rządu chcieli zatuszować napad na cukiernię w celu zdobycia przepisu na placki ziemniaczane, to wszyscy by to kupili Big Grin
mana98

Pirat

Licznik postów: 35

mana98, 25-10-2011, 22:06
Na Poneglyphu będzie wyjaśnione wiele rzeczy ale teraz pozostaje pytanie czy One Piece to Rio Poneglyph, ponieważ skoro wszyscy którzy znali język Poneglyph byli ścigani to może Gold D. Roger to właśnie uznał za ten skarb - Całą historię Pustego WiekuBig Grin Ale to tylko moje zdanie.
Ciuciek

Pirat

Licznik postów: 45

Ciuciek, 29-11-2011, 23:49
mana98 napisał(a):Na Poneglyphu będzie wyjaśnione wiele rzeczy ale teraz pozostaje pytanie czy One Piece to Rio Poneglyph, ponieważ skoro wszyscy którzy znali język Poneglyph byli ścigani to może Gold D. Roger to właśnie uznał za ten skarb - Całą historię Pustego WiekuBig Grin Ale to tylko moje zdanie.

Może i masz racje, ponieważ znanie języka Poneglyph jest w Światowym Rządzie uznawane za zbrodnię i to jedną z tych największych to dlaczego Król Piratów miałby nie posiadać Rio Poneglyph? Big Grin
Nickifor

Piracki wojownik

Licznik postów: 123

Nickifor, 19-04-2014, 15:34
UWAGA W MOIM POŚCIE MOGĄ BYĆ SPOILERY!

Podczas oglądania końcówki Sagi Skypiea, doszedłem do pewnej teorii na temat pewnego Poneglyphu:

Poneglyph z informacją o dokładnej lokalizacji Uranu, bąd?? dalszej części historii Pustego Wieku znajduje się w podziemiach Green Bit w Królestwie Tontatta.

Jak do tego doszedłem? O tym pó??niej, ale najpierw chciałbym pokrótce przedstawić to co się działo przed aktualnymi wydarzeniami:

Rozdział 714 - 400 lat temu Noland Montblanc przypłynął na Green Bit i uratował od zniszczenia królewstwo Tontatta przed złymi lud??mi (piraci? nielegalni łowcy niewolników? wrogie królestwo?), o czym świadczy jego posążek u gnomów.

Rozdział 722 - 800 lat temu utworzono Światowy Rząd z 20 rodów (w tym Donquixote) i ustanowiono stałą siedzibę tych rodzin królewskich w Mariejoi, oprócz rodu Nefetari który pozostał w swojej ojczy??nie. Na Dressrosie ród Riku został wybrany jako zastępca rodu Donquixote.

Rozdział 726 - 900 lat temu w czasie panowania rodu Donquixote na Dressrosie założono pakt między królestwem, a koczowniczymi gnomami na mocy którego, rozpoczęło 100 letnie wyzyskiwanie gnomów (czyli w okresie Pustego Wieku) przez ludzi, 800 lat temu rozpoczęło się panowanie rodu Riku, wraz z tym narodziła się legenda o "wróżkach".

Rozdziały 727-728 - 10 lat temu powrócił z Mariejoi człowiek z krwią rodu Donquixote (Doflamingo) na Dressrosę i rozpoczęły się jego brutalne rządy.

A teraz moja teoria:

Tuż po okresie Pustego Wieku powstały Poneglyphy zawierające w częściach 100 letnią historię świata jak i informacje na temat starożytnych broni, które zostały wyryte przez członków Starożytnego Królestwa uznane za zakazane przez Światowy Rząd. Zgodnie z wyliczeniami, gdy gnomy zostały oszukane w naiwny sposób i ciężko harowały jak woły dla rodu Donquixote, a królestwo cieszyło się ich wyrobami, potajemnie (przed królem Dressrosy) na Green Bit pojawili się członkowie Starożytnego Królestwa, którzy spotkali się z gnomami. Obie społeczności miały wspólnych wrogów i znajdowały się w nieco podobnych sytuacjach - gdy tamci pierwsi byli wyniszczani przez przeciwne kraje, a drudzy paskudnie wykorzystywani przez ród Flaminga. Ludzie należący do SK nie mogli za bardzo pomóc gnomom, najważniejsze dla nich była pamięć o ich kraju ponieważ prawdopodobnie przewidzieli, że ich ojczyzna nie utrzyma się długo walcząc na wielu
frontach. Gnomy także nie za bardzo mogły tych ludzi wesprzeć. Pod koniec trwania Pustego Wieku bąd?? w czasie początkowego panowania rodu Riku, ludzie z SK stworzyli i ukryli pod powierzchnią Green Bit kolejny Poneglyph z zapisaną historią lub informacją na temat Uranu jak i jej dokładne położenie. Jak wiadomo wszystkie Poneglyphy zostały wyryte starożytnym pismem jakim posługiwali się ludzie z SK. Twórcy Poneglyphów nie musieli przekazywać nauki ich języka i zawartej treści gnomom (którzy ze względu na ich naiwny charakter mogli wypaplać nie powołanym osobom i całe marzenie Starożytnego Królestwa poszłoby w niwecz), mieli proste zadanie chronić Poneglyph przed intruzami i tyle rola się ich kończyła. Po wielu wiekach ten Poneglyph mógł zostać zostać zarośnięty przez korzenie olbrzymich roślin na Green Bit i zostać przez małych mieszkańców zapomniany. Dlatego też myślę, że Noland nie mógł wiedzieć o kolejnym Poneglyphie (to byłby drugi przez niego odkryty, ponieważ w połowie Paradise w Złotym Mieście Shandora przy złotym dzwonie już taki widział). Gdyby faktycznie całkiem przypadkiem nasz podróżnik odnalazł Poneglyph w trakcie badań nad roślinami, to gnomy mogłyby sobie przypomnieć o wielowiekowej obietnicy złożonej wobec ludzi z SK. Kiedy Robin i Usopp stali się sojusznikami małych ludzi i znale??li się pod ziemią w królestwie Tontatta, Leo który wspomniał o bohaterstwie Nolanda musiałby się także natknąć na temat Poneglypha. Jeszcze na dodatek dochodzi legenda o wróżkach, która sprzyja izolacji gnomów a lud??mi z Dressrosy. Jestem też zdania, że ród Riku także nie wiedział o istnieniu tajemniczego bloku z kamienia. Uważam, że z perspektywy członków SK ukrycie u naiwnych gnomów Poneglypha ni??li w podziemiach (wrogiej) Dressrosy, które wiązałoby się z większym ryzykiem odkrycia z gro??ną wizją zniszczenia cennej historii, to jednak nie byłoby głupim pomysłem. Myślę, pod koniec obecnego arcu Dressrosy, (gdy zwykle wszyscy będą imprezować), nasza pani archeolog znajdzie w końcu ten Poneglyph w podziemiach Green Bit i odczyta jego treść.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź