Shingeki no Kyojin - manga
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 5 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Tom

Super świeżak

Licznik postów: 202

Tom, 19-06-2012, 17:49
Miasto otoczone ogromnymi murami, które zamieszkują ludzie starający się wieść spokojne życie, zapominając o czyhających na ich życie tytanami (humanoidalne potwory, które z jakiegos powodu pożerają ludzi - mimo że nie potrzebują pokarmu do przeżycia). Obok tych zwykłych ludzi żyją inni - ci, którzy poświęcają swe życia walce o lepszy byt, do którego jedyną drogą wydaje się być wybicie tytanów. W takim oto świecie przyszło żyć Erenowi, głównemu bohaterowi mangi Shingeki no Kyojin. Eren bąd?? co bąd??, wciąż jest nastolatkiem, dlatego ogromnym szokiem jest dla niego spotkanie - wyra??nie większego od innych - tytana, a także spowodowane przez niego inne wydarzenia. Z powodu tych właśnie wydarzeń Eren postanawia przestać być biernym obserwatorem i od teraz przyświeca mu jeden cel: zabicie wszystkich tytanów.
Szczytny to cel, jednak nim chłopakowi przyjdzie możliwość spotkania innych potworów, będzie musiał przejść specjalne testy i szkolenia.

to tyle z opisu, mam nadzieje, że me nieperfekcyjne zdolności opisywania fabuły nie zniechęcą was do tej mangi Smile

wymiatająca manga o mrocznym klimacie i całkiem naturalna - autor nie szczędzi swych bohaterów, wyra??nie wychodząc z założenia, że ludzie są tylko lud??mi i czasem wystarczy lekki pech, by pożegnać sie z życiem. w postaciach urzeka nie tylko charakter (bo to akurat kwestia gustu), ale naturalne reakcje i różnice w zachowaniach - czytając tą mangę, przyjdzie nam poznać zarówno ludzi pewnych swego, którzy walczą do samego końca, tych, którzy przełamują swe słabości oraz tych, którzy zdają się ich nie mieć, a mimo to w obliczu zagrożenia, wydają się być całkowicie bezbronni
Za to oraz za wiele innych rzeczy, Shingeki no Kyojin nalezy do moich ulubionych mang

Zapraszam do dyskusji na temat mangi Shingeki no Kyojin!
Ginko

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 430

Ginko, 19-06-2012, 23:29
Uuuu

UWAGA TERAZ LECĄ SPOILERY!!!

Szczerze powiedziawszy to po kilku pierwszych chapterach miałem nadzieje że akacja nie potoczy się w tak jak to zrobiła. Po tym jak w trakcie swojego pierwszego zawodowego zdania Eren umarł (tak jakby) wraz z kilkoma towarzyszami (oni już nie "tak jakby"), a cała ekipa została delikatnie mówiąc zjechana (no może poza Mikasą, ale jak dla mnie to ona jest najsłabszym punktem tej mangi), miałem wrażenie że nareszcie znalazłem konkurenta dla Gantz w dziedzinie najlepszej mangi ever. Ależ to była dramatyczne, Eren nagadał sie jak on to nie powybija tych tytanów, jak to nie można żyć w strachu i trzeba walczyć. Pierwsze prawdziwe starcie, Eren = przystawka. Niestety, okazało się że autor postanowił jednak wykoksić głównego bohatera, nie dając mu umrzeć w tak zajebisty sposób. Otworzył sobie tym drogę do bez wątpienia ciekawej i bardzo wciągającej fabuły, nie mniej jednak wolałbym coś w stylu: Tytani anihilują całą ludność miasta i wszystkie wybujane fantazje ludzi o wolności idą się jebać. Dziękuję, dobranoc.
Aktualnie czekam aż coś więcej się okaże w temacie ludzie-tytani i czym w ogóle one są. Motyw z tym ze są wytworem ludzkiej wyobra??ni czy coś w ten deseń (że tam niby nic nie ważył, już sam nie pamiętam), zabójcze.
Tom

Super świeżak

Tom, 20-06-2012, 11:17
mi też nie do końca przypadł do gustu fakt, że Eren został uratowany, ale na pewno ten sposób ratunku niż znane z shounenów "szansa na przeżycie wynosi 1%, ale może zdołam go uratować!1" jest lepszy. Jak dla mnie całkiem ciekawy motyw ze zrobieniem z Erena broni przeciw tytanom.

...tylko że jak sie okazuje te nie są tak głupie, jak się wydaje. Smile [a przynajmniej nie wszystkie]

Ciekawi mnie czy jest jeszcze więcej tytanów-ludzi. Myśle, że to jeszcze zbyt wcześnie na spekulowanie tego typu, jednak ośmielam sie wysunąć hipotezę, że tytany zostały stworzone przez kogoś, kto miał podobne zdolności, co Eren i został uznany przez ludzi za potwora.
Rain

Król piratów

Licznik postów: 3,825

Rain, 20-06-2012, 16:16
SPOILERY JAK CHOLERA!

No,ale za to pani tytan jest ciekawa...i mam jakoś dziwne przeczucia,że ojciec Erena maczał w tym paluszki...kiedy oni wreszcie sprawdzą tą piwnicę?!
Art

Imperator

Licznik postów: 1,953

Art, 20-06-2012, 16:39
Manga, którą zainteresowałam się dzięki pozytywnej recki na tanuki i totalnie nie żałuję. Kreska bardzo...chaotyczna? Niedopracowana? Wygląda jak szkic, w którym nawet proporcje sa zachwiane, ale kurcze, jak ona wraz z tymi określeniami pasuje do wykreowanego świata.

Wszystko nieidealne, a ludzkość na granicy zagłady. Mnie fabuła porwała i bardzo czekam na każdy kolejny rozdział. Zdolność Erena i to, ze dzięki temu wciąż żyje traktuję bardziej jako kolejną zagadkę do wielu innych w tej mandze niż jako negatyw tytułu.

Spoilery! ch34!
Kurcze, informacja o tym, że w murze, który ma przecież bronić ludzi są tytani była mocna. Kiedy we wcześniejszym rozdziale zobaczyłam w dziurze twarz tytana myślałam, ze czeka nas powtórką akcji z początku mangi i kolejny najazd tytanów, a tu coś takiego. Przy okazji uważam, że wśród bohaterów, których już poznaliśmy jest kolejny tytan. Przeglądając mangafox znalazłam temat, gdzie gościu uważa podobnie i wszystko ładnie rozpisał : )http://forums.mangafox.me/threads/367305...titans-are... : )
Rain

Król piratów

Rain, 20-06-2012, 17:35
Spoiler

Mnie zastanawia jednak czemu niektórzy tytani tak jakby próbują rozmawiać i wykazują inteligencję...czyżby skutki nieudanych eksperymentów na ludziach?

Spoiler

[Obrazek: 3dfight.jpg]

Będzie tapka Smile
Ginko

Kapitan z nowego świata

Ginko, 20-06-2012, 20:49
Rain napisał(a):Mnie zastanawia jednak czemu niektórzy tytani tak jakby próbują rozmawiać i wykazują inteligencję...czyżby skutki nieudanych eksperymentów na ludziach?

Właśnie to mi trochę nie pasuje do uniwersum tej mangi. W końcu to takim mocno zacofany steampunk (nie wspominając już o tym że takie narzędzie do akrobacji powietrznej są cholernie nie na miejscu). Chyba że wchodzi tutaj jakaś magia albo alchemia, bo na pewno nie nauka, a jeśli tak to liipaaaa.
Rain

Król piratów

Rain, 20-06-2012, 21:02
Ginko napisał(a):
Rain napisał(a):Mnie zastanawia jednak czemu niektórzy tytani tak jakby próbują rozmawiać i wykazują inteligencję...czyżby skutki nieudanych eksperymentów na ludziach?

Właśnie to mi trochę nie pasuje do uniwersum tej mangi. W końcu to takim mocno zacofany steampunk (nie wspominając już o tym że takie narzędzie do akrobacji powietrznej są cholernie nie na miejscu). Chyba że wchodzi tutaj jakaś magia albo alchemia, bo na pewno nie nauka, a jeśli tak to liipaaaa.

A nie zastanawia cię,co ojciec Erena dawał mu w zastrzykach jak był mały?Sądzę,że ojciec jest czubkiem góry lodowej...
Ginko

Kapitan z nowego świata

Ginko, 20-06-2012, 21:07
Rain napisał(a):A nie zastanawia cię,co ojciec Erena dawał mu w zastrzykach jak był mały?Sądzę,że ojciec jest czubkiem góry lodowej...

Nie powiedziałem że jest to niemożliwe, tylko że mi to nie pasuje. Bo to jest aż za bardzo oczywiste że tytani są jakimś eksperymentem kogoś tam, tak jak Eren swojego ojca. Trochę oklepany motyw, już bym chyba wolał żeby tytani byli kosmitami, czy coś ;d.
Art

Imperator

Art, 20-06-2012, 21:27
Nie wiem jak autor to poprowadzi, ale ja bym chciała, by wyszło coś w stylu, że to tytani byli pierwsi, tylko niektórzy rozwinęli inteligencję i się przeistoczyli...

lub każdy człowiek ma jakiś potencjał by stać się tytanem. Ludzka technologia może to przyspieszyć...lub też może opó??nić? (to byłoby świetne myślę, gdyby okazało się że jest to proces tylko spowalniany). Ludzie tacy zamieniają się w tytanów i jeśli nie zapanują nad sobą i nie zachowają świadomości, to stają się jednymi z wielu zwykłych gigantów.
Tom

Super świeżak

Tom, 21-06-2012, 12:33
moja jedyna nadzieja związana z powstaniem tytanów jest taka, że autor walnie nam wyjaśnienie, jakiego nikt sie nie spodziewał Smile
Blek

Imperator

Licznik postów: 2,588

Blek, 21-06-2012, 22:35
Przy Shadow of the Collossus jakieś biedne się to wydaje.
Zantaraia

Kapitan z paradise

Licznik postów: 320

Zantaraia, 04-07-2012, 16:12
Skończyłem czytać wczoraj. Naprawdę spoko tytuł z potencjałem. Tylko trochę czasem wkurzają te ściany tekstu.
Pewnie na świecie jest pełno osób mogących zmieniać się w tytany i to tak silne,że Erena i tą babkę tytana mają na hita. Z tytanem w murze spoko akcja ,aż mnie dreszcz przeszył;p Fajnie ,że główny bohater od początku nie jest mega koksem i nie kosi wszystkich jak leci( Tak trochę było na początku w OP). W sumie żałuje,że już teraz wziąłem się za ten tytuł bo będę musiał teraz czekać ciągle na chapy;( Mogłem się za to zabrać za 2 lata;p
Rain

Król piratów

Rain, 08-07-2012, 20:37
Hah!Nowy chap jest przekoksem! Tytan,który nie dość,że jest inteligentny,mówi,to jeszcze wygląda jak sasquach xD I jeszcze...tytani interesujący się tym ich sprzętem do eksterminacji tytanów?Eeee....
Art

Imperator

Art, 08-07-2012, 20:58
Autor tej mangi robi z mózgów sieczkę xD. Nic się nie wyjaśni, a tylko nowe pytania przybędą xD. Masakra. Tytani mają hierarchię...i ewidentnie ktoś nimi przewodzi... Im bardziej włochaci...i małpo podobni...tym inteligentniejsi? Big Grin Takie odwrócenie ewolucji może?
Spoiler

[Obrazek: bshingeki_no_kyojin_ch035_002-eng.jpg]

Ja tu 2 razy Ace'a widzę xD
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź