Haki - dobry pomysł czy beznadziejny
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
1 2 3
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
toudi

Pirat

Licznik postów: 44

toudi, 10-02-2015, 22:05
Przejrzałem tematy odnoszące się do haki, ale nie znalazłem tematu, w którym polemizuje się na temat, czy haki to waszym zdaniem dobry pomysł, czy może jednak psuje trochę ten tytuł. W większosci debata dotyczy działania, które jest moim zdaniem dosyć dobrze wyjaśnione na obecnym etapie mangi jak Anime, ale nie w tym rzecz.

Chciałbym was zapytać, czy Oda dobrze zrobił wprowadzając tą umiejętność.
Moim zdaniem pomysł jest bardzo dobry, ale trochę pó??no wprowadzony, zapewne jest to spowodowane tym, że autor nie miał w planach tak długo ciągnąć tej mangi, ale wyszło jak wyszło i bardzo dobrze. W sumie to troche dziwne, że dopiero o haki słyszymy na archipelagu a utwardzenie widzimy po TS ( nie przypominam sobie aby wczesniej ktoś użył murzynienia) mimo, że już widzeliśmy jak Religh używa haki, wiedzieliśmy, że na logie ta umiejętność jest konieczna, a mimo to nawet na MF coś tego haki było mało. Myślę, że Oda nie miał jeszcze w tamtym czasie tego dobrze przemyślanego, chociaż przy EL wydawaćby się mogło, że już te techniki CP9 to jakiś pomysł na to by w przyszłości móc walczyć z userami typu logia, coś nowego czego słomki mogłby się nauczyć, ale widocznie Oda odszedł od tego pomysłu, bo przecież tekkai raczej nie równa się obronie wykonanego ze zbrojenia, a shigan czy rokuogan to nie to samo co utwardzenie. Najbardziej mnie dziwi to, że tworząc userów logii musiał brać pod uwagę, że słomki będą musieli kiedyś ich pokonać, więc coś na nich w planach musiał mieć, możliwe, że jego pierwszym założeniem było, że każda logiia będzie miała słaby punkt tak jak piasek Croca( woda) czy błyskawica Enela (guma), no ale np. dym smokera? Jak to ugryść? No nie wiem, wtedy jedynie wiedzieliśmy, że kamień morski się nadaje, Smoker przecież sam w ten sposób zdejmował userów swoim kijem,jakiś pomysł, ale Luffy i jakaś broń wykonana z kamienia morskiego? No nie bardzo, ja tam wyobrażam sobie tylko jakieś rękawice pokryte kamieniem, odizolowanem czymś, żeby Słomek nie zasłabł, zoro z mieczem z kamienia, a Sanji w butach, no słabe. Mantra mi się wydawała wtedy umiejętnością, którą tylko na Skaypi potrafią, ale kto wie, może już wtedy haki było w planach. Ale jestem niemal w 100% pewny, że przy Alabaście o tym nie myślał, bo przecież Ace, który był kapitanem 2 dywizji WB powinien chociaż w minimalnym stopniu haki używać, a nie było tego widać podczas walki ze Smokerem. Więc tak pomysł dobry, ale pó??no wprowadzony, no wybaczam to, ale żeby tego haki teraz było więcej, skoro już jest, to niech go używają gdy trzeba, a nie Zoro który się bawi z Monet, bo mu się nie spieszy, Luffy niech używa tej obserwacji, niech przewiduje ruchy przeciwników, a jeżeli ta siła się znosi, gdy postacie mają podobny poziom tej umiejętności, niech zostanie powiedziane.
Steve

Super świeżak

Licznik postów: 228

Steve, 10-02-2015, 22:48
Według mnie jest to jak najbardziej dobry pomysł, bo logie przed ts były zbyt silne, i prawie że nie do pokonania, teraz można z nimi prowadzić wyrównaną walkę, oczywiście jest też dużo nieścisłośći w sprawie haki, w końcu nie można określić siły haki danej osoby, i aktualnie w mandze wygląda to tak jak by ktoś taki jak Bellamy miał poziom Luffy'ego, wróć to nawet dehypuje kogoś takiego jak WB i Rayligh ( czy jakoś tak ) oni nie mieli murzynienia a zwykłe niewidoczne haki.
[Obrazek: 3940291-tumblr_n49nbr0xjk1shbc9ho1_500.gif]
pell

Kapitan z paradise

Licznik postów: 336

pell, 10-02-2015, 23:30
A ja uważam, że haki zbrojenia to nie był najlepszy pomysł.

Oczywiście logie były zbyt silne i trzeba było wymyślić coś, co pozwoli je pokonać (szczególnie po pokazaniu takich logii jak światło). I tutaj haki jest dobrym rozwiązaniem. Jednakże uważam, że nie powinno być to haki, jakie znamy, a raczej coś zero-jedynkowego. Posiadanie haki pozwalałoby dosięgnąć człowieka ukrytego przez diabelski owoc, mogłoby też mieć wpływ nie tylko na logie, ale też na inne typy (np. można uderzyć człowieka-gumę, goryl nie ma twardej skóry itp.), ale tylko tyle. Siła ciosu zależałaby od siły fizycznej itp.

Aktualne haki zbrojenia wprowadza bardzo dużo zamętu do świata, z którym nawet autor sobie nie radzi. Mieliśmy tego przykład na PH. W jaki sposób Law pociął Vergo? Jak silna jest ta zbroja z haki? I tych problemów pojawia się coraz więcej, np. wspomniany wcześniej Bellamy, Law vs Mingo itp.
[Obrazek: one_piece_7045219.jpg]
Bajnor

Imperator

Licznik postów: 1,902

Bajnor, 11-02-2015, 00:37
A ja się zgadzam z Pellem. Do królewskiego i obserwacji nic nie mam, ale zbrojenie obecnie jest pełne nielogiczności i dziur. Murzynienie to to samo co zbrojenie którego używał Mroczny Król i po TS-ie Oda po prostu je tak pokazuje? A może jest to jakiś wyższy poziom Haki? A może po prostu osoba która nie potrafi korzystać ze zbrojenia nie widzi u innych zbrojenia? Liczę, że w końcu Oda wyjaśni od podstaw na czym polega Haki.
Dahaka

Król piratów

Licznik postów: 3,793

Dahaka, 11-02-2015, 01:53
królewskie bardzo spoko

zbrojenie i obserwacja na chwilę obecną więcej szkód niż korzyści przynoszą
ktost

Kapitan z paradise

Licznik postów: 388

ktost, 12-02-2015, 17:45
Bajnor napisał(a):A ja się zgadzam z Pellem. Do królewskiego i obserwacji nic nie mam, ale zbrojenie obecnie jest pełne nielogiczności i dziur. Murzynienie to to samo co zbrojenie którego używał Mroczny Król i po TS-ie Oda po prostu je tak pokazuje? A może jest to jakiś wyższy poziom Haki? A może po prostu osoba która nie potrafi korzystać ze zbrojenia nie widzi u innych zbrojenia? Liczę, że w końcu Oda wyjaśni od podstaw na czym polega Haki.
Może to przez to, że Oda pokazuje nam historię oczami Luffy'ego, który przed TS nie miał haki obserwacji i nie widzieliśmy przez to murzynienia, a teraz ma i widzimy?
saba sabaka

Kapitan z paradise

Licznik postów: 346

saba sabaka, 12-02-2015, 18:04
nie zgadzam się z tym, że Oda nie planował haki od początku. Croc po pierwszym ciosie od Luffyego, a przed drugim myśli coś w stylu: "Czyżby on...?" przynajmniej według mangareader. myślę więc, że obawia się obudzenia przez słomianego haki.

co do samej umiejętności to jest super, tylko wybiórczość w jej stosowaniu, której jesteśmy od pewnego czasu świadkami psuje wszystko.
Jumbo

Wilk morski

Licznik postów: 60

Jumbo, 15-02-2015, 20:34
Haki zbrojenia efektywne ale niepotrzebne, w końcu Rayleigh w walce z Kizaru tego nie używał żeby go dotknąć. Bardziej podobało mi się gdy Luffy rozwalił pacyfiste jednym strzałem i "natchnął" ten cios.
Horsie

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,012

Horsie, 15-02-2015, 23:28
Typowa technika czy tam wewnętrzna energia jak na shouny przystało, to jest chyba już trarydcja, każdy to w sobie ma ale nie każdy tego może opanować. Podobnie jest z ki w dragonbally, reitsu w bleachu czy chakrą w naruto.

Chociaż co do op to nie powiedziałbym że to jest beznadziejne, tu mamy logie, gdyby nie haki walki byłyby nie do wygrania.
[Obrazek: safe_image.gif]
biniol

Pirat

Licznik postów: 30

biniol, 17-02-2015, 21:07
Cytat:Może to przez to, że Oda pokazuje nam historię oczami Luffy'ego, który przed TS nie miał haki obserwacji i nie widzieliśmy przez to murzynienia, a teraz ma i widzimy?

Wg. mnie po prostu Oda stwierdził, że to musi być pokazywane wizualnie - inaczej nie mielibyśmy pewności kiedy Zbrojenie zostało użyte, a kiedy nie. Podobał mi się jednak motyw przed TS kiedy nie było tego "murzynienia", bo szczerze mówiąc śmiesznie to wygląda xD Już lepsza byłaby jakaś delikatna otoczka jakiejś aury czy coś...
Straceniec

Wilk morski

Licznik postów: 80

Straceniec, 20-02-2015, 14:30
Pomysł dobry,bo przecież to typowe rozwiązanie w shounenach więc nie ma się co czepiać. Jednak mamy za dużo niewiadomych.Póki co jest spamowanie haki zbrojenia i każdy może stać się murzynem jeśli tylko w to uwierzy :E Z jednej strony rozumiem dlaczego wcześniej nie obrazowali tego murzynienia bo to był jeden z celów treningu Luffiego więc głupio byłoby pokazywać coś takiego we wcześniejszych etapach,ale nie wierzę,że tego haki nawet na niskim poziomie nie mieli np Croco czy Lucci skoro ostatnim razem kiedy Luffy spotkał Bellamiego to ten drugi padł na strzała a teraz co jest każdy widzi.

Haki Królewskie nie mam zastrzeżeń póki co.

Haki obserwacji póki co nie wykorzystane w ogóle. Potencjał ma większy niż haki zbrojenia dlatego może nie spamują tak tym.Przekonamy się jak to wykorzystają.
CCORD

Gorosei

Licznik postów: 4,965

CCORD, 20-02-2015, 15:02
Haki królewskie jak najbardziej dobre. Co do murzynienia, to też jestem tak sceptycznie nastawiony, ale czekam aż Oda to zechce wyjaśnić. Obserwacja jest o tyle dobra, że można powiedzieć, że jak poziom jest podobny to się niweluje.

Mikisi

Kapitan z paradise

Licznik postów: 375

Mikisi, 22-02-2015, 02:59
Nie czytam mangi ostatnio, może to było poruszone, ale jak działa haki królewskie? W sensie niby Luffy to opanował i położył 50 tysięcy ryboli, a potem pół dnia tłukł drugie tyle. Nie mógł użyć tego drugi raz? Dlaczego czasami pada 15 randomów, czasami 50tyś. a czasami 50? Drażniła mnie strasznie taka "umowność" tego. (POWTARZAM ZE MANGI NIE CZYTALEM OSTATNIO)

e: w zasadzie to teraz każda walka gdzie jakaś większa ilość ludzi jest powinna wyglądać tak, że Luffy najpierw kładzie milion żołnierzy mrugnięciem, i zostają tylko 85lvl+
Bajnor

Imperator

Licznik postów: 1,902

Bajnor, 22-02-2015, 14:16
Po użyciu Królewskiego zostali tylko Ci silniejsi. Drugie użycie nic by nie dało, bo nadal byli zbyt silni, żeby je królewskie położyło. Zresztą Ray chyba mówił na SA, że nie może spamować KH. A wracając jeszcze do ryboludów do Oda w jakimś SBS(?) mówił, że Shanks i Ray położyliby całe 100 tys.
doggey

Piracki oficer

Licznik postów: 625

doggey, 22-02-2015, 17:07
Luffy położył tylko 10000 ryboludzi więc przy Rey'u i rudym wypada słabo, ale to oznacza, że słomek może się jeszcze nie??le rozwinąć. Pewnie dofla położył by strzelam 30000-40000
1 2 3
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź