Ułomna szkoła rysunku
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
1 2 3
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Sturmir

Wiceadmirał

Licznik postów: 1,484
Miejscowość: ECCLES MASTERRACE!

Sturmir, 22-04-2015, 13:56
Witam. Wpadłem ostatnio na pomysł zrobienia forumowej szkółki rysowania, dla początkujących. Sporo się widuje ostatnio początkujących fanów rysowania mangi, ale jakoś większość ich prac nie słynie z wysokiej jakości i staranności. Postanowiłem więc wziąć na swoje barki edukowanie tej mangowej hołoty i tak zrodził się pomysł na ten temat.
Postaram się tutaj robić mini lekcje na temat rysowania mangowych postaci, no i doradzać innym rysownikom w kwestii mangowego stylu. Oczywiście, nie jestem żadnym guru, nie skończyłem wyższej szkoły rysowania hińskich bajek, jestem takim samym amatorem jak wy, ale jako ktoś kto już zjadł zęby na rysowaniu mangowych bohomazów chętnie się swoją wiedzą podzielę :E

Zdaję sobie sprawę, że internety są pełne tutoriali, w lepszej jakości, bardziej dokładniejszych i w ogóle 'bardziej' ale z drugiej strony nie każdy ma możliwość skontaktowania się z autorem tego tutoriala i zapytać o konkretną radę. A ja tutaj będę cały czas do waszej dyspozycji :E
A zatem zaczynajmy.

Lekcja I
Mangowa facjata oraz proporcje twarzy.

Na pierwszą lekcją wziąłem coś bardzo łatwego i wałkowanego chyba w nieskończoność a zarazem coś z czym mają problem chyba wszyscy mangowi zapaleńcy, nawet ci bardziej zaawansowani, czyli rysowanie mangowej twarzy. W tym konkretnym przypadku bierzemy na warsztat twarz z frontowego profilu.
Do nauki potrzebujemy ołówek, gumkę i papier. Choć w zasadzie to polecam zaopatrzyć się w 2 ołówki automatyczne.
Jeden o niebieskim wkładzie, a drugi standardowy, czarny, HB bąd?? inny wedle uznania.
Gotowi?
Zatem lekcję czas zacząć.

Krok I
Spoiler

[Obrazek: de39ltr-5ba90c88-82d1-4602-9b5a-97788530...sKUYYyfFFU]

Łap za ołówek i narysuj od ręki w miarę równe koło. Nieistotne jest aby koło było super dokładne. Liczy się żeby było. To jest twoja baza na podstawie której powstanie cała twarz, a czasami nawet całe ciało postaci.
Na tym etapie rysuję za pomocą niebieskiego ołówka, ale wrzucam wersję czarno-białą, która jest bardziej przejrzysta. Dlaczego akurat tak zobaczycie pó??niej.

Krok II
Spoiler

[Obrazek: de39lto-65344d5a-cd64-41ce-9664-e62f8575...QqEE5Eks9Q]

A teraz pora na pionową kreskę, która podzieli nasze koło na dwie równe części.
Kreska ta ma nam pomóc ustalić poziom nachylenia głowy. Jako, że nasza postać stoi prosto i patrzy prosto przed siebie (w tym konkretnym przypadku) kreska ta będzie praktycznie pionowa.
Warto naszą kreskę (wręcz trzeba) przedłużyć poza okrąg. Przyda nam się to w kolejnych krokach.

Krok III
Spoiler

[Obrazek: de39ltl-eee9133d-b5b8-4ca2-b3ec-78b935a8...V8-YJHMqUk]

Teraz pora na nieco proporcji. Pionową kreskę, którą narysowaliśmy w poprzednim kroku spróbujmy podzielić na 3 równe części wewnątrz koła. Otrzymamy mniej więcej coś takiego jak na tym rysunku.
Warto wiedzieć, że nie musisz rysować poziomych linii wewnątrz koła. Ten podział jest tylko dla ciebie. Możesz się kierować na oko, ale warto być pewnym, że trzymasz się proporcji.

Krok IV
Spoiler

[Obrazek: de39lte-16bebd29-74ce-473e-bda3-63c8fecc...RT-bBntNuY]

A teraz jeśli dodamy czwartą, dodatkową część naszego koła u przedłużenia naszej linii otrzymamy punkt będący podbródkiem dla naszej twarzy. Od razu bierzemy się za narysowanie owalu twarzy.
W ten sposób mamy już gotową twarz podzieloną na 4 części.
Jak wiadomo owal twarzy dla początkującego rysownika może się okazać najtrudniejszą rzeczą do zrobienia. Najważniejsze jest zachować symetrię. Obie połowy twarzy w tym przypadku muszą być identyczne, twarz może mieć bardziej delikatne linie, nie tak jak w moim przypadku, dosyć ostre, kwadratowe. Ważne jest też aby podbródek nie był zwykłym spiczastym trójkątem. Miejsce, w którym policzki przechodzą w podbródek jest w zasadzie tematem dowolnej inwencji artysty. Polecam poeksperymentować gdyż manipulując kształtem samej twarzy możemy uzyskać zupełnie skrajne efekty. Ja cały czas trzymam się twarzy młodej osoby płci męskiej.

Krok V
Spoiler

[Obrazek: de39lt7-ea4b9dc2-ead3-42ff-8478-414f8dc5...jF0CSluKHI]

Skoro sam kształt twarzy mamy gotowy przechodzimy do rysowania konkretnych jej elementów.
Zauważ, że nasza twarz jest podzielona na 4 części. Zarówno 1 jak i 2 część twarzy nie będą nam potrzebne. Wszystkie elementy twarzy muszą zmieścić się nam w 3 i 4 części. Oczywiście mówię tutaj umownie. Brwi, oraz kawałek oczu będą wychodziły nam poza umowną kreskę, ale istotne jest aby trzymać się blisko granic. Zaczynamy rysowanie oczu.
Chciałbym tutaj zauważyć, że tylko w tym przypadku akurat nasze elementy twarzy będą się znajdowały w dolnej jej części. Jest to spowodowane tym, że rysujemy postać młodej osoby. Gdybyśmy chcieli np. narysować twarz osoby dorosłej wtedy nasze proporcje będą się różniły. Już sama długość podbródka byłaby inna co także miałoby wpływ na ułożenie konkretnych elementów twarzy.
Na tym etapie muszę dodać, że same oczy także posiadają swoje proporcje. Ważne jest aby nie narysować ich ani za małych ani za dużych. Zasada jest taka aby jedno oko nie przekraczało 1/5 szerokości głowy. Dodatkowo odległość pomiędzy jednym okiem a drugim nie powinna być mniejsza niż szerokość jednego oka:

Spoiler

[Obrazek: de39ltc-f50ebf60-ebad-41ae-84d8-7e042e3e...46ThIY3el0]

Krok VI
Spoiler

[Obrazek: de39lt4-10a5d9e8-3f85-4468-9c25-f37c2e7d...DgdXJbmJWE]

Rysujemy nos. Generalnie zasady mówią aby nie rysować nosa powyżej poziomy oczu. Nos zaczyna się mniej więcej tam gdzie kończą się oczy.

Krok VII
Spoiler

[Obrazek: de39lsx-ae5f6933-a8db-4a27-9e31-70df8d57...Vsh1c5u2Oo]

Usta. Znajdują się w 4 części naszej twarzy.
Chcę tutaj zaznaczyć, że ten tutorial nie pomoże wam rysować mangowe noski, usta czy oczka. Jest to coś co każdy musi nauczyć się samemu. Możliwe, że poświęcę temu osobny tutorial, ale póki co skupiam się głównie na proporcjach. Warto kierować się tutaj ulubioną mangą czy anime, ćwiczyć na podstawie innych rysunków, odrysowywać te elementy, uczyć się z innych tytułów. Warsztat mangowych buziek to coś co każdy musi wyuczyć się samemu.

Krok VIII
Spoiler

[Obrazek: de39lsu-b17a3909-8eef-45f6-b27e-08ff4d98...7U7r5PTNCw]

Pora na uszy.
Warto tutaj zwrócić uwagę na to, że zasady mówią aby uszy były na poziomie oczu.
Ja zazwyczaj naginam tą zasadę rysując znacznie obniżone uszy u moich postaci. To gdzie je umieścicie pozostawiam waszej inwencji Wink

Krok IX
Spoiler

[Obrazek: de39lsq-1bb0b905-edef-4a1f-8168-877d37cc...gRoWFWal1Y]

Praktycznie wszystko mamy już gotowe. Pozostaje nam wykończyć wszystkie detale.
Włosy zaczynają się mniej więcej na granicy 1 i 2 części naszego koła.
Mangowe włosy to temat chyba na osobną pracę magisterską. To jak je rysujesz zależy w dużej mierze tylko od własnych chęci. Ja wzorowałem się na konkretnej postaci. Ciekawe czy ktoś zgadnie na jakiej XD
Jak już mówiłem, to jak konkretne elementy twarzy będą wyglądały zależy tylko od was. Wielkość oczu, kształt nosa, odstęp pomiędzy tymi elementami to tylko i wyłącznie wasz wybór. Proporcje mają wam jedynie pomóc a nie was ograniczać.

No i nasza twarz jest gotowa. Ale czy aby na pewno? Pamiętacie, kiedy mówiłem, że cały czas rysowałem niebieskim ołówkiem? Ano miałem ku temu powód. To co do tej pory rysowałem było jedynie wstępnym szkicem. Szkicem szkicu. Szkicocepcja. Nasz prawdziwy szkic będzie opierał się na bazie którą narysowaliśmy niebieskim ołówkiem. Teraz dopiero musicie wykazać się kunsztem i sprawić aby szkicując już czarnym ołówkiem bezpośrednio na naszym niebieskim szkicu wyeliminować wszystkie błędy, które zauważyliśmy oraz poprawić to co nam się nie podobało. I tak efekt końcowy to wersja poprawiona pierwszego szkicu.

Krok X
Spoiler

[Obrazek: de39lsf-dd5cb34b-771e-4239-b18e-24206c60...GFCaK8Ml0I]

Jak widzicie poprawiłem ponownie kilka detali. W ostatecznej wersji Oczy posiadają swój wyra??ny zarys oraz podniosłem lekko usta. Baza na której szkicowałem nadal jest widoczna. Teraz wyra??nie widać jaka jest różnica kontrastu pomiędzy niebieskim a czarnym ołówkiem Wink Do tego wystarczy sobie wyobrazić jaką różnice daje naniesienie tuszu na taki rysunek Tongue

TIMELAPSE W FORMIE GIFA:
Spoiler

[Obrazek: de39ls7-47fa9c80-4660-4042-a3b3-f342d60a...gknUThiTaI]

Koniec Lekcji.
Czekam na wasze próby, czy ktoś odważy się narysować twarz wg tego tutorialu XD
Jak macie pytania i prośby co do kolejnych lekcji to piszcie. Zapraszam też do ogólnej dyskusji.
Asta

Piracki oficer

Licznik postów: 603

Asta, 22-04-2015, 14:25
kiedy będziemy rysować gona?
SZALOMKA
TheMoon

Imperator

Licznik postów: 1,645

TheMoon, 22-04-2015, 14:43
Fajny pomysł, będzie gdzie odsyłać te tłumy młodocianych artystów.
[Obrazek: mury-w-muzeum-raju-zdjecie.jpg]  
Dereal

Piracki oficer

Licznik postów: 583

Dereal, 22-04-2015, 18:35
dobrze wyszło??
Spoiler

[Obrazek: pEaP4fZ.png]

Asta

Piracki oficer

Asta, 22-04-2015, 19:25
Walczyłem jak mogłem ale oczy mi wychodziły jak kupa.
Zrobiłem więc coś co bardziej przypomina Saitame niż Killue

Spoiler

[Obrazek: 03rnWyt.jpg]

SZALOMKA
Bajnor

Imperator

Licznik postów: 1,902

Bajnor, 22-04-2015, 19:59
Dobrze sensej?
Spoiler

[Obrazek: 3IP1bWM.jpg]

Sturmir

Wiceadmirał

Sturmir, 22-04-2015, 20:12
Bajnor napisał(a):Dobrze sensej?
Spoiler

XD No cóż. Oczy mógłbyś poprawić, narysować je ciut większe, odstęp między nimi też jest ciut za duży. Zepsułeś owal twarzy, mówiłem, że ma być symetryczny, a u ciebie jest z jednej strony taki, z drugiej taki. Dodatkowo myślę, że jakbyś zwęził nieco te policzki i lekko zaokrąglił owal zamiast walić ostrymi polygonami ta twarz wyglądałaby lepiej Tongue
Ale włosy są spoko.

@Astarot: Wyszedł ci dobry Saitama, trochę ma glancę krzywą ale ok. No i chyba nie posłuchałeś się moich rad aby rysować elementy twarzy w 3 i 4 części głowy :/
Blek

Imperator

Licznik postów: 2,588

Blek, 23-04-2015, 00:04
Spoiler

[Obrazek: hehe.jpg]

Lajtowe. Mangamix już jest mój.
Sturmir

Wiceadmirał

Sturmir, 23-04-2015, 00:08
Blek dlaczego narysowałeś mu taki długi podbródek? Jakbyś się trzymał 4 części to wyglądałoby to normalnie nawet.
Asta

Piracki oficer

Asta, 23-04-2015, 00:19
Dobra spróbowałem na serio i bawiłem się jak dziecko XD. Nie rysowałem od gimbazy i stworzyłem emo.
Spoiler

[Obrazek: lZvRs6O.jpg]

SZALOMKA
Bajnor

Imperator

Licznik postów: 1,902

Bajnor, 23-04-2015, 00:31
Moje i tak jest najładniejsze. Nie znacie się. Tylko Sag docenił piękno mojego talentu.
Lejdis

Piracki wojownik

Licznik postów: 148

Lejdis, 23-04-2015, 01:41
Spoiler

[Obrazek: V9xQ0fb.jpg]

Tak właściwie to nie Killua i bez Sturmirowskich zasad :wstyd:
Sturmir

Wiceadmirał

Sturmir, 23-04-2015, 17:31
Brawo Lejdis. Zastanów się nad karierą mangaki =.=

Dobra. Wygląda na to, że moi uczniowie są spragnieni nowej wiedzy. Przejd??my więc do kolejnej lekcji!
Lekcja II
Mangowa facjata 3/4 view.

Spoiler

[Obrazek: de39lj2-96fb4746-21a0-4cd2-846c-10a78e4f...NFF6R8kfIc]

O co chodzi z tym 3/4 view? No cóż, jest to pojęcie określające takie ułożenie twarzy gdy jedna jej połowa jest bardziej widoczna od tej drugiej (stąd nazwa 3/4 gdy np. 3/4 wizerunku twarzy przysłania nam jedna połówka facjaty Tongue).
Spoiler

[Obrazek: de39liv-ffbe6ba6-3a74-4c64-9e22-a41aef86...I8HjeSvILQ]

Taka pozycja głowy jest chyba najczęściej występującym zjawiskiem w przyrodzie gdyż naprawdę rzadko udaje nam się oglądać czyjąś twarz w pełnym profilu bocznym bąd?? frontowym. Można powiedzieć, że ludzka twarz wędruje nieustannie pomiędzy wariacjami 3/4 view.
Dlatego jest to chyba najtrudniejsza rzecz do nauki dla początkującego rysownika. 3/4 view nawet na najprostszym przykładzie jest wyzwaniem. Wymaga sporej wyobra??ni przestrzennej, znajomości proporcji oraz anatomii ciała no i przede wszystkim cierpliwości. Na pewno za pierwszym razem nie uda wam się osiągnąć spodziewanych rezultatów, ale grunt to ćwiczyć a w końcu uda wam się narysować super twarzyczkę z pozycji 3/4.

Przejd??my do samego ćwiczenia zatem.

Krok I
Spoiler

[Obrazek: de39lks-31554235-7cd3-4b43-b0ec-8fa001a5...sXOuG2gjzg]

Standardowo zaczynamy od koła.
Znowu używam niebieskiego ołówka aby na sam koniec wykończyć szkic za pomocą czarnego wkładu Wink

Krok II
Spoiler

[Obrazek: de39lko-2770f536-ee8c-4c71-bd9e-e4e3c9bd...XHcrfCGbmY]

Dzielimy nasze koło na 3 części tak jak w przypadku poprzedniego ćwiczenia. Nie jest to nam wymagane, ale póki proporcji się uczymy warto je sobie narysować.
Narysowałem też pionową linię tak jak w poprzednim ćwiczeniu, ale wy nie musicie tego robić. Zrobiłem to tylko dla podkreślenia znaczenia tej kreski. Służy ona bowiem nie tylko do ustalenia nachylenia głowy ale także ustalenia kierunku, w którym ona spogląda (bąd?? po prostu w jakich proporcjach nasza głowa zostanie podzielona). Gdybyśmy znowu rysowali profil frontowy ta kreska wyglądałaby właśnie tak. Ale, że dzisiaj rysujemy profil 3/4 będzie ona wyglądać mniej więcej tak:

Krok III
Spoiler

[Obrazek: de39lkj-f589bde9-fc97-4df0-8a8f-70626718...TtlFUvwVVI]

Nasza postać będzie miała twarz skierowaną lekko w lewą stroną stąd nasz podział jest taki a nie inny. Dlaczego nasza kreska nabrała tak dziwnego, krzywego kształtu? To proste. Ludzka głowa nie jest płaskim naleśnikiem. Jest owalna, co musimy cały czas mieć na uwadze rysując każdy element twarzy. Jest to istotne zwłaszcza podczas profilu 3/4. Obserwacja ludzkiej anatomii i wyobra??nia przestrzenna się tutaj przydaje.
Oczywiście moja kreska jest umowna i jej zadaniem nie jest nakreślić pełny owal twarzy a jedynie pomóc w miarę równo podzielić twarz. Sam kształt twarzy zależy od wielu czynników jak wiek, płeć itp. Jest to zagadnienie na osobny temat Tongue Warto jedynie wiedzieć, że nasza kreska znacznie bardziej zaczyna wychylać się ku bokowi w miejscu gdzie ma największe nagromadzenie elementów twarzy, czyli 3 i 4 część głowy.

Krok IV
Spoiler

[Obrazek: de39lk7-eee26f1b-4dfe-49f1-85c1-6454420a...OcPoLdMJTM]

Skoro wiemy jak nasza twarz będzie podzielona pora narysować jakieś elementy twarzy.
Standardowo oczy gdzieś w 3 części naszego okręgu, nos poniżej poziomu oczu i usta.
Odstęp między oczami około 1 szerokość oka. Standardowo oko będące po stronie bardziej widocznej będzie znacznie szersze od oka bardziej zakrytego. Jednak Nie należy zbytnio przesadzać.
Generalnie usta w profilu 3/4 zawsze rysowane są nieco bardziej cofnięte za nos.
Jest to spowodowane tym, że ludzkie usta i podbródek naturalnie są cofnięte za poziom nosa.
Spoiler

[Obrazek: de39lke-a9533485-4f28-49b7-a2f2-0a0326a8...bARuydIC5w]

Rysując usta zbyt wychylone do przodu dawalibyśmy naszej postaci efekt zbyt wystawionej w przód dolnej szczęki jak u jakiegoś orka X_x.

Spoiler

[Obrazek: de39lkb-79530095-f48d-47c8-9d87-8bd8a331...e_5OGwr_PA]

Krok V
Spoiler

[Obrazek: de39ljx-437dcd60-e053-40db-8c0c-4f7f0d9b...iu1CUDAun8]

Narysujmy teraz ucho dla naszej postaci. Jako, że nie stoi ona do nas przodem, widzimy tylko jedno z nich.
W miejscu gdzie kończy się prawe oko dodajmy jedną dodatkową długość oka i kierując się zasadą, że uszy znajdują się mniej więcej na poziomie oczu narysujmy je. Poziom ust wyznaczy nam gdzie mniej więcej żuchwa dla naszej postaci będzie przechodzić w podbródek.
Z kolei kierując się zasadą (z poprzedniej lekcji), że podbródek naszej postaci będzie znajdował się w punkcie będącym przedłużeniem o 1/3 naszego koła otrzymujemy punkt, który będzie czubkiem podbródka dla naszej postaci.
Wiem, że to skomplikowanie brzmi, ale serio bez tych zasad ani rusz.
W tym kroku starałem się aby rysunek pozostał przejrzysty. Tutaj macie bardziej zagmatwaną wersję:

Spoiler

[Obrazek: de39lk3-c77a4554-2162-40eb-bf2b-770b15c3...AUtw4E5x8k]

Krok VI
Spoiler

[Obrazek: de39ljt-053373a3-e111-47da-8576-6a724eab...qAgq5MTFAo]

Pora narysować kompletny owal twarzy dla naszej postaci. Jedną połówkę już mamy. Pora więc na drugą. Owal twarzy jest nie tylko czymś unikalnym dla danej postaci ale także dla każdego artysty.
Jest cała masa sposobów aby narysować kształt głowy. Dla postaci mangowych jednak istnieje kilka trików, które pozwalają uniknąć efektu płaskiej twarzy.
Miejsce w którym, znajdują się oczy zazwyczaj pozostaje lekko wklęsłe i przechodzi ono w lekkie uwypuklenie w miejscu gdzie zaczynają się policzki i przechodzi ono bezpośrednio do końca podbródka. W ten sposób nasza postać otrzymuje bardziej dziecięcy, pyzaty wygląd, który w tym przypadku jest bardziej pożądany.
Nasza głowa jest już praktycznie gotowa. Ale czemu jakby się jej przyjrzeć to wcale nie wygląda naturalnie? Ano dlatego, że gdybyśmy się trzymali nieco sztywniej anatomii nasza głowa wyglądałaby mniej więcej tak:
Spoiler

[Obrazek: de39ljq-04171d84-d910-40b8-bab0-4e72f80e...c11TYrDp0I]

Jednak 99% postaci mangowych posiada coś co potocznie zwie się włosami. Dlatego do poprawnego kształtu głowy mało kto przywiązuje wagę. Zaczyna mieć to znaczenie dopiero gdy rysujemy postaci łyse. Ale nawet wtedy wielu artystów pozostaje przy nieco prostym kształcie głowy.
P.S. Ja nie rysuję tu Saitamy więc kształt głowy sobie odpuśćmy.

Krok VII
Spoiler

[Obrazek: de39ljj-866bf550-6c4b-4ad7-9930-f2dc9a86...jAjkzdlG0g]

Dodaję naszej postaci szyję. Dzięki temu łatwiej jest sobie wyobrazić jak nasza postać jest w stanie istnieć z taką krzywą gębą Tongue

Krok VIII
Spoiler

[Obrazek: de39ljg-aa43c232-47bf-4227-b522-f3dd6fa8...G_21fsAg1M]

I wykańczam detale. Jak już wspominałem, kształt oczu, nosa, ust, włosy itp. to jedynie wasza inwencja twórcza. Możecie się wzorować na waszej ulubionej postaci, wymyślić własną, pomieszać elementy kilku postaci. Ważne jedynie jest to aby odpowiednie elementy znajdowały się w odpowiednich miejscach i wyglądały tak jak wyglądać powinny. A to nauczycie się tylko ćwicząc.

Krok IX
Spoiler

[Obrazek: de39lj8-07adb7f6-52d7-4626-87dd-8bdc1d85...M1h8uUezVs]

Poprawiam szkic czarnym ołówkiem.
Jak widać zmieniłem kilka detali w wersji ostatecznej, ale to tylko i wyłącznie wina mojego stylu.

Lekcja zakończona. Czekam na wasze ćwiczenia XD
Asta

Piracki oficer

Asta, 23-04-2015, 17:44
GOON
[Obrazek: tumblr_ly6qnfj69Y1r2wa64.png]

Jak będę mieć chwilę to na pewno spróbuje.
SZALOMKA
Lejdis

Piracki wojownik

Licznik postów: 148

Lejdis, 23-04-2015, 21:12
Spoiler

[Obrazek: JTfPpJZ.jpg]

Ładnie panie sturmir senpai? :3
1 2 3
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź