Gungrave
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Bajnor

Imperator

Licznik postów: 1,902

Bajnor, 18-12-2011, 17:14
W związku z przeniesieniem posta, zmieniła się kolejność wypowiedzi. Post rozpoczynający temat znajduje się pod tym ; )

Gungrave można wg. mnie podzielić na 3 części.
1 część (zalicza się do niej właściwie tylko 1 ep ) ogólnie rzecz mówiąc była słaba. Nie wiadomo właściwie nic , co jak i dlaczego się dzieje. Zapewne po niej porzuciłbym to anime gdyby nie masa pozytywnych opinii na temat anime.
2 część (retrosy) była naprawdę super. Pochłonąłem ją jednym tchem. Trzymała w napięciu aż do samego końca. Retrosy w Gungrave to klasa sama w sobie, gdyby całe anime było tylko o mafii to byłoby to najprawdopodobniej najlepsze anime jakie oglądałem.
3 część (od końca retrosów aż do końca anime) była dobra. Dobra ale nie, aż tak jak część 2. Motyw walki z "Zombie" nie przypadł mi zbytnio do gustu, aczkolwiek był wykonany dobrze. Masa nie potrzebnych udziwnień niszczyła klimat z 2 części( np. motory orkmanów, które zupełnie nie pasowały do reszty pojazdów w anime). Drugą część mogę spokojnie ocenić na 10/10, ale trzeciej dałbym co najwyżej 8-/10. Cała seria wg. zasługuje na 9/10. Zakończenie daje sporo do myślenie, więc zapewne nie zapomnę zbyt szybko o Gungravie.
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 18-12-2011, 21:28
Zajebiste anime autorstwa zajebistego Madhouse na podstawie zajebistej gry. A tak na poważnie - starałem się zasiać trochę propagandy o tym anime na forum. Co o nim sądzicie? Wink
Dla niezdecydowanych - jest to anime o przyjaźni pomiędzy dwójką ludzi, którzy zdecydowali się wybrać drogę od której nie ma odwrotu - wstąpili do mafii.
Zalety tej produkcji to:
- Muzyka, opening i ending świetnie wpasowywują się w klimaty. OST raczej wszystkim nie przypadnie do gustu, ale utwory odpowiednio podkreślają 'pewne' wydarzenia.
- Klimat! Nie będę spoilerował, bo te sceny są ważne. Większość motywów można jak dla mnie bez problemu przewidzieć, a jeżli stanie się już coś nieprzewidywalnego to... ROBI WRAŻENIE!
- Ładna kreska.
- Ciekawy pomysł, scenariusz, charadesign, łatwość w nawiązywaniu "braterskich więzi z postaciami". Dobre pokazanie poszczególnych segmentów tworzących mafię (zwykli zbieracze długów, egzekutorzy, oddziały specjalne, siatka szpiegowsko-informacyjna)
Nie chce mi się rozpisywać - kto zechce ten obejrzy. Od siebie polecam!
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź