Ukraina
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 2 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 20-02-2014, 22:49
Daruję sobie wstęp, bo każdy powinien wiedzieć, co się tam teraz dzieje. Przedstawię za to informację z pierwszej ręki od kolegi z Doty. Przepraszam za mój wyjątkowo kaleczny angielski.

Nigdy nie zdradzaj nikomu swojego hasła.
Isaac Netero: hi Bogdan. Wtf @Ukraine? Are you livin near Kijov?
Użytkownik Богдаша Горький zmienił status na: Online.
Богдаша Горький: thanks god, now. Not Kijov - Kiev
Богдаша Горький: *no
Isaac Netero: Sorry
Isaac Netero: There's hell, y?
Богдаша Горький: i'm from Kharkov, It's 2nd largest city in Ukraine. But seems like we will have same shit in couple weeks
Богдаша Горький: yes. real war
Богдаша Горький: man shoots each other
Isaac Netero: We are watching it via YT
Isaac Netero: thats sad, but our politicians and EU polit dont want to help you\
Богдаша Горький: http://www.youtube.com/watch?v=VPXO9HPQnFs here is top stream. On ukrainian. But picture should be understandible
Isaac Netero: Ukrainian is not hard 2me
Isaac Netero: if its similiard 2russian
Isaac Netero: I had a bit russian language in school, so np for me
Богдаша Горький: then enjoy the show. But you need to realize that there are alot of provocations everywhere. Even if Yanuvovic fails and we have ne goverment nobody garantee that it would'nt be same
Богдаша Горький: *new goverment
Isaac Netero: We know that
Isaac Netero: There's far too much rage
Isaac Netero: no1 know the effects of this
Богдаша Горький: seems like nothing good. For me is for sure. Today I wanted to get some money from ATM just for 2-3 days for life. But there were huge lines in every ATM in the city center(i live in city center) so I spended like hour to get me money
Богдаша Горький: people become insane
Богдаша Горький: lines are in almost every supermarkey
Богдаша Горький: *t
Богдаша Горький: people buy food for 2-3 weeks
Isaac Netero: Thats normal
Isaac Netero: this is typical in wartime
Isaac Netero: I wish everything gonna be allright, for real
Богдаша Горький: thank you
Богдаша Горький: its really cool that even foreign citizens are interested in our situation
Isaac Netero: there's so much citizens from us
Isaac Netero: In Warsaw and other cities
Isaac Netero: there are "events" where we are gathering food, clothes etc. for u
Isaac Netero: thats sad, but EU prolly wont help you, they dont want fight against Putin
Isaac Netero: just USA sent x2 carries before Soczi
Isaac Netero: or smth like that
Isaac Netero: anyway, that were ships
Partyjoke

Legendarny piracki oficer

Licznik postów: 876

Partyjoke, 20-02-2014, 23:11
szczerze powiedziawszy sprawa Ukrainy jest mi obojetna niczym zeszloroczny snieg, nie odczuwam do nich najmniejszego wspolczucia majac przed oczami to co dzialo sie podczas wojny na kresach wschodnich.Dobija mnie gdy slysze w mediach o nawolywaniu polakow do pomocy ukraincom.
W kwestii biernosci EU to raczej nie dziwne ze nic nie robia, nie chca podpasc Putinowi.
Co do Ukrainy to zeby w tym kraju doszlo to prawdziwych zmian i rewolucji konieczna jest smierc ludzi takich jak Putin czy Janukowicz (janukowicz to pion w sumie) bo tak dlugo jak Putin zyje i jest carem Rosjii, tak dlugo nie bedzie zadnych zmian. To sie poniekad tyczy tez i Polski ;/
Heros

Joy Boy

Heros, 20-02-2014, 23:15
Cytat:szczerze powiedziawszy sprawa Ukrainy jest mi obojetna niczym zeszloroczny snieg, nie odczuwam do nich najmniejszego wspolczucia majac przed oczami to co dzialo sie podczas wojny na kresach wschodnich.Dobija mnie gdy slysze w mediach o nawolywaniu polakow do pomocy ukraincom.
W obliczu tego, co się dzieje na Ukrainie, to trzeba to sobie włożyć w buty. Serio. Jeżeli sytuacja na Ukrainie ??le się potoczy, to my będziemy mieli przesrane niemniej od nich.
Quayle

Licznik postów: 833

Quayle, 20-02-2014, 23:24
Utrzymanie się Janukowycza w oczywsty sposób nie leży w interesie Polski, i chociażby z tego względu (jeżeli nie z powodów ideowych czy ogólnoludzkich) powinniśmy sympatyzować z opozycją, nawet jeżeli jej część (nie dominującą, ale istotną) stanowią banderowcy ze Swobody czy Prawego Sektora. Nawet jeżeli wielu z nich nie jest nastawiona pozytywnie do Polski i Polaków (czego jednak nie nalezy utożsamiac z całym narodem ukraińskim) to i tak są oni dla nas lepszym rozwiązaniem od coraz bardziej uległego wocec Putina Janukowycza.

Ciekawym zagadnieniem, które powróciło w trakcie ostatnich wydarzeń, jest sprawa Krymu. Tamtejsze władze i ludność znowu głośno mówią o możliwości oderwania się od Ukrainy, tym razem w wypadku zwycięstwa sił opozycyjnych.
Partyjoke

Licznik postów: 876

Partyjoke, 20-02-2014, 23:35
Quayle napisał(a):Utrzymanie się Janukowycza w oczywsty sposób nie leży w interesie Polski, i chociażby z tego względu (jeżeli nie z powodów ideowych czy ogólnoludzkich) powinniśmy sympatyzować z opozycją
Tu musze sie zgodzic, pomimo niecheci (slusznej zreszta) do Ukrainy, pomaganie opozycji sie nam oplaca, oczywiscie jesli zakladamy ze opozycja zwyciezy, bo jesli zostanie rozgromiona to mozliwe ze i nam by sie oberwalo.
Quayle napisał(a):od coraz bardziej uległego wocec Putina Janukowycza.
janukowycz jest marionetka, w reku najbogatszego czlowieka na ziemi (nie sieje zadnych farmazonow, jesli by przypisac Putinowi pieniadze Rosji, ktorymi zreszta dysponuje, czyni go to najbogatszym czlowiekiem) i tak jak mowilem, jesli chcemy realnych zmian, nie tylko na wschodzie ale i w Polsce, Putin musi zginac.

a tu tak odnosnie ostatnich wydarzen Tongue
+18, oraz moze wywolac "bol dupy" wchodzisz na wlasna odpowiedzialnosc Wink
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hph ... 7959_n.jpg
Heros

Joy Boy

Heros, 21-02-2014, 00:03
Daj +18 do powyższego i oznacz, że może obrazić fanów JP2.
Co do tego, że Putin jest najbogatszym człowiekiem świata, to akurat prawda. Tak Forbes go wytypował.
TheMoon

Imperator

Licznik postów: 1,645

TheMoon, 21-02-2014, 00:07
Bez inteligentnego przywódcy ta rewolucja nie ma szans powodzenia, zostaną w ten czy inny sposób oszukani jakimś "kompromisem" i wszystko będzie jak dawniej.

BTW nie wiem po co mieszacie w to dawne zatargi między Polską a Ukrainą. Cywile, nieważne jakiego państwa, nie powinni być ostrzeliwani. Chociaż sam się mocno irytuję o te pomniki stawiane ludobójcom z rzezi wołyńskiej.
[Obrazek: mury-w-muzeum-raju-zdjecie.jpg]  
JCDenton

Super świeżak

Licznik postów: 205

JCDenton, 21-02-2014, 03:05
Opozycja i tak nie wygra więc pozostaje z różnymi emocjami patrzeć jak wszytsko będzie powoli wygasać. A potem przez długi czas nikt się nie sprzeciwi władzy na ukrainie + Janukowicz będzie miał pretekst do ograniczenia demokracji jeszcze bardziej.
Bornegio

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 433

Bornegio, 21-02-2014, 03:45
Ukrainę należy zostawić samej sobie i tyle. Ich sprawa wewnętrzna i każda rewolucja była opłacana krwią. Czy ta jest dobra, czy zła pokaże czas. Mieliśmy złe rewolucje, jak np. pa??dziernikową, czy francuską. W każdym razie Ukraińcy chcieli wywołać rewolucję, to ją wywołują i ponoszą tego konsekwencje. A to jak się do tego zabierają to już inna para kaloszy. Mam tylko nadzieję, że żadna ze stron nie pójdzie na kompromis, bo to najgorsza rzecz jaka może być.
Ratlee

Gorosei

Licznik postów: 4,072

Ratlee, 21-02-2014, 03:51
Pobawię się w korespondenta z zachodu - otóż rozmawiałem na ten temat z kilkoma osobami pochodzenia brytyjskiego. Oczywiscie nie daje to obrazu całego społeczenstwa, ale na pewno jego części - otóż wszyscy mysleli, że sytuacja jaka wynikła, wynikła nagle, spontanicznie i jakby ze 'znudzenia' się społeczeństwa Ukrainy Smile. Nigdy dotąd nie poruszałem z brytolami spraw politycznych Europy, ale wiele osób nie wie nawet, że jest (był?) podział na Europę wschodnią i zachodnią. Wszyscy myślą, że reszta kontynentu ma tak samo dobrze jak oni i w ogóle nie rozumieją natury tego powstania.

JA tam do Ukraińców nic nie mam, uważam, że dosyć się nacierpieli i chciałbym aby zaszła zmiana w ich społeczności - żeby mogli żyć jak ludzie w XXI wieku w krajach Europy Zachodniej. Tylko co z tego jeśli... rząd ch**wy?
[img=0x0]http://i.imgur.com/LpQnL15.png[/img]
Heros

Joy Boy

Heros, 21-02-2014, 03:56
Ratlee, kolega, który od roku siedzi w UK i mówił mi dzisiaj na FB, że już 4temu Brytolowi musiał tłumaczyć dlaczego ludzie zdupcają z krajów Europy Wschodniej.
Ratlee

Gorosei

Licznik postów: 4,072

Ratlee, 21-02-2014, 04:07
Dokładnie, to jest nie do pomyślenia, ludzie żyją tutaj w swoich kokonach i tylko imigranci mają jako takie pojęcie co się dzieje/co się działo poza granicami UK. Wszyscy z którymi rozmawiałem zaczęli robić wielkie oczy i od razu
'Ale jak to rewolucja z użyciem broni? Przecież powinni stworzyć koalicję przeciwną rządowi i poprzez politykę i wybór ludzi obalić reżim,
- no tak, powinni, ale tam jest tak od ponad 25 lat no i... każdą opozycję rząd rozwiązuje/aresztuje/skazuje/pozbywa się a ludzi chcących coś zmienić 'ucisza', dlatego od 3 miesiecy dzieje się aż tak dużo w ich państwie,
- no ale jak to tak? Od 3 miesiecy? Przecież to za mało czasu na przedsięwzięcie tak radykalnych kroków, - no ale przecież mówię... ponad ćwierć wieku?'
[img=0x0]http://i.imgur.com/LpQnL15.png[/img]
Quayle

Licznik postów: 833

Quayle, 21-02-2014, 11:49
Bornegio, wybacz, ale nie sposób uznać rewolucji francuskiej za złą, była to najważniejsza rewolucja w dziejach świata, dokonała ona niezbednych i przełomowych zmian we Francji i- po średnio- w całej Europie.

Ratlee, ludzie na Zachodzie w ogóle mają małe wyobrażenie o peryferiach Europy. O ile jesze są w stanie zrozumieć, że może być ??le w Afryce itd., to problemy Europy Wschodniej czy Bałkanów są dosyć niejasne (to się tyczy czasem nawet mniej kumatych polityków i dziennikarzy).
Akainu

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,370

Akainu, 21-02-2014, 12:38
Mi się nie chce wypowiadać na ten temat bo i tak siedzę sobie w epickich warunkach w domu i moje wypowiedzi niczego nie zmienią w tej sprawie, ale jestem trochę świrnięty i lubię poczytać o tym, co tam się wyprawia w Kijowie. Jestem człowiekiem z poglądem na kosmopolityzm z krwi i kości, więc dla mnie walka w Ukrainie wydaje się kolejną tragedią jaka dotyka ten świat. Jeżeli tylko też spróbujecie to oglądać nie myśląc kto jest z jakiego państwa, to pewnie będziecie widzieli to co ja, kolejną wojnę między lud??mi, bez podziału na lepszych/gorszych/ważniejszych/mniej ważnych. Kosmopolityzm oczywiście absolutnie nie jest możliwy wśród ludzi, nie ma opcji by kiedykolwiek była jedność bo człowiek zawsze robi podziały, nawet w grupie studenckiej czy szkolnej dzielimy się w grupki osób które lubimy i na inne patrzymy z dystansem chcąc być przeważnie z innymi w pokojowych warunkach, ale sytuacja która jest teraz na Ukrainie to coś, co mnie niemiłosiernie śmieszy. Nie to, że przelewa się tam krew, ale fakt, że ludzie tam walczą (autentycznie widziałem jak snajperzy tam strzelają na filmiku, martwych niosą, ludzie z tarczami chodzą) a ludzie z innych rejonów to wykorzystują, chcąc być zajebistymi i mówiąc że pomogą im, że leci pomoc, jedzenie, ubrania. Mi się wydaje że oni głównie potrzebują ostrej amunicji w tej chwili, a nie jedzenia czy ubrań. Ukraińcy od wielu dni pokazują czego chcą, oni chcą krwi, i to dużej ilości krwi osób które zabrały im wolność. Nie wiem, to wszystko jest dla mnie dziwne. Od kosmopolityzmu już całkiem mi się poprzewracało w głowie i zupełnie inaczej widzę to wszystko niż ktoś akceptujący ideologie państw. Tu moim zdaniem nie ma czasu na nawoływanie do pokoju. Ukraińcy chcą wolności, a ludzie powinni im w tym pomóc militarnie, powinni rozumieć to, w jakiej są dupnej teraz sytuacji. Czyli powinno tam lecieć wojsko, a nie jedzenie czy ubrania, czy broń boże o nawoływanie do pokoju, bo ten nastąpi dopiero po śmierci osób odpowiedzialnych za zabranie im wolności. Myślę że dokładnie tego chce teraz Ukraina.
Nawet i niech będzie wojna (bo pewnie znajdą się takie przydupasy, które uważają za słuszne zabranie wolności Ukrainie), choć miło by było gdyby żadne państwo nie było w tym momencie za Ukrainą, po prostu te państwo się zagubiło moim zdaniem i potrzebuje małej rewolucji.
CookieMonster04

Wilk morski

Licznik postów: 67

CookieMonster04, 21-02-2014, 19:12
Akainu, akurat wczoraj w radiu Trójce słyszałem o zbiórce dla Ukrainy, w tym pieniędzy na amunicję.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź