Pliki avi, mkv, mp4 itp.
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Leszczu

Nowicjusz

Licznik postów: 23

Leszczu, 19-08-2008, 17:51
Mam takie zapytanie do znawców czym pliki avi, mkv ,mp4 różnią się od siebie ?
Czyli jak to się one mają do jakości obrazu, dźwięku i które waszym zdaniem są lepsze ,a które gorsze i dlaczego.
Pytam o to ,gdyż nie za bardzo jestem doinformowana w tym temacie ,a odpowiedzi jakie do tej pory otrzymywałam byłby bardzo ubogie i niekompetentne.
Blek

Imperator

Licznik postów: 2,588

Blek, 19-08-2008, 21:10
avi to zwykły, zazwyczaj dobrej jakości format
mkv to bardzo dobry format, z którego można np. zdjąć hardsuby Big Grin
mp4 to format przeznaczony raczej np. na komórkę.

Ogólnie do samego oglądania na kompie czy dvd najlepiej załatwić sobie film w avi.
mkv do większego kombinowania i oglądania w super jakości.
Zresztą to ma małe znaczenie. Ważniejsze jest np. czy film jest SD, HD, DVDRip czy TVRip itd.
blackmalder

Piracki oficer

Licznik postów: 655

blackmalder, 19-08-2008, 21:13
format nie ma wiele do rzeczy. Po prostu różne firmy zrobiły różne formaty. Najbardziej popularny jest .avi .rmvb .mpg

teraz również popularnym staje się .mp4

co prawda, te skróty mogą mieć ograniczenia co do jakosci jak np. rmvb ma gorsza jakosc ale za to wazy o wiele mniej.
Jackie D. Flint

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,386

Jackie D. Flint, 19-08-2008, 22:58
mp4 jest świetny, ale odtwarza go nadal niewiele programów
avi jest chyba najbardziej popularny - dobra jakość i niewiele waży Wink
a mpg to raczej słaby format, niewiele lepszy od rmvb... :/
Boto

Kapitan z paradise

Licznik postów: 313

Boto, 19-08-2008, 23:13
najlepszy jest format mkv, bo jest możliwość wybierania dubbingu czy napisów. Na przykład mam na kompie reedycje DragonBall Z w tym formacie i mogę sobie wybrać czy chce napisy czy nie oraz jaki chce dubbing angielski, czy japoński. Oczywiście nie wszyskie filmy w tym formacie mają taką możliwość ;] to zależy od autorów.
Leszczu

Nowicjusz

Licznik postów: 23

Leszczu, 19-08-2008, 23:18
Dzięki ,ze odpowiedzieliście trochę mi to pomoże x3
Narazie ściągam pliki avi. i jestem nich zadowolona ,ale większość grup tłumaczących anime woli mkv. no i jak zaobserwowałam dużo ludzi też wybiera ten rodzaj kompilacji.
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Licznik postów: 367

Jarek Bachanek, 20-08-2008, 02:48
W zasadzie formaty takie jak avi, czy rmvb wciąż stanowią monopol, chociaż mp4 się popularyzuje a mkv to tylko temat raczej pod Anime. Uważam że monopol abi czy rmvb jest szkodliwy bo wiele komputerów nie odtwarza innych formatów bez instalacji kodeków. Moim zdaniem nowe systemy powinny wspierać nowe formaty... bo potem są takie sytuacje jaką przydarzyła mi sie ostatnio, tzn chcieliśmy z Jackie obejrzec OP i DB na jej laptopie ale sie nie dało bo Player nie odtwarzał OGM i MP4 (nie mieliśmy neta, nie było jak ściągnąć kodeków).

Chociaż szczerze mowiac nie wiem jakie są różnice miedzy MP4 a AVI... Może to ktoś głębiej opisać ?
Blek

Imperator

Licznik postów: 2,588

Blek, 20-08-2008, 11:33
No różnica chyba jest taka, że takie mp4 możesz sobie wrzucić do komórki, PSP, Ipod'a i innych tego typu urządzeń - Tak mi się wydaje.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź