Top 4 anime 2024
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź

Licznik postów: 40

nodreamnoworth, 18-01-2025, 19:33
Top 4 najlepszych anime 2024

Nie widziałem wszystkich anime z poprzedniego roku, które miałem w planie, jednak te najważniejsze jak Dan Da Dan czy najnowszy sezon Bleach'a już nadrobione.

Miejsce 4
Chiyu Mahou no Machigatta Tsukaikata; według mnie najlepszy isekai mijającego roku.

Miejsce 3
Solo Leveling; najpopuralnijsza manhwa i widać dlaczego.

Miejsce 2
Scissor Seven sezon 5; mimo że chińska animacja to według zwyczaju dodaje się je do anime. Mam wielki sentyment do niego, zwłaszcza do wersji z lektorem, który zagłusza oryginalny język. Ostatni odcinek to istny miód.

Miejsce 1
Sentai Daishikkaku; największe zaskoczenie tego roku, nic tylko czekać do kwietnia na nowy sezon.

Top 4 rozczarowań anime 2024

Nie oglądam wszystkich anime jakie wychodzą, po przeczytaniu opisu i sprawdzeniu tagów decyduje czy zobaczyć dany tytuł. Cztery tegoroczne nie były tym czego się spodziewałem.

Miejsce 4
Blue Lock vs. U-20 Japan; pierwsze odcinki to była istna kopalnia memów, ludzie mieli niezłą bekę z poziomu animacji. Potem było lepiej, jednak nie doszli do poziomu mangi. Podczas przedostatniego gola i znamiennych słów Rina ("to jest obrzydliwe") nie było czuć PIERDOLNIĘCIA. Ostatni gol był już lepszy, jednak miałem nadzieję że adaptacja rozdziału 147 wywoła u mnie większe ciarki. Rozdział ten jest z 2021 roku, a od tej pory wciąż nie miałem przyjemności przeczytać lepszego rozdziału mangi.

Miejsce 3
Party kara Tsuihou sareta Sono Chiyushi, Jitsu wa Saikyou ni Tsuki; nie mam problemów w słuchaniu czterdziesty raz, że magicznie kamienie z potworów trzeba sprzedawać w gildii, ale słuchanie przez całe 12 odcinków o relacjach bohaterów nieźle mnie znudziło.

Miejsce 2
Saikyou Tank no Meikyuu Kouryaku: Tairyoku 9999 no Rare Skill-mochi Tank, Yuusha Party wo Tsuihou sareru; po zobaczeniu tego anime w głowie miałem tylko jedno słowo - miałki. Mimo wszystko ostatni odcinek był spoko.

Miejsce 1
Murai no Koi; to największe rozczarowanie nie tylko tego roku, ale również kilku ostatnich lat. Po zobaczeniu 3 odcinka, byłem pewien że trafiłem na perełkę. Niestety później nastąpiła niekończąca się jego degradacja, a przez związek Shinri HIRAI  i Yayoi FUKUNAGA nie mogłem zobaczyć ostatnich odcinków, a zawsze jak coś zaczynam to oglądam do końca.
Mordoc

Pan Ciemności

Licznik postów: 5,843

Mordoc, 18-01-2025, 21:58
Fajny temat, w wolnej chwili pomyślę, co oglądałem i też dopiszę Smile
Spoiler

[Obrazek: UAMELnu.png]

Spoiler

[Obrazek: 05onfire1_xp-jumbo-v2.jpg]

Mordoc

Pan Ciemności

Mordoc, 18-01-2025, 23:22
(18-01-2025, 19:33)nodreamnoworth napisał(a): Miejsce 4
Chiyu Mahou no Machigatta Tsukaikata; według mnie najlepszy isekai mijającego roku.
Mi nie podszedł był dość nudny, główny bohater to typowy gary stu, a ci jego przyjaciele w zasadzie nie byli zbytnio potrzebni do fabuły. Obejrzałem, ale nic odkrywczego. Nie pamiętam już dokładnie, ale na malu oceniłem na 5.
(18-01-2025, 19:33)nodreamnoworth napisał(a): Miejsce 3
Solo Leveling; najpopuralnijsza manhwa i widać dlaczego.
Solo Leveling całkiem w porządku mi się czytało kiedyś, a jak po latach wyszło anime, to również oglądało się w porządku.
(18-01-2025, 19:33)nodreamnoworth napisał(a): Miejsce 2
Scissor Seven
To mam ciągle w planach
(18-01-2025, 19:33)nodreamnoworth napisał(a): Miejsce 1
Sentai Daishikkaku
To rzeczywiście oglądało się fajnie. Dałem 8, a ponadto spodobała mi się piosenka.
Spoiler

Żadnego z Twoich rozczarowań nie oglądałem, więc się nie odniosę :p
No to lecimy z moją listą:

Nie chce mi się edytować całości, ale z tego, co widzę Solo Leveling oceniłem na 9, więc zasługuje na 1 miejsce xD
Jedyne, co mi przeszkadzało to trudność w zapamiętaniu imion, bo nawet jak były wypowiadane japońskie, to tłumacze napisów konsekwentnie używali tych koreańskich, ale nie uwzględniłem tego w ocenie. 

1. Mashle sezon drugi - to anime trzyma poziom, ma vibe one punch mana, jest komediowe, główny bohater jest silny, mimo że nie może używać magii, to w bardzo kreatywny sposób posługuje się swoimi mięśniami, aczkolwiek nie pokonuje wszystkich na hita, więc czuć pewne zagrożenie.

2. Kaijuu 8-gou - oglądało się bardzo dobrze, podobało mi się, że główny bohater nie jest normalnie zbyt silny i musi się starać, nie licząc jego mocy, ale i w tej kwestii pojawiają się potężni przeciwnicy. Do tego fakt, że protagonista nie jest dzieciakiem jest powiewem świeżości.

3. Sentai Daishikkaku - tu nie musze pisać więcej :p

4. Kenka Dokugaku - całkiem fajne, bo ma vibe Kenichiego, główny bohater jest dość słaby, ale uczy się technik walki i mierzy z różnymi przeciwnikami, a w dodatku to nagrywa i wrzuca na swój kanał na platformie będącej odpowiednikiem youtube'a.

Wyróżnienia:
- Oshi no Ko 2 sezon - dałem 8, ale drugi sezon raczej gorszy, ciekawie zaczęło się dziać pod koniec
- Sousou no Frieren - całkiem dobre, zwłaszcza ten egzamin na maga, też dałem 8, ale nie wiedziałem, czy zaliczyć to anime do 2024, skoro zaczęło się w 2023, więc nei zmieściło się w topce
- Dandadan - oglądało się przyjemnie, ale dałem 7, bo jednak różnych braków się dopatrzyłem, jak chociażby tego, że czekałem aż ta seria się w końcu zacznie, czyli aż wyklaruje się jakiś główny wątek. W dodatku sezon zakończono w zasadzie w połowie fabuły.
- Dungeon Meshi - było w porządku, podobała mi się kreatywność wykorzystania właściwości potworów i różnych pułapek do gotowania, ale fabularnie szału nie ma, więc  tez 7
- Yozakura Family - całkiem przyjemny shounen z motywem treningu, dałem 7

Na rozczarowania nie mam zbytnio pomysłu, chyba że liczyć te tytuły, które porzuciłem

1. Ragna Crimson - jednak coś się znalazło, co obejrzałem do końca - bohater od samego początku był potężny, a do tego jego sposób walki był chyba najnudniejszy z możliwych

2. Saijaku Tamer wa Gomi Hiroi no Tabi wo Hajimemashita.
(Przekopiowałem swój komentarz z shindena):
W trakcie oglądania pierwszego odcinka musiałem kilka razy zrobić sobie przerwę i zająć się czymś innym. Nudny i przegadany w dodatku oparty nie dialogach, tylko na monologu, w którym bohaterka streszcza swoje życie, a niektóre informacje wręcz powiela. To wszystko dałoby się po prostu pokazać w ciągu tych 20 minut. Nie chciało mi się oglądać dalej i trochę szkoda, bo ładne graficznie i ma trochę magicznego klimatu

3. Undead Unluck - niby dałem 7, bo fajny koncept, ale zmarnowany potencjał i irytująca główna bohaterka spowodowały, że jest rozczarowanie.

Część anime jest wspomniana w tym temacie:
https://onepiece.com.pl/thread-20319-pos...#pid627563
Spoiler

Spoiler

Paweel10

Szczur lądowy

Licznik postów: 1

Paweel10, 18-02-2025, 08:54
1. Mashle sezon drugi - Zgadzam się, że to anime ma świetny vibe One Punch Mana, z tą samą zabawną dynamiką, gdzie główny bohater jest nieprzewidywalnie silny, ale jednocześnie wciąż czuje pewne zagrożenie. Jego kreatywne użycie mięśni w świecie magii to naprawdę fajny koncept, a humor dodaje całości lekkości. Fajnie, że nie wygrywa od razu z każdym, co dodaje napięcia.

2. Kaijuu 8-gou - Również świetnie się ogląda! Główny bohater zmagający się ze swoimi słabościami, ale też nie będący typowym młodzieniaszkiem, to coś, czego czasem brakuje w wielu anime. Dodatkowo walka z potężnymi przeciwnikami w takim kontekście daje więcej emocji i zaangażowania, bo widzimy, jak naprawdę musi się starać, by osiągnąć swoje cele.

3. Sentai Daishikkaku - Nie muszę nic dodawać, bo wszystko, co trzeba powiedzieć, jest zawarte w tym jednym punkcie! ?

4. Kenka Dokugaku - Podoba mi się ten vibe Kenichiego! Główny bohater, który nie jest od razu super silny, ale dzięki nauce i pracy staje się coraz lepszy, to solidna konstrukcja postaci. Fajny twist z jego kanałem wideo, który dodaje pewnej świeżości, bo pokazuje współczesne podejście do treningu i pokazania swoich umiejętności.

Ogólnie, wszystko to brzmi jak zestaw anime, które oferują świeże podejście do klasycznych tematów, jednocześnie trzymając dobrą zabawę i emocje. Uwielbiam, kiedy anime potrafią łączyć humor z poważnymi momentami, a te mają to idealnie.
Mordoc

Pan Ciemności

Mordoc, 18-02-2025, 11:13
@Paweel10 
Widzę, że Twoja topka bardzo zbliżona do mojej Big Grin

PS
Witamy na forum Smile
Spoiler

Spoiler

Szarim Musty

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 511

Szarim Musty, 11-01-2026, 14:18
Ktoś coś o 2025 roku? Jakie wrażenia i spostrzeżenia? Bo sam zastanawiam się czy nie odpalić jakiegoś małego tytułu i nie obejrzeć dla rozluźnienia.
Mordoc

Pan Ciemności

Mordoc, 12-01-2026, 09:15
(11-01-2026, 14:18)Szarim Musty napisał(a): Ktoś coś o 2025 roku? Jakie wrażenia i spostrzeżenia? Bo sam zastanawiam się czy nie odpalić jakiegoś małego tytułu i nie obejrzeć dla rozluźnienia.
Jak rozumiem interesują Cię tylko nowe serie, a nie kontynuacje?

Ja w tym roku obejrzałem:
Sanda
Spoiler

Nieco groteskowe, ale oryginalny pomysł dystopii świata, w którym rodzi się mało dzieci, a główny bohater przemienia się w Świętego Mikołaja, lecz szału nie ma

Gachiakuta
Spoiler

To anime można określić słowami "co dla jednego jest śmieciem, dla drugiego może być skarbem" - bohaterowie mieli swoje ulubione przedmioty i w skrócie na nich opierała się ich moc. Mimo wszystko motyw wykorzystania śmieci jako mocy już był chociażby w Law of Ueki. Tak poza tym shounen, organizacja, do której należy główny bohater, organizacja antagonistów. Szału nie ma.

Clevatess
Spoiler

Potężny potwór sobie obserwował sytuacje polityczną, a kobieta, z której uczynił swojego przydupasa zajmowała się walką

Vigilante
Spoiler

Spin off Boku no hero, fajnie że pojawia się motyw nielegalnych bohaterów oraz osób, które walczą pomimo braku mocy, ale zdecydowanie dałoby się z tego tytułu wycisnąć więcej, bo potencjał był

Każda z tych serii była "ok", ale w międzyczasie obejrzałem wszystkie sezony Shingeki no Kyojin, które jednak wysoko zawiesiły poprzeczkę.
Z kontynuacji oglądałem też Kaiju 8, Go Go Loser Ranger i Dr Stone.
Spoiler

Spoiler

Subskrybuj ten wątek Odpowiedź