Czy emigrować...?
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
1 2
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
chucky

Admirał

Licznik postów: 2,727

chucky, 18-05-2014, 20:17
Tak naprawdę nigdy wcześniej o tym nie myślałem, ale zastanawiałem się ostatnio nad taką możliwością. Jedyną realną opcją jest tu nieprzepadająca za Polakami Anglia, przez wzgląd na język (z niemieckim u mnie krucho). Pojawił się pomysł skończenia studiów tutaj i przeniesienia się za jakiś czas (niekoniecznie do Londynu - gdzieś). Czynnik ekonomiczny, to tylko jedna kwestia. Chodzi mi ogólnie o atmosferę tutaj - wątpię, żeby mi to przeszło. Jest inny związany z nią ważny czynnik, o którym nie wspomnę. Jestem po przeprowadzce, niebawem (no jeszcze 2 lata) przenoszę się bliżej uniwersytetu, a póki co zawodzę się na większości społeczeństwa. Jeśli chodzi o tamtejsze, to inne jest przynajmniej z tego, co słyszałem. Minusy wyglądają tak, że nikogo tam nie znam, język oceniłbym raczej na +4, to daleko od domu i raczej nie znajdę pracy w zawodzie (wybieram się na medycynę w najlepszym razie, lub studia związane z biotechnologią/genetyką/dietetyką).

Myśleliście o czymś takim? Ktoś emigrował? Dostrzegacie jakieś plusy/minusy? Tak ogólnie proszę o wypowiedzi. Nie wiem, dlaczego akurat tutaj.
[Obrazek: tumblr_ojg7flg58r1tvlw71o1_500.gif]
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 18-05-2014, 20:22
Polecam wybrać inne kraje. Anglia się powoli coraz bardziej "zapycha". Za rok, dwa lata, możesz stracić przyjeżdżając tu. Rozm,awiam prawie dzień w dzień ze znajomymi z różnych części Anglii i generalnie sprawa wygląda wszędzie podobnie (choć w Liverpoolu jest jeszcze ciągle całkiem dużo miejsc pracy, w Belfasie z kolei jest mniej, w Londynie jest średnio na jeża Emigracja rzecz jasna jak najbardziej. W Polsce lepiej już BYŁO. Teraz będzie gorzej. Im szybciej wyjedziesz, tym lepiej.
Polecam Holandię, Niemcy (choć tu nie mam nawet imitacji wiedzy).
sabakunoryu

Super świeżak

Licznik postów: 196

sabakunoryu, 18-05-2014, 22:16
Skandynawia? Obecnie chyba najbardziej Norwegia. Nie wiem jak dziś, ale jeszcze pare lat temu lekarz podejmujący pracę w Szwecji dostawał poza pensją opłacony kurs języka i jakieś tam dodatki, bo to i tak taniej wychodzi jak szkolić własnego medyka od podstaw.
pitogo

Piracki wojownik

Licznik postów: 142

pitogo, 18-05-2014, 22:48
Jeśli chodzi o względy zarobkowe, to kierunek Szkocja wydaje mi się na chwilę obecną najbardziej prawidłowy. Ja sam wypieprzyłem do Londynu, żyje się pięknie, nigdzie nie wracam.
A niechęć do Polaków, to jak w Polsce niechęć do Rosjan. Niby nikt nie lubi, ale jak takiego poznasz to wiesz, że spoko człowiek. Poznałem tu dużo sympatycznych, inteligentnych i miłych ludzi i chyba już nie mam powodów żeby wracać, moi znajomi albo tu przyjechali, albo i tak byli na krótszy czas. Rodzina też żyje w Anglii. Polandia fajna, ale nie jak chcesz ułożyć sobie w miarę bezproblemowe życie.

Jesteśmy inteligentni, młodzi i piękni, ogarnijmy sobie życie w jakimś miejscu które na nas zasługuje.
Bornegio

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 433

Bornegio, 18-05-2014, 23:05
Wybieram się w czerwcu do UK. Czemu? Za dużo rzeczy mnie w tym kraju wkurza. Chory polityka, chora ekonomia, głupie przepisy i mentalność ludzi nie ta. Wydaje mi się, że to kwestia niedawnego komunizmu, który poprzewracał ludziom w głowach i zbyt szybko się to nie poprawi. O ile ogólnie Słowian lubię, to postkomunistyczny sposób myślenia w niektórych kwestiach nie daje mi tu żyć. Jeśli chodzi o to, czemu UK to dlatego, że zaraz po Słowianach najbardziej lubię celtów, a potem są germianie. Więc UK jak najbardziej. Do Skandynawii bym nie pojechał, bo ten klimat... brrr
kiki1993

Cipher Pol Aigis Zero

Licznik postów: 914
Miejscowość: Czarne

kiki1993, 18-05-2014, 23:37
Ja tam z Polski się nie mam zamiaru ruszać. Słabo u mnie z językiem, nie mam ochoty wyjeżdżać, a zachód prędzej czy pó??niej rypnie z takim zadłużaniem się
Spoiler

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ATkJkP2m6z0[/youtube]
oryginalnej wersji niema

[Obrazek: 586108d232c14ef50b020cee7fc4c65bd6115e86_hq.gif]
hetman

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,319

hetman, 19-05-2014, 00:35
Minusem emigracji jest wyalienowanie, ale to jest cena jaką trzeba zapłacić. Ja zamierzam wyjechać, bo za 30 lat będzie tu umieralnia. Nie polecam zapuszczać tu korzeni. Mój brat został wydelegowany przez niemiecką firmę do siedziby w Baden-W??rttemberg i zamierzam do niego dołączyć.
Spoiler

Letnie wypady do Europa Parku. To jest to. Dla takich chwil warto zostać Niemcem.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mksxF2-PgvM[/youtube]

Artur

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,136

Artur, 19-05-2014, 01:15
Jestem w niemczech, uczę się niemieckiego i spróbuję tutaj jakoś żyć, póki będzie się dało. Kursy języka za darmo możesz dostać, kursy zawodowe także.
Chriss

Legendarny piracki oficer

Licznik postów: 880

Chriss, 19-05-2014, 10:00
W moim rodzinnym mieście oferty pracy dotyczą głównie budowlańców i kierowców. Nic dla studenta informatyki. Najbliżej mam do stolicy 120km, ale tam również ciężko się przebić skoro na jedno stanowisko jako testera, lub junior programisty aplikuje ponad 100 osób i te osoby które mają jakiekolwiek doświadczenie są z miejsca przyjmowane. Znajomy który ma również firmę IT w Polsce mówi, że firmy tracą masę kasy na ogłoszenia w których szukają wykwalifikowanych pracowników, zamiast wyszkolić młodych po studiach lub w trakcie oferując choćby okres próbny. Załamała mnie mentalność polskich pracodawców, którzy najlepiej, by wyszli gdyby chińczyków zatrudnili do pracy.
[Obrazek: 29360-steins0.jpg]
janek z

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,316
Miejscowość: Warszawa

janek z, 19-05-2014, 11:42
23 maj, wylot do Londynu zaplanowany mam. Już drugi raz jadę do tego samego miejsca, robota dobra, dobrze płatna, ludzie zajebiści, kasa duża, dosyć lekko. Planuje robić takie wyjazdy na każdych wakacjach przez studia. Pó??niej dopiero będę myślał czy tu mieszkać czy w UK.
[Obrazek: d7354cb3418f36196b14823696064d80.jpg]
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 19-05-2014, 12:22
Olej Studia i zostan tam na stale, moja rada. Bedziesz do przody o 3 lata.
Feinvellius

Kapitan z paradise

Licznik postów: 283

Feinvellius, 19-05-2014, 14:09
A o Australli jakieś opinie ? Sydney / Melbourn itp ?
Bornegio

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 433

Bornegio, 19-05-2014, 15:27
Rozważałem wyjazd po odsiedzeniu swojego w uk. Raz, że ciężko o wizę, dwa, sam przelot to kupa kasy. Minus jest taki, że wszystko tam chce cię zabić. Plus, że podobno żyje się całkiem nie??le i klimat całkiem przyjemny.
chucky

Admirał

Licznik postów: 2,727

chucky, 19-05-2014, 18:14
Tak więc, gdybyście mieli zrobić ranking tak od ok. 2020r, jak by to mniej więcej wyglądało?
[Obrazek: tumblr_ojg7flg58r1tvlw71o1_500.gif]
Blade

Piracki oficer

Licznik postów: 612

Blade, 19-05-2014, 18:36
Może jestem optymistyczny, bo piękne słońce za oknem, ale od marudzenia jak to u nas ??le mi się w kiszkach przewraca (nie mówię, że jest ok, ale każdy wie, że nie jest ok i ględzenie o tym na każdym kroku niewiele zmienia...)

Emigrować w sumie nie chciałbym na pierwszym miejscu ze względów zarobkowych. Zwyczajnie chce poplątać się po świecie i pomieszkać w różnych jego częściach jakiś czas. Na pierwszym miejscu jest Australia, Nowa Zelandia (chciałbym gdzieś na studiach nawet tam pojechać w ramach programów), potem Skandynawia, Szwajcaria, może Indie a nawet Japonia. Wychodzę z założenia, że nie można przeżyć życia będąc cały czas w jednym miejscu, bo nasza planeta jest zbyt piękna i różnorodna, żeby kisić się w jednej i tej samej 'klatce' - kulturze, otoczeniu, zwał jak chciał.
[Obrazek: fUUjweQ.png]
1 2
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź