Żytnia Ekstra - afera
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 11 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 19-08-2015, 13:50
Wrzucam linka, bo być może częśc z Was jeszcze o tym nie słyszała. http://wybranowski.dorzeczy.pl/id,6957/ ... rotki.html
Przyznam szczerze, mieszkałem koło Lubina (Chocianów, 25 km), o pogromach w Lubinie słyszałem od przyjaciółki mamy, ale samego zdjęcia ni w ząb nie poznaję. Jestem skłonny uwierzyć, że ktoś mógłby przeglądać grafiki google'a i wrzucić, bo "pasuje do treści, jaką chcę wkomponować" i jest to po prostu wyjątkowa pomyłka. ALE - średnio chce mi się wierzyć, by to zdjęcie leżało "ot tak" sobie w necie bez opisu (a jak wynika z tłumaczenia, to podobno była pomyłka... dajcie link, to uwierzę). Nawet jeśli tak było, to tylko skończony pajac nie zauważyłby, że zdjęcie prezentuje treści, które mogą być delikatnie mówiąc "niepewne". Poza tym, to zdjęcie ktoś zrobił, co z prawami autorskimi? Czerpiecie z tego kasę, a reklama (nawet na durnym fejsie) może wam przynieść dodatkowe zyski.
Zgodzę się, że trudno winić całą firmę za jednego debila. Moim zdaniem gdyby producenci wódki wyciągnęli odszkodowanie od gościa (takie 30 tysi zł) i przekazali je na tzw. "Fundację Łączka" (chodzi o bohaterów, którzy zostali tam pochowani), to wyszliby z całej sprawy z twarzą i jeszcze zrobili sobie dobrą kampanię (ruch w sieci itd. już mają zapewniony, nawet jeśli negatywny, gdyby bez gadania dali jakaś większą sumkę dla fundacji patriotycznych, to mogliby sporo zyskać na tej całej aferze).
Co o tym myślicie?
janek z

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,316
Miejscowość: Warszawa

janek z, 19-08-2015, 14:46
Szczerze to mi to zdjęcie nawet pasowało do opisu do czasu jak przeczytałem co to za zdjęcie. Może gość serio nie wiedział (tak jak ja) co to za zdjęcie.
[Obrazek: d7354cb3418f36196b14823696064d80.jpg]
Heros

Joy Boy

Heros, 19-08-2015, 14:47
janek z, serio nie skapnąłbyś się podczas edycji, że coś jest nie tak?
janek z

janek z, 19-08-2015, 15:00
Heros,

Przy edycji możliwe, ścieżki źródłowe by mnie mogły naprowadzić ale w sumie tam tyle edycji co kot napłakał. Dodane dwa elementy do zdjęcia.

Ale żeby nie było że bronię gościa, bo skoro robi coś co promuję markę to powinien to dobrze sprawdzić.
kiki1993

Cipher Pol Aigis Zero

Licznik postów: 914
Miejscowość: Czarne

kiki1993, 19-08-2015, 15:23
Jak dla mnie się wygłupili, nie wierzę, że nie wiedzieli co na tym zdjęciu jest. Zgaduję, że mieli nadzieję na to, że nikt się nie kapnie, albo specjalnie zrobili to by było głośno, jak z reklamą Heyah gdzie dali Lenina.
[Obrazek: 586108d232c14ef50b020cee7fc4c65bd6115e86_hq.gif]
bufaloxxx

Król piratów

Licznik postów: 4,531

bufaloxxx, 19-08-2015, 15:38
A ja myślę, ze nie wiedzieli. Po prostu wrzucali co leci na fb i już, po cholerę mają się starać? Nie jest to żadna wielka amerykańska firma, to jakieś jaśki, co prowadzą fb, nie sprawdzają źródeł i mają gdzieś prawa autorskie. Ja sam tego zdjęcia nie znam, jednak przed wrzuceniem na taki fanpage, powinni sprawdzić co to jest dokładnie. Bardzo mozliwę, że inna firma zrobiła to samo w przeszłości, ale nikt nie zauważył, ze dali zdjęcie/obrazek, którego jednak nie powinni używać do reklamy.

Mam tylko nadzieje, że internet nie zaleje informacje o tym, bo po co? Gościa zwolnić, przeprosić(co już zrobili) i lepiej prowadzić fb. Kasa jak pisze Heros, czy ja wiem? Można, ale moim zdaniem nie jest konieczne.
Heros

Joy Boy

Heros, 19-08-2015, 17:18
bufaloxxx, na facebooku i tłiterze jest gruby ból dupy. W radiu i nie tylko można usłyszeć narzekania.
bufaloxxx

Król piratów

bufaloxxx, 19-08-2015, 17:21
Heros, no i to jest tez dla mnie bez sensu. Firma zatrudniła do tego jaśka(ich błąd). Niech przeprosili i ewentualnie jak pisałeś jakąś sumą moga wpłacić. Ale gościu do zwolnienia, bo jego wina. Winą firmy jest to, że zatrudnili niekompetentną osobę do tej roboty i tyle. Nie ma co aż tak rozdmuchiwać.
janek z

janek z, 19-08-2015, 18:05
bufaloxxx,

Tylko że oni podobno jakieś firmie przekazali akcję promocyjną nie typowemu Jaśkowi.
chucky

Admirał

Licznik postów: 2,727

chucky, 19-08-2015, 19:20
kiki1993 napisał(a):Jak dla mnie się wygłupili, nie wierzę, że nie wiedzieli co na tym zdjęciu jest. Zgaduję, że mieli nadzieję na to, że nikt się nie kapnie, albo specjalnie zrobili to by było głośno, jak z reklamą Heyah gdzie dali Lenina.

+1

Już mniejsza, czy to zdjęcie z Lublina, czy z Olsztyna, czy z Mińska, czy z Oslo - na starym zdjęciu mamy ludzi przenoszących za ręce/nogi w plenerze. Ciężko się domyślić, że ten facet jest martwy? To nie czasy, kiedy zdjęcia robi się przy każdej okazji (bez okazji).

Nic nie mam do czarnego humoru, ale wypada uszanować to, że nie każdemu coś takiego odpowiada. Porównanie do Lenina bardzo adekwatne.
[Obrazek: tumblr_ojg7flg58r1tvlw71o1_500.gif]
bufaloxxx

Król piratów

bufaloxxx, 19-08-2015, 19:31
janek z, to jeśli firma, to oni powinni ponieś konsekwencje. Tylko oni, a nie marka.

chucky napisał(a):na starym zdjęciu mamy ludzi przenoszących za ręce/nogi w plenerze. Ciężko się domyślić, że ten facet jest martwy?

Tak. Kazdy w tych czasach potrafi zrobić takie zdjęcie. nie zgrywajmy teraz cwaniaków, jak wiemy co przedstawia i skąd pochodzi. Bez tego 95% widzących te foto, by na takie rozwiązanie nie wpadła.

chucky napisał(a):Porównanie do Lenina bardzo adekwatne.

Ani trochę. Tam to było celowe zagranie i po prostu wykorzystało taką postać. Mnie to akurat ziębi. A tu popełnili błąd. Zgarneli sobie zdjęcie i myśleli, że to pijany facet. Nie sprawdzali dokładnie bo po co sobie dokładać parę minut roboty. Dlatego porównanie zupełnie nieadekwatne.
Heros

Joy Boy

Heros, 19-08-2015, 21:03
chucky, LUBINA, NIE LUBLINA.
Nauczcie się, to autentycznie wkur...za ludzi mieszkających w LUBINIE. Porównanie z Leninem IMO też jest z dupy, bo tutaj ewidentnie nie pasuje. Reklamy nastawione na "szok" były robione z pompą i były bardziej bezpieczne. Serio się zdziwię, jak ta akcja została zaplanowana.
Heros

Joy Boy

Heros, 19-08-2015, 21:09
Na dolnym śląsku, KGHM. Najsłynniejsza Polska marka, która konkuruje ze światowymi liderami (lub sama jest światowym liderem, jak parę lat temu patrzyłem to statystyki się różniły w zależności od tego, kto zamówił badania, ale był triumwirat Rosja-Polska-USA).
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź