[Manga] Black Clover
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Wixus

Piracki wojownik

Licznik postów: 111

Wixus, 12-10-2015, 19:30
Tytuł: Black Clover
Autor: Tabata Yuuki
Gatunek: Shounen
Rozdziały: 33 (nie mogłem znaleźć ile jest tomów :/ )
Status: Trwa
Opis: Wyobraźcie sobie świat gdzie magia jest codziennością i wszystkie dzieci zaczynają wykazywać zdolności magiczne wcześniej lub później. W momencie osiągnięcia 15 roku życia każdy przechodzi ceremonię otrzymania grimoire?a ? magicznej księgi, która zwiększa moc magiczną właściciela. Jednak jest pewien szczegół ? grimoire sam wybiera sobie właściciela. Jak to w życiu bywa wysoko urodzeni i członkowie szlachty wykazują największe umiejętności w dziedzinie magii. Stąd też narodziła się klasyfikacja ludzi względem im umiejętności. Jednak co tak naprawdę ten cały system ma wspólnego z głównym wątkiem ? Autor skupia się na losach dwóch przyjaciół z sierocińca, którzy są swoimi przeciwieństwami w każdym tego słowa znaczeniu. (mam nadzieje, że wystarczy :hyhy: )
tess.

Super świeżak

Licznik postów: 177

tess., 12-10-2015, 20:21
Ładna kreska, dość ciekawy pomysł, tylko tak ciężko mi znieść głównego bohatera ;a; ale to przyjemny shounen godny wzięcia pod uwagę.
Horsie

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,012

Horsie, 13-10-2015, 13:31
Nie lubie głównego bohatera, za bardzo wali od niego naruto
[Obrazek: safe_image.gif]
Ratlee

Gorosei

Licznik postów: 4,072

Ratlee, 13-10-2015, 21:18
Czytam od momentu ukazania się 1 rozdziału, ale dalej nie wiem jak się do niej ustosunkować.... Z jednej strony niezly pomysł, ale juz mam dość wszechobecnej magii w mangach, a poza tym motyw walki walki z otwartymi książkami jest imo słaby. Postaci także nie należą do najbardziej wyrazistych i trudno mi wymienić więcej niż 5 charakterów z imienia. Sam motyw chłopca sieroty z brakiem magii w magicznym świecie traci mi mixem Naruto i BnHA, ale motyw z mieczami mi się podoba. Ogólnie wiem ze projekt tłumaczenia wisi w galley-la, ale póki co, zbyt mało mnie interesuje żeby się za to wziąć...
[img=0x0]http://i.imgur.com/LpQnL15.png[/img]
Kj52

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 488

Kj52, 13-10-2015, 23:31
O ile Naruro i BnHA miały solidne podstawy do bycia genialnymi (BnHA wciąż je ma) tak ta manga jej nie ma. Przeczytałem z ciekawości pierwszych 21 rozdziałów i z nudów moze przeczytam resztę, bo w sumie nie jest taka najgorsza, ale szału nie robi.
Btw zastanawiam sie jakie w przyszłości power upy dostanie główny bohater?
PBF HxH: Ari McMorf, 16 lat, Emiter.
PBF OP: Ikar Stormwatcher, 24 lata, użytkownik DF.

Nie bój się, nie jest źle, nowy dzień wstanie rano
I Ty też, tyle że tym razem nie daj za wygraną
Trzeba chcieć by siłę mieć jak lew, więc śmiało
Zaciskaj pięść cokolwiek by się nie działo
Horsie

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,012

Horsie, 08-03-2016, 15:15
Czyta to ktoś? Temat z Boku no hero academia jakoś się jeszcze trzyma, zaś ten umarł na dobre. Osobiście byłem do tego bardzo sceptycznie nastawiony, za dużo powiązań do naruto, praktycznie kalka w innym świecie i z kilkoma szczegółami dot. bohaterów. Ostatnio z nudów nadrobiłem troszkę chapterów i powiem że tą mange czyta się dość przyjemnie. Co do ostatniego chaptera to bardzo spodobał mi się ten magiczny rycerz Yami (ten czarny brudas z papierosem). Dość oryginalna postać i ma śmieszne gagi. Nie patrząc na te powiązania do naruto (bo praktycznie każdy nowy shounem ma jakieś tam powiązania/zgapy z innych) to ten średniowieczny świat o wiele bardziej mi się podoba. Fajnie też została przedstawiona tu magia, ma klimat a nie jakieś fairy tail co z magią to to ma tylko nazwę wspólną (o ile zioniecie ogniem i innym syfem można nazwać magią).

Myślę że jak autor nie popełni tych błędów z było z naruto/bleachem to będzie to bardzo przyjemna seria, anime tez może z tego dość fajne powstać (o ile nie weźmie się za to jakieś toeishit).
[Obrazek: safe_image.gif]
Keczup

Wilk morski

Licznik postów: 82

Keczup, 09-11-2017, 19:47
Mi sie bardzo podoba ta manga, nigdy nie wymagam oryginalnej i zawiłej fabuły, a zrzynka z naruto też to moim zdaniem nie jest.Świat jest ciekawy, bardzo podba mi sie motyw tych ksiąg magicznych(próbowałem napisać nazwe ale poległem) a dokładniej tego że w miare dorastania bądz też w formie lootu z dungeonu do księgi są dopisywane nowe strony i wraz z nimi otrzymuje sie nową magie.
[Obrazek: tenor.gif]
Dejo

Gorosei

Licznik postów: 4,614

Dejo, 05-12-2017, 21:36

[Obrazek: v19QS9s.gif]
Spoiler

[Obrazek: FPZJ5OUUcAIsrmt?format=jpg&name=large]

Subskrybuj ten wątek Odpowiedź