Opóźnienia w wydawaniu tomów przez JPF
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 2 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Huzaai D. Kand

Szczur lądowy

Licznik postów: 1

Huzaai D. Kand, 20-09-2011, 17:50
I znowu nie dostaniemy OP na czas. :| ja czegoś nie rozumiem tomik ma ok. 8 chapterów a tłumaczenie tego zajmuje przeważnie 1,5 miesiąca, nie wiem co on robi w tym wydawnictwie ale chyba sobie j*ja robi z tym tłumaczeniem. Jak to jest że ekipa galley - la przetłumaczy rozdział w ok. 2 godziny od "pokazania" się, a Paweł musi to tak długo tłumaczyć. >>>> Zaraz pewnie będą teksty typu " On nie tłumaczy tylko 1 mangi " dobra a czy nie może poświecić np. 4-5 dni na jeden tytuł i porządnie zrobić to tak żeby wydawnictwo zdążyło z premiera ? No ale to pewnie jest tak że Pan Paweł przetłumaczy sobie 1 rozdział OP, Bleacha na dzień i koniec roboty -.-"

Jako że zrobił się spory offtop, wydzieliłam temat.
KsiadzProbosz

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,415

KsiadzProbosz, 20-09-2011, 20:23
Oni starają się jak mogą, aby dać nam porządnie wydany tom naszej ukochaj mangi w miare przestępnej cenie, a wy jeszcze wybrzydzacie.
Rain

Król piratów

Licznik postów: 3,825

Rain, 20-09-2011, 20:41
Lolz to z ceną to dowaliłeś+coraz częściej są tomiki wadliwe(3 drukarnia z rzędu?Waneko nie ma tego problemu i ma obwoluty itp.)
Patrzę teraz 1 tom Naruto:cena 13 zł teraz?Min 18zł z kawałkiem lolz. plus ciągłe obsuwy,niech znajdą porządną drukarnię a nie ciągle nowa,inne wydawnictwa nie mają takich problemów.
KsiadzProbosz

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,415

KsiadzProbosz, 20-09-2011, 20:45
Rain napisał(a):Lolz to z ceną to dowaliłeś+coraz częściej są tomiki wadliwe(3 drukarnia z rzędu?Waneko nie ma tego problemu i ma obwoluty itp.)
Patrzę teraz 1 tom Naruto:cena 13 zł teraz?Min 18zł z kawałkiem lolz. plus ciągłe obsuwy,niech znajdą porządną drukarnię a nie ciągle nowa,inne wydawnictwa nie mają takich problemów.

Wypowiedam się tylko na temat One Piece bo tylko to kupuje, dlatego nie znam się na tym. Co do ceny to nie jest do końca wina wydawnictwa, tylko naszego premiera który wprowadził 5% Vat na ksiażki.
Rain

Król piratów

Rain, 20-09-2011, 20:54
5% vat to ~5zł?OP przed podniesieniem vat kosztował bodajże 17zł a teraz 18,90 więc sam sobie resztę dopowiedz.Po prostu podnieśli ceny i to dość mocno,a jakość lub częstotliwość wydawania się nie polepszyła,pamiętam czasy DB...jakość dobra,tłumaczenie dobre,bez obsuw itd.
Kowal

Imperator

Licznik postów: 2,230

Kowal, 20-09-2011, 21:30
Huzaai D. Kand, Wara od tłumacza. Wszystko jest przetłumaczone od ponad 2 tygodni, wszelkie obsuwy są po stronie wydawnictwa i drukarni.
Rain

Król piratów

Rain, 20-09-2011, 22:01
Nie wyjeżdżaj mi z tekstem"inne czasy" to posuwamy się do przodu czy do tyłu?Przez ten czas jpf powinien znaleźć dobrą drukarnię(skoro tłumacz zrobił swoje,a obsuwy są)i nawet niech te ceny zostaną,ale niech zadbają o jakość i częstotliwość.

Jak już pisałem:Inne wydawnictwa nie mają tych problemów!Można?Tak.
Rain

Król piratów

Rain, 20-09-2011, 23:10
Shenlong,urwał mać...też jestem za wydawaniem co miesiąc,ale mi chodzi o to,że miało wyjść we wrześniu,przesunęli na październik itp.takie trudne do zrozumienia?
Porządna drukarnia,to to czego im trzeba i tyle,acha i jeszcze jedno:czemu niektóre mangi mają obwoluty+kolorowe strony,a jpf tego nie uwzględnia?Bo nie widzę w tym logiki,
Hack wyszedł im jednak wspaniale,super obwoluta+kolorowe strony.

Dziwie się też,czemu format mangi jest jaki jest...mam parę tomików z VIZ'a lub Del Rey i każda ich manga jest większa i "grubsza"od naszych...moim zdaniem wygodniej się czyta taką trochę większą mangę+ więcej miejsca w "dymkach" i nie ma ucinania liter co się zdarza(lub tekstu prawie na końcu kartki)
cronovii

Pirat

Licznik postów: 41

cronovii, 21-09-2011, 00:52
Dam radę przeżyć te opóźnienie no ale fakt faktem - jak się podaje termin to wypadałoby go dotrzymać. Są odpowiednie klauzule które powinny zabezpieczyć wydawnictwo przed niedochowującymi terminów drukarniami (pewnie mają swoich prawników więc o tym wiedzą). Może się zdarzyć raz, czy dwa ... ale nagminne opóźnienia to lekka przesadza.
Czemu niby nie można porównywać tego do DB? Co się niby takiego zmieniło że teraz nie da się na czas wydrukować mangi? Postęp technologiczny raczej powinien przyspieszyć czas produkcji niż go opóźniać.

A co do 5% VATU, faktycznie wprowadzony za rządów Tuska ale ze względu na Prawo Unijne, a nie z powodu jego kaprysu.

Prawa rynku są raczej takie - zawodząc zaufanie klienta możesz go stracić. W przypadku JPF nie są to jeszcze takie straszne wpadki więc raczej mogą spać spokojnie i nie martwić się o spadek sprzedaży.
Tomahawk

Super świeżak

Licznik postów: 226

Tomahawk, 24-09-2011, 16:12
Rain serio, przestań się ośmieszać. Ceny idą w górę w każdym wypadku i porównując ceny Naruto które wyszło w 2003 roku i One Piece 8 lat później to się nie dziw, że są różnice. Różne były powody wzrostu cen. 90 gr vatu, 2 zł droższy papier(jak spalili największą wytwórnię papieru na świecie to nie dziwne, że ceny poszły w górę) itd.
Mały format jest w porządku, w środku serii nie ma co zmieniać. Jak jest grubszy tom to tylko albo masz jakieś tomy łączone, albo mają grubszy papier. Kolorowe strony zwiększają cenę i nikomu nie służą. A kolorowy DB był załosny(czerwoni SSJ, czarny Piccolo, zielone strone od Kame-sennina itd.)
Rain

Król piratów

Rain, 24-09-2011, 23:34
Nick zobowiązuje widać...ale tępy z ciebie tomahawk...kolorowe strony są w wielu mangach i nie chodzi mi bynajmniej o całe kolorowe mangi a 2-4 strony w kolorze,fajna sprawa,daje odpocząć oczom po samych czarno-białych stronach,estetycznie fajna rzecz.

Co do ceny,nie czepiam się głównie JPF'u,po prostu jest to czymś idiotycznym.W kraju gdzie narzekania są,że ludzie a w szczególności dzieci mało czytają podnosi się coraz wyżej poprzeczkę cenową na książki,czasopisma i ogólnie słowo pisane.

@i ok czarny Piccolo?Z Kamerunu chyba... lol...

I ogólnie graty dla JPF'U za Hack :3 Piękne 3 tomowe wydanie z obwolutami,kolorowym i stronami i ogólnie miodzio.(powtarzam się,ale trzeba chwalić za dobrze wykonaną robotę)

A co do opóźniania druku widać firma jest słabo zarządzana,nie wiem od czego zależy ich ciągle zmiany drukarni,taniej czy co?W wielu miastach np.Warszawie(tak taki przykład bo tam mieszkam)jest wiele drukarni i to dobrych.
Plus ciekawi mnie,co JPF robi jak są te opóźnienia?Przecież to zwykłe niedotrzymanie terminów w umowie...chyba,że olewają to i dają drukarni wolną rękę i widać co mamy....
cronovii

Pirat

Licznik postów: 41

cronovii, 25-09-2011, 11:50
Jedna kwestia w obronie Raina i jego tezy cenowej:

ja w sklepie w Warszawie kupuję One Pieca po 14,18 zł za tomik. Choć nie jestem ekspertem z zakresu ekonomii zakładam że właściciel nie ustalałby takiej ceny gdyby mimo wszystko na tym nie zarabiał. Co oznacza że dostaje od JPF'u One Pieca po JESZCZE niższej cenie.
Resztę można sobie samemu dopowiedzieć.

Nie potrzeba sokolich oczu aby zauważyć że DB wciąż na stronie JPF jest sprzedawany po cenie 9-12 zł. Zakładam więc że tu nie chodzi raczej o wzrost cen papieru i druku, bo wówczas także ceny DB poszłyby w górę. Bo raczej wątpię że sprzedają oni tomiki zależałe w piwnicach.

@Może właśnie dla tych odszkodowań JPF ciągle daje zamówienia do drukarni która nie może wyrobić Tongue :cwaniak:
Tomahawk

Super świeżak

Licznik postów: 226

Tomahawk, 25-09-2011, 14:26
Dragon Ball jest sprzedawany tanio, bo kiedyś tego nadrukowali i teraz tylko zalega na magazynie to chcą już tylko opchnąć, bo się kurzy.
Cena 14 z groszami wynika z tego, że przy zakupie hurtowym cena jest mniejsza właśnie żeby zachęcić właścicieli sklepów do takowych zakupów. Im się to opłaca, bo dużo tego zejdzie.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź