Gorosei
Licznik postów: 4,072
). Podejrzewam, że dzisiaj wiele dzieciaków nie umie rozwiązać tego typu problemów.Legendarny pierwszy oficer
Licznik postów: 1,319
Król piratów
Licznik postów: 3,825
Gorosei
Licznik postów: 4,965
Pierwszy oficer
Licznik postów: 1,136
Ratlee napisał(a):= Za „naszych czasów” większość gier, anime (nie pamiętam, jak rzecz się miała z filmami, więc tę kwestię pominę) była po angielsku. Mało kto wówczas narzekał na to „kiedy będą polskie napisy!!111oneone”. Co się robiło? Brało się słownik na kolana i się tłumaczyło. Jak były jakieś problemy ze zrozumieniem sytuacji, kontekstu, to brało się do pomocy ewentualnie kogoś starszego (ja miałem wujka i ojca, którzy w moim aktualnym wieku zajmowali się programowaniem, więc siłą rzeczy musieli kumać angielski na pewnym poziomie). Dzisiaj takie coś przyprawia o grozę współczesnych... 16 latków (a my to robiliśmy mając 10, 12 lat!).Ta, wszyscy młodzi to idioci (nie mówię, że takich niema). Dziwne jest to, że mimo tego całego ogłupienia jesteśmy jednak na 7 (lub 8) miejscy w rankingu znajomości angielskiego na świecie. Potem znajdę link to dam.
Ratlee napisał(a):ale mimo to potrafiłbym się bez większych trudności się dogadać po angielskuA ja po niemiecku. Angielski znam na poziomie średnim mniej więcej.
Ratlee napisał(a):= Część w pewien sposób związana z powyższym. Ci z was, co pamiętają czasy gdy wchodził Mortal Kombat 1 (i nie tylko, podaję ten moment jako taki „orientacyjny”), zapewne umieli ogarnąć się z wieloma technicznymi problemami kompa? Wiadomo, nie chodzi tutaj o jakieś szczególne przypadki, gdy pomoc informatyka/profesjonalisty była konieczna, ale wiele spraw dało się rozwiązać przez odkurzenie poszczególnych podzespołów, „dopchanie” tychże i tego typu proste zabiegi. Wiedzieliśmy jaka część do czego służy, potrafiliśmy samodzielnie złożyć kompa (te czasy na szczęście nie minęły, dalej się robi „składaki” ). Podejrzewam, że dzisiaj wiele dzieciaków nie umie rozwiązać tego typu problemów.A ja podejrzewam, że teraz nawet więcej osób potrafi to zrobić.
Ratlee napisał(a):= Ograniczenie brutalizacji filmów, gier etc. Pamiętacie czasy, jak wyszedł Quake, Mortal Kombat, Silent Hill, Doom etc.? Wówczas to był prawdziwy przeskok, dzisiaj się takie rzeczy głównie dopracowywuje (+ są one skierowane głównie skierowane do „ówczesnej, dojrzałej klienteli”). Albo inny fajny przykład. W pierwszym Gundamie (w Zecie trochę mniej to pokazywali) można było zobaczyć „cycki”. Zresztą, w Sailor Moon było tak samo! I to o godzinie 15, bez cenzury (do dziś pamiętam oburzenie babci z powodu ostatniego odcinka Sailor Moon Stars, gdzie wszyscy byli nadzy xD). Dzisiaj byłby o to wielki ból dupy, nawet gdyby była nalepka „JAK BYK” że to dla ludzi od 18 lat. Czy ktoś z nas wyrósł przez to na zwyroli? No ja z grona swoich znajomych (tych z reala i z internetu) nikogo takowego nie kojarzę. No poza jednym przygłupem.Ta i gdzie tutaj problem z rocznikami poniżej 92? To właśnie te starsze to wprowadzają.
Ratlee napisał(a):= To samo tyczy się edukacji. Ta idzie z każdym kolejnym rokiem w dół (co najlepiej widać na przykładzie matur, no bo sorry, ale trzeba być autentycznym idiotą, by tego nie zdać!). Za „naszych czasów” ludzi walących masowo byki ortograficzne nie było aż tylu (i internet wówczas był na tyle rozpowszechniony, że widać było „kto jak pisze”, więc teza o tym, iż internet to zjawisko jedynie ukazał nadaje się do kosza), a wszelkie „problemy z konkretnym przedmiotem” były sporo rzadsze.1. Internet jest teraz bardziej dostępny. Cały czas tańszy i bardziej dostępny. Fakt, widać wiele osób, które "kture" piszą przez u otwarte.
Legendarny pierwszy oficer
Licznik postów: 1,319
CCORD napisał(a):A myślę, że moja wypowied?? jest w miarę rzetelna zważając, że codziennie prawie mam styczność z takimi...
"Nie nadążam za napisami, oglądajmy z lektorem"
Właśnie dlatego nasz stary rocznik jest lepszy. My byliśmy tak hardkorowi, że oglądaliśmy anime na Cartoon Network, RTL Zwei i innych stacjach...bez napisów. A zwłaszcza na RTL II. Na was sagt ihr jetzt?
Król piratów
Licznik postów: 3,793
Kapitan z paradise
Licznik postów: 352
Nowicjusz
Licznik postów: 17
Kapitan z paradise
Licznik postów: 368
. Gorosei
Licznik postów: 4,072
Legendarny pierwszy oficer
Licznik postów: 1,370
Ratlee napisał(a):Za „naszych czasów
Dahaka napisał(a):Ja, choćby na uczelni, nie widzę żadnej różnicy między lud??mi z 94 a 90 rocznika. Właściwie to ci z 94 nawet plusują, bo nie dość że są lud??mi o nietypowych jak na polskie standardy gustach, to cechują się obyciem i sporą wiedzą na temat otaczającego nas świata.
Kapitan z nowego świata
Licznik postów: 413