Mugen ?
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Ankieta zostanie zamknięta 31-12-3427 
1 2
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Licznik postów: 367

Jarek Bachanek, 31-08-2008, 17:51
Witam

Czym jest Mugen ?
http://en.wikipedia.org/wiki/M.U.G.E.N
http://pl.wikipedia.org/wiki/M.U.G.E.N

W skrócie to silnik (nie gra jak wielu uważa) pozwalający na tworzenie wlasnej bijatki 2D ze wszystkimi jej elementami (takiej jak sławny DBZ M.U.G.E.N Edition 2 by Emuboarding zwany potocznie Mugenem 2). Na chwile obecną postaci i aren jest blisko 10 tysiecy i codziennie coś nowego jest publikowane. Jestem fanem tego silnika od paru lat i na bieżąco śledze rozwój sceny oraz publikacje. Zastanawiałem się czy nie zacząć by wrzucać tematów z co ciekawszymi postaciami i arenami wraz ze screenami, video, oraz krótką recenzją byście mogli je wypróbować. Jest tego na tyle dużo że wielu zdziwi sie widząc niektore postacie w 2D. Jeśli chcecie zobaczyć pare walk i mozliwości silnika zerknijcie na Youtube. Chcę od razu podkreślić ze Mugen to nie tylko Dragon Ball i anime ale wiele innych ciekawszych rzeczy.

Pytanie jest czy jesteście tym zainteresowani. Nie chce sie meczyć na darmo wiec prosze o szczere wypowiedzi oraz zagłosowanie w ankiecie. Jeśli to wypali poproszę blackmaldera od oddzielna sekcję (moze sie wydawać że to przesada ale świat Mugena jest ogromny i dziwnie byloby widzieć tematy z postaciami w dziale o grach i komputerach). Postaram się też zaznajomić ludzi którzy mało znają ten silnik, napisać FAQ oraz wszelkie potrzebne info dla początkujących. Ankieta trwa tydzień. Zależnie od wyniku zdecyduje co dalej. Każdy głos proszę uzasadnić. Głosowanie czas zacząć.
Kowal

Imperator

Licznik postów: 2,230

Kowal, 31-08-2008, 18:04
Cóż, ja zagłosowałem na nie, ponieważ bijatykami się za bardzo nie interesuje, wolę inne gatunki gier. Mógłbym z ciekawości zobaczyć, na czym to polega, ale wątpię, czy by mi się spodobało, tak więc niestety - :/
Satanus

Piracki wojownik

Licznik postów: 167

Satanus, 31-08-2008, 18:26
Ja lubię tworzyć gry... zwykle bez gotowego silnika... chętnie bym, się pobawił, ale w tym roku mam maturę na łbie i nie mam czasu, ale potem mogę Big Grin
Jutsu

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 518

Jutsu, 01-09-2008, 02:46
To będzie brutalna wypowiedź. Moim zdaniem temat ciekawy zawsze można coś poznać. Ale żeby oddzielną sekcję robić? (wiem niby że to lepsze niż niektóre działy na off topic ale to inna bajka)Forum jest o one piece a reszta to dodatki.(np na konoha senpuu powstały działy o innych anime ale widocznie było wielkie zainteresowanie)
Najpierw załóż temat o mugenie np co to jest przykłady z linkami male faq albo odnośnik do niego. jakby tak nie popatrzeć to mógłbym oddzielny dział o Namco Bandai założyć bo tego też jest multum.
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Jarek Bachanek, 01-09-2008, 04:18
Kowal napisał(a):Cóż, ja zagłosowałem na nie, ponieważ bijatykami się za bardzo nie interesuje, wolę inne gatunki gier. Mógłbym z ciekawości zobaczyć, na czym to polega, ale wątpię, czy by mi się spodobało, tak więc niestety -

Kiedyś nienawidziłem bijatyk. Zawsze miałem słaby refleks i nie lubiłem ćwiczyć a one tego wymagają. Zmienilem podejście gdy poznałem Mugena. Gdy grasz postaciami z gier, filmów, anime czy kreskówek ktore uwielbiasz dopiero wtedy czujesz że to jest to. W koncu gdzie indziej możesz powalczyć np Solid Snake'iem vs George W. Bush'owi ?

Jutsu napisał(a):Najpierw załóż temat o mugenie np co to jest przykłady z linkami male faq albo odnośnik do niego. jakby tak nie popatrzeć to mógłbym oddzielny dział o Namco Bandai założyć bo tego też jest multum.

A kto ci broni ? Jeśli chcesz się tym zajmować, zakładać tematy o tym i blackmalder sie zgodzi to w porządku. Sam bym się udzielał bo mam mnóstwo gier od tych firm. Po za tym zauważ że temat powstał po to by sprawdzic czy jest zainteresowanie tematem. Jeśli go nie bedzie sprawę uznam za zamkniętą.
Zangetsu2

Piracki wojownik

Licznik postów: 131

Zangetsu2, 01-09-2008, 12:48
Ja jestem na nie. Mugenem kompletnie się nie interesuje i szczerze mówiąc wole inne bijatyki. (Bo tak Mugena można przecież nazwać.) Zresztą z tego co widziałem na innych forach to popularność Mugena raczej spada (Mogę się mylić.) Tutaj chyba też niewiele osób się nim interesuje, ponieważ nie zauważyłem, aby był częstym tematem prowadzonych dyskusji. Moją propozycją jest, żeby tematy dotyczące Mugena zakłdać po prostu w dziale z grami. Jeśli ich popularność była by duża to poprosicie o założenie nowego działu i przeniesiecie tematy.
Niemniej jednak jestem na - nie.

Pozdrawiam.
Jutsu

Kapitan z nowego świata

Jutsu, 01-09-2008, 13:43
Myślę (po głębszym zastanowieniu sie ) że pomysł jest super!!
Naprawdę któż z nas nie "próbował " robić postaci albo już tym bardziej w to zagrać. Ja kocham bijatyczki, więc jestem całym sercem , a już poradnik do robienia (taki jak dla matoła ,to same chęci wystarczą). Wiem że chciałbyś zainteresowania silnikiem ale myślę że robienie gier za pomocą tego programu już nie jest przeznaczone dla każdego trzeba "czaić w czym rzecz" A takie robienie postaci toż każdy może spróbować. Nie mam bladego pojęcia jakie będzie zainteresowanie ale pomysł jest super. Weźmy takiego anime world jakiego DonB z vegim robi toz za pomocą ściągniętych postaci można mieć prywatne "anime wars" Mam nadzieje że podasz jakieś linki do postaci z różnych anime.
Myślę że samo to zainteresowanie już będzie dobrze wróżyło dla tego przedsięwzięcia.
Myślę że słabnąca popularność o której mówi Zangetsu wynikać może z tego, że ludzie omylnie mugena kojarzą tylko z DB, a ponieważ sława DB sie zmniejsza (bo się przejadło granie ssj) to i popularność Mugena spada.... Poza tym ludzie zaczynają tworzyć naprawdę głupoty przez co także idzie po popularności.(bo postacie muszą być ciekawie zrobione a nie jeden cios na krzyż)
Zgadam sie że trzeba najpierw zakładać tematy w off top i gry. Będzie tak samo jak z tym off topem .jak już pojawia sie tematy "postacie z anime","postace z gier" ,"postacie z filmów" itd "robienie postaci" "silnik gry" "ulubiona część" "ulubiona postać" "mugen refleksje" "szukam" to już będzie musiał powstać odpowiedni dział. Big Grin
jestem zdecydowanie za Smile
Komimasa

Pierwszy oficer

Licznik postów: 993

Komimasa, 01-09-2008, 14:05
Dobra ja się zastanawiam nad tym. Sekcja to chyba za dużo jak na teraz ale temat może się by rozwinął. Mugena kojarzę z gry gdzie można było sie nawalać postaciami z DB i innych serii grałem w to namiętnie i do tego szukałem nowych postaci. Fajnie by było gdyby ktoś co sie na tym zna zrobił kilka postaci z One Piece.
Ogólnie pomysł i tak niegłupi jak na to co już jest na tym forum, aczkolwiek ja nie mógłbym pomóc i tak mam już wiele na głowie...
Za sekcją to ja nie jestem ale nie będę dodawał ujemnych głosów jak ci co w ogóle się tym nie interesują.
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Jarek Bachanek, 01-09-2008, 14:21
Jutsu napisał(a):myślę że robienie gier za pomocą tego programu już nie jest przeznaczone dla każdego trzeba "czaić w czym rzecz"

Uwierz mi że nie. Byle dziecko umie sobie zlozyc grę z dostępnych materiałó. Trzeba tylko dostarczyć mu te materiały.

Jutsu napisał(a):A takie robienie postaci toż każdy może spróbować.

Sam tego nie umiem i to jest raczej robota dla wytrwałych ale mogę dostarczyć parę tutoriali po polsku i angielsku jeśli zajdzie taka potrzeba.

Zangetsu2 napisał(a):Zresztą z tego co widziałem na innych forach to popularność Mugena raczej spada (Mogę się mylić.)

W Polsce owszem (chociaż próbujemy coś z tym zrobić). Zagranicą jest wiecznie żywy a fora ktore znam są naprawdę ogromne. Zerknij do linków w artykule w polskiej Wikipedii a się przekonasz

Jutsu napisał(a):jak już pojawia sie tematy "postacie z anime","postace z gier" ,"postacie z filmów" itd "robienie postaci" "silnik gry" "ulubiona część" "ulubiona postać" "mugen refleksje" "szukam" to już będzie musiał powstać odpowiedni dział.

Wszystko zależy od wyniku, chociaż jesli wyjdzie na nie małą różnicą głosów to zrobie jak mówisz. A co do tematów myśle o czymś innym. Nie tematy zbiorowe lecz pojedyńcze. Moze sie to wydawać bez sensu ale już mam plan.

Dodałem artykuł w polskiej wikipedii o Mugenie autorstwa mojego dobrego zbjomego Wooshaq, twórce motywów i pau aren.
Jackie D. Flint

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,386

Jackie D. Flint, 01-09-2008, 15:55
Cytat:A kto ci broni ? Jeśli chcesz się tym zajmować, zakładać tematy o tym i blackmalder sie zgodzi to w porządku. Sam bym się udzielał bo mam mnóstwo gier od tych firm. Po za tym zauważ że temat powstał po to by sprawdzic czy jest zainteresowanie tematem. Jeśli go nie bedzie sprawę uznam za zamkniętą.
Jarek, czytaj, co się do Ciebie pisze Tongue
To forum nie jest o grach, ale o serii "One Piece". Rozumiem założenie oddzielnego tematu (w dziale gier), sama kiedyś chętnie rozwalałam klawiatury przez DB MUGEN, ale nie widzę sensu robienia od razu oddzielnego działu...
Nie chcę zaznaczyć ani "tak" ani "nie". Dlaczego? Bo postawiłeś mnie w kropce. CHCĘ zobaczyć inne gry mugen, CHCĘ się wypowiedzieć, jak zobaczę, co też mozesz nowego wrzucić, jakie ciekawostki powiedzieć. NIE CHCĘ natomiast, żeby forum stało się nagle znikąd dwutematowe - z jednej strony OP z drugiej gry, na których się właściwie kompletnie nie znam i przez to będę się po prostu czuła wyłączona z rozmowy.
Jutsu

Kapitan z nowego świata

Jutsu, 01-09-2008, 16:43
Ja myślę Jackie że przesadzasz . Jak będzie w off topic "gry i komputer" sekcja "mugen" to połowa nawet nie zauważy. Na forum są takie "głupoty " że one razem muszą tworzyć sekcje poza tym aj uważam że na dłuższą metę "gry i komputery" należało by rozdzielić , dlaczego? popatrz po innych forach komputer a gra to już różnica ,programy , a już o grach nie wspomnę.. Tyle że na razie nie ma sensu ale działy to selekcja komu szkodzi jak będzie dział mugen a w nim całe "bajorko"? Kwestia czy ludzie są interesowani bo Jarek ma rację ,że szkoda zachodu. Na początku moja pierwsza wypowiedź była w gruncie rzeczy nie przemyślana za co przepraszam :padam:

PS: Forum jest o one piece a jak licznik w offtop wycieli to ludzie 1/3 postów stracili.....
(ja np 50% Tongue ) A dwu tematowe to już sie stało.... (tylko czy komuś to przeszkadza?Wink )
Jarek Bachanek

Kapitan z paradise

Jarek Bachanek, 01-09-2008, 17:59
Jackie D. Flint napisał(a):To forum nie jest o grach, ale o serii "One Piece".

Jackie D. Flint napisał(a):NIE CHCĘ natomiast, żeby forum stało się nagle znikąd dwutematowe - z jednej strony OP z drugiej gry, na których się właściwie kompletnie nie znam i przez to będę się po prostu czuła wyłączona z rozmowy.

Chcę podkreślic że nie chcę sie kłócić i forsować swojego zdania ale muszę odpowiedziec na niektóre argumenty.

One Piece jest głównym tematem ale nie oszukujmy się jest to temat któr kiedyś się wyczerpie (jeśli już tak nie jest). Nie można przecież dyskutować cały czas o tym samym. Gdybyśmy skupiali sie tylko na OP to Forum szybko przestalo byc aktywne (co słusznie zauważył Jutsu).

Moja inicjatywą jest by tacy jak ty co się nie znają mogli sie przekonać co Mugen ma do zaoferowania. Od czasu DBZ ME2 ktory wyszedł w 1999 roku sporo sie pozmieniało. Jest to temat rzeka bo rzeczy jest duzo i codziennie coś przyybywa. Chcę ludzi zainteresować tym co sam lubię i mam już w glowie plan jak ta sekcja będzie wyglądać.

Po za tym chciałbym zauważyć że przy okazji tworzenia działów typu Moda i uroda/Sport i rekreacja/Biznes i kasa nic nie protestowałem cho działy uważałem te działy za niepotrzebne. Koniec końcow jest w nich góra 5 tematów. Ze swej strony moge zagwarantowa, że sekcja Mugen będzie bardziej rozwinięta.

Jak podoba wam sie artykuł Woooshaq'a ? Sporo można sie dowiedziec o Mugenie w Polsce no i wszystko ładnie opisane w ojczystym jezyku Big Grin
vegi

Piracki oficer

Licznik postów: 724

vegi, 01-09-2008, 18:04
Ja krótko odpowiem, że zagłosowałem na TAK, bo lubię Mugena i myślę, że Jarek wpadł na bardzo fajny pomysł ^^ więcej takich! XD
Blek

Imperator

Licznik postów: 2,588

Blek, 01-09-2008, 18:38
Ja jestem zdecydowanie na TAK! Wolałbym, ale mieć poradnik jak zrobić swoją postać i scenerie ;p Wtedy bym był w siódmym niebie xD
Jutsu

Kapitan z nowego świata

Jutsu, 02-09-2008, 11:03
Podaj bezpośredniego linka do tego artykułu bo jak wpisuje w Wikipedię Mugen to wychodzi mi tylko Mugen Motorsports Sad
A czy na forum jest ktoś co już robił postacie do mugena i mógłby się tą wiedzą podzielić?

[ Dodano: 2008-09-02, 10:13 ]
Jarek a ile głosów musi być za tak żeby to wypaliło?
1 2
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź