SHONEN JUMP MANGA COMPETITION
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Sturmir

Wiceadmirał

Licznik postów: 1,484
Miejscowość: ECCLES MASTERRACE!

Sturmir, 02-06-2013, 14:51
Jak w temacie. Dudni się o tym chyba na każdej ważniejszej stronie poświęconej w jakiś sposób mandze, jednak ja jak zwykle dowiaduję się o tym ostatni :x

http://mangaaward.shonenjump.com/en/users/sign_up

Chyba oczywistym jest, że taki samozwańczy amator mangi jak ja będzie chciał spróbować swoich sił, ale mam kilka wątpliwości co do tego, czy mam jakieś szanse.

Pierwszym problemem jest już samo moje pochodzenie. Nie wydaje mi się aby prace artystów spoza Japonii/USA/Chin/Tajwanu były brane pod uwagę na równi z pracami z innych krajów. Może to zabrzmi głupio, ale kto by się interesował mangami z tak niszowych krajów jak Polska :X
Druga rzecz to sama manga. Czy oddając swoją pracę w ręce shonenjumpa zrzekam się wszelkich praw co do dzieła? Ciężko mi doszukać się tej wzmianki w regulaminie, ale zazwyczaj w tego typu konkursach to normalka. Jeśli tak, muszę wymyślić coś od podstaw tylko na cele konkursu. Moje osobiste projekty nie mogą przedwcześnie trafić w ręce molocha jakim jest jump Wink
Trzeci problem to z kolei język. Prace przyjmowane są w trzech językach (angielski, japoński, chiński), a gdy ostatnio sprawdzałem to potrafiłem posługiwać się sprawnie tylko jednym z nich - angielskim. Nie twierdzę, że jestem z angielskiego kiepski, ale jestem dość wymagający i nie chciałbym żeby moja praca została odrzucona z powodu kulawego języka. Zapewne na forum nie ma żadnych ekspertów od angielskiego gotowych się poświęcić? Dodatkowo, wciąż nie mam doświadczenia w robieniu mangi w PSie (Chodzi mi głównie o wprowadzanie tekstu).
Samo branie udziału w takim konkursie brzmi jak niezłe wyzwanie. Ale lubię wyzwania, a to pomoże mi chyba podszkolić swoje nędzne umiejętności. A gdyby udało się zgarnąć jakąś nagrodę to chyba bym oszalał z radości Wink Staram się myśleć racjonalnie i wiem, że raczej nie zgarnę nic, ale wciąż trzeba próbować i liczyć na ten łut szczęścia.
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 02-06-2013, 14:59
Sturmir, co do licencji (w sensie, prawa autorskie etc.) z tego, co pamiętam to kiedyś znajoma (która nieco siedzi w temacie) mi powiedziała, że studia/SJ wykupują prawa autorskie i mają na nie wyłączność.
Co do PSa, gdybyś ściągnął konkretną wersję photoshopa, to mogę Cię nauczyć nakładania tekstu, bo to jest dość proste.
Generalnie polecam napisać do nich maila i rozwiać pewne wątpliwości, szczególnie co do "chińskiej bajki z Polski" Wink.
Sturmir

Wiceadmirał

Sturmir, 02-06-2013, 15:47
Heros napisał(a):Sturmir, co do licencji (w sensie, prawa autorskie etc.) z tego, co pamiętam to kiedyś znajoma (która nieco siedzi w temacie) mi powiedziała, że studia/SJ wykupują prawa autorskie i mają na nie wyłączność.
Co do PSa, gdybyś ściągnął konkretną wersję photoshopa, to mogę Cię nauczyć nakładania tekstu, bo to jest dość proste.
Generalnie polecam napisać do nich maila i rozwiać pewne wątpliwości, szczególnie co do "chińskiej bajki z Polski" Wink.
Ogólnie nie martwię się zbytnio o prawa autorskie, ale dobrze by było wiedzieć na czym stoję Wink Nie sądzę żeby wykupowanie licencji miało sens jeśli chodzi o pracę konkursową.

Mam PS 6 i nie chodzi mi o zwykłe nakładanie tekstu. Bardziej o tekst z bajerami, ciekawe, komiksowe czcionki itp.

Chińska bajka z Polski, to brzmi dumnie XD
KsiadzProbosz

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,415

KsiadzProbosz, 02-06-2013, 15:50
Moje epickie 15 stron już się robi od paru dni. Nie liczę że wygram, ale chce spróbować swoich sił.
Heros

Joy Boy

Heros, 02-06-2013, 15:51
Sturmir, jeśli chodzi o bajeranckie czcionki, to polecam się zwrócić do Art, ona ma dobry gust jeśli chodzi o czcionki i coś Ci doradzi.
No ale załóżmy, że wygrasz konkurs albo Japońce się Tobą zainteresują, wówczas problem licencji się zacznie Tongue. Lepiej napisz im fajnego maila i się upewnij.
Sturmir

Wiceadmirał

Sturmir, 02-06-2013, 15:57
Spiri napisał(a):Moje epickie 15 stron już się robi od paru dni. Nie liczę że wygram, ale chce spróbować swoich sił.

:O

O czym tworzysz?

Heros napisał(a):Sturmir, jeśli chodzi o bajeranckie czcionki, to polecam się zwrócić do Art, ona ma dobry gust jeśli chodzi o czcionki i coś Ci doradzi.
No ale załóżmy, że wygrasz konkurs albo Japońce się Tobą zainteresują, wówczas problem licencji się zacznie Tongue. Lepiej napisz im fajnego maila i się upewnij.

Na razie nie ma pośpiechu. Manga jeszcze nie powstała to nie mam co sobie głowy zawracać czcionkami. Ale na pewno zacznę jej zawracać gitarę w niedługim czasie Tongue
Stawiasz bardzo ciekawe założenia. Z przyjemnością pomartwiłbym się o takie problemy z licencją. Nad mailem jeszcze się zastanowię.
hetman

Licznik postów: 1,319

hetman, 02-06-2013, 16:18
Sturmir napisał(a):
Heros napisał(a):Sturmir, co do licencji (w sensie, prawa autorskie etc.) z tego, co pamiętam to kiedyś znajoma (która nieco siedzi w temacie) mi powiedziała, że studia/SJ wykupują prawa autorskie i mają na nie wyłączność.
Ogólnie nie martwię się zbytnio o prawa autorskie, ale dobrze by było wiedzieć na czym stoję Wink Nie sądzę żeby wykupowanie licencji miało sens jeśli chodzi o pracę konkursową.

[Obrazek: anteater_hold_on-178.jpg]

Jakie znowu wykupywanie licencji? Będąc twórcą mangi, przysługują Ci dwa rodzaje praw: autorskie prawo osobiste (wię?? twórcy z dziełem, której nikt nie może odebrać) oraz autorskie prawo majątkowe (wyłączność na pobieranie pożytków z dzieła). To prawo jest w trakcie tego typu konkursów zawsze przekazywane w drodze umowy na rzecz organizatorów. Od chwili wzięcia udziału w konkursie, to organizator staje się właścicielem autorskich praw majątkowych. To jest powszechnie przyjęta zasada w konkursach komiksowych. Inaczej organizator nie mógłby wydać pracy konkursowej.

Licencją to możecie się przejmować, ale do czcionek, które zostały umieszczone na planszach. ??eby nie było.

Cytat:from anywhere in the world

Możesz brać udział, chociaż musisz się mocno przyłożyć. To nie może być amatorszczyzna internetowa. Musi trzymać poziom typowej mangi. Prezentujesz dość wysoki poziom, więc powinieneś dać radę.
Heros

Joy Boy

Heros, 02-06-2013, 16:30
hetman, no takie że autorka Sailor Moon dopiero niedawno temu odzyskała prawa autorskie do dysponowania swoim tytułem. O to mi dokładnie cghodziło, co napisaleś.
hetman

Licznik postów: 1,319

hetman, 02-06-2013, 16:52
Heros napisał(a):hetman, no takie że autorka Sailor Moon dopiero niedawno temu odzyskała prawa autorskie do dysponowania swoim tytułem. O to mi dokładnie cghodziło, co napisaleś.

Takie są uroki tego biznesu. Autor sam nic nie zdziała w pojedynkę. Potrzebuje wydawcy. Wydawca drukuje i sprzedaje mangę na własne ryzyko, więc w zamian przejmuje sobie prawo do pobierania pożytków z tytułu. To normalne. Dlatego też nie ma sensu nawet wysyłać żadnych e-maili i wypytywać się o takie rzeczy. Wydawca zawsze przejmuje prawa do tytułu i nie ma co liczyć na negocjacje w tej sprawie. Na coś takiego może sobie pozwolić dopiero twórca dobrze usytuowany w tym biznesie.
Sturmir

Wiceadmirał

Sturmir, 02-06-2013, 16:52
No wreszcie ktoś kto przynajmniej mówi z sensem Tongue

Cytat:Możesz brać udział, chociaż musisz się mocno przyłożyć. To nie może być amatorszczyzna internetowa. Musi trzymać poziom typowej mangi. Prezentujesz dość wysoki poziom, więc powinieneś dać radę.

Dobrze. Postaram się :padam:
KsiadzProbosz

KsiadzProbosz, 02-06-2013, 17:17
@Sturmir Nie zagłębiając się głęboko w fabułę oraz postaci będzie to trochę mroczniejsza podróba Shaman Kinga, czyt. otoczka turnieju którego stawką są losy świata. Zespoły po trzy osoby. Tylko nie ma duchów, w zamian jest wymyślona przeze mnie moc bazująca o diabelskie owoce z One piece. Wszystko w mojej kresce przypominającej Dragon Ball'a - Jaki ja jestem mało kreatywny :/ (Koncept jest doskonalony już przez jakieś trzy lata, a teraz jest okazja aby gdzieś to zaprezentować)
Sturmir

Wiceadmirał

Sturmir, 02-06-2013, 18:43
Spiri, ty chcesz to zmieścić w 15 stronach? O_o
KsiadzProbosz

KsiadzProbosz, 02-06-2013, 19:00
Jedna strona wyjaśnienia - ewentualnie dwie. A reszta to będzie walka. Nie skupiam się jak postaci zdobyli te moc, dlaczego są drużyną. Czysta nawalana + relacje między bohaterami. Trochę jak One Shot - może podchodzę do tego zbyt ambitnie. Chce po prostu wzbudzić ciekawość i sprawić że czytelnik chciałby więcej...

Wszystko w moich założeniach jest proste:

Cel - wygrać turniej i zdobyć nagrodę
Jako że jest to turniej można bez problemu dać jakąś losową walkę jedną z wielu jakie będą. Proste wprowadzanie postaci - bo to turniej i wiadomo że coraz to walczy się z silniejszymi i przechodzi do kolejnego etapu.
Jewelry Bonney

Wilk morski

Licznik postów: 78

Jewelry Bonney, 02-06-2013, 19:22
Ważne żeby z niczym nie przesadzić. Jak będzie za dużo mroku - nie wydrukują, bo to ma być SHOUNEN. Jak będzie go za mało - nie będzie to nic ciekawego i również nie wydrukują :/. To się wydaje łatwe, ale tak naprawdę nie jest. Coś o tym wiem. Sad
Sturmir

Wiceadmirał

Sturmir, 28-08-2013, 19:53
Jako, że do zakończenia konkursu zostało 34 dni chciałem nieco odświeżyć temat.

Nadal ostro pracuję nad mangą do konkursu (na chwilę obecną jest to 14,5 gotowych stron).
Patrząc obiektywnie na swoje dzieło nie wydaje mi się abym był w stanie zawojować ten konkurs i zgarnąć jakąś nagrodę (w końcu to czytelnicy wybierają zwycięzcę). Na pewno pojawi się kilku lepszych ode mnie niszcząc mnie pod względem historii jak i kreski ;_;
Ale mniejsza z tym. To co się liczy dla mnie to dostać się do grupy finalistów, choćby jako ten "najgorszy". To będzie dla mnie jak spełnienie marzeń, wspiąć się na ten Polski szczyt mangowych możliwości... choć nie powiem kaska by się przydała >u>

A o czym rysuję? Powiedzmy, że na razie nie chcę zdradzać szczegółów.
Na waszą wyobra??nie może nieco zadziałają te szkice/rysunki.

http://th02.deviantart.net/fs71/PRE/f/2 ... 6hs18k.png
http://th06.deviantart.net/fs71/PRE/f/2 ... 6hs1p4.png
http://fc08.deviantart.net/fs70/f/2013/ ... 6hs0o1.png

Ale do czego ja tak w ogóle zmierzam. Otóż jako, że moje tempo "pracy" jest średnie i nie wiem ile czasu zostanie mi na poprawki (a chciałbym cały czas poświęcić na poprawki kadrów, nie dialogów) szukam ochotnika translatora. Kogoś obeznanego z językiem angielskim na zaawansowanym poziomie kto chciałby pobawić się w tłumaczenie z polskiego na angielski. W sumie mógłbym sobie sam z tym poradzić, ale gdyby ktoś się zgłosił i byłby w tym dobry zaoszczędziłbym sporo czasu.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź