Ekranizacja manhw i webtoonów.
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
1 2
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Horsie

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,012

Horsie, 19-10-2015, 10:45
Takie pytanie, czy były już jakieś ekranizacje manhw lub webtoonów bądź są zapowiedziane? Czy jest to wgl możliwe żeby japońskie studia ekranizowały manhwy zagranicznych autorów?
[Obrazek: safe_image.gif]
Sturmir

Wiceadmirał

Licznik postów: 1,484
Miejscowość: ECCLES MASTERRACE!

Sturmir, 19-10-2015, 20:00
Studia zajmujące się ekranizacjami mang raczej nie narzekają na brak materiału więc na ekranizację webtoona nie liczyłbym zbyt prędko. Dodatkowo trzeba też zauważyć, że Japońskie studia robią to co sprzeda się konkretnie w ich kraju a nie to co jest trendy 'w necie'. Może za jakiś czas jakieś tajwańskie czy koreańskie studia się pojawią to kto wie może zobaczymy coś ciekawego. Póki co wydaje mi się, że rynek anime jest zbyt hermetyczny i tradycyjny aby eksperymentować z webtoonami. Ale to się zapewne zmieni.
Sather

Król piratów

Licznik postów: 3,176

Sather, 19-10-2015, 22:36
Nie ma i nie będzie w najbliższym czasie żadnych anime na podstawie manhw czy webtoonów. Rynek koreański jest zbyt mały, żeby opłacało się tam tworzyć pełnoprawne serie. W najlepszym wypadku można liczyć na jakąś kinówkę, ale jeśli ktoś widział którąś z nowszych animowanych koreańskich produkcji to pewnie wie, że poziomem wykonania szału nie robią. Sky Blue które wyszło 13 lat temu to chyba najlepsze co ich spotkało pod tym względem. Koreańczycy mają inny sposób na ekranizacje manhw, i są to dramy (czyli takie nasze seriale), których powstaje tam naprawdę sporo, z całkiem niezłym efektem. Jest już nawet trochę dram opartych na webtoonach, ale są to głównie jakieś okruchy życia, ewentualnie sensacje czy dramaty historyczne, bo wyprodukowanie jakiegoś fantasy pełnego widowiskowych walk jest raczej ponad budżetem przeciętnych produkcji. Więc na Tower of God czy inne Noblesse bym się nie nastawiał.

Jedyną szansą dla manhw czy webtoonów na anime jest Japonia, ale tutaj też sprawa nie wygląda różowo. Po pierwsze, żeby dany tytuł stał się popularny musi najpierw wychodzić w jakimś magazynie, a jeśli koreański twórca bierze swoje dzieło i idzie je wydawać w Japonii, to z definicji staje się ono mangą. Żeby tego uniknąć, komiks musiałby być najpierw wydawany w koreańskim magazynie, a do Japonii mogłaby trafiać jedynie przetłumaczona wersja. Coś takiego jest praktycznie niemożliwe, więc na "czystą" manhwę robiącą karierę u japońców bym nie liczył. Są jednak tytuły, które mają koreańskich autorów i przefarbowane na mangę odniosły sukces, np. Sun-Ken Rock, Defense Devil, Area D, Shin Angyo Onshi czy Freezing (to ostatnie miało anime, a przedostatnie film kinowy).

Manhwy które trafiają do Japonii już w tomach, raczej nigdy nie osiągną wystarczającego sukcesu, żeby dostały swoje anime. W przypadku webtoonów jest jeszcze gorzej, Naver który jest potentatem na rynku internetowych komiksów w Korei chyba nawet nie ma swojej japońskiej wersji językowej, a tam nie można liczyć, że fani wezmą sprawy w swoje ręce i sami będą tłumaczyć. Webtoony bez wątpienia zyskują na popularności z każdym rokiem, ale zanim uda im się wybić w Japonii to pewnie miną długie lata. Wcześniej pewnie zobaczymy jak jakiś twórca sprzeda swój pomysł, na którego podstawie powstanie manga, która zmieni się w anime. Trochę jak z One Punch Manem.
Sather

Król piratów

Sather, 04-02-2016, 20:58
^

https://www.animenewsnetwork.com/news/20...sse/.98325

top kek, jaki ekspert ze mnie xD
janek z

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,314
Miejscowość: Warszawa

janek z, 04-02-2016, 21:01
(19-10-2015, 22:36)Sather napisał(a): Nie ma i nie będzie w najbliższym czasie żadnych anime na podstawie manhw czy webtoonów.

[Obrazek: latest?cb=20121205194057]

Tak bardzo trafne przewidywania Big Grin
[Obrazek: d7354cb3418f36196b14823696064d80.jpg]
bufaloxxx

Król piratów

Licznik postów: 4,531

bufaloxxx, 04-02-2016, 21:02
Teraz, zamiast plusów, pod postem powinny się pojawić minusy Tongue

(19-10-2015, 22:36)Sather napisał(a): Nie ma i nie będzie w najbliższym czasie żadnych anime na podstawie manhw czy webtoonów. Rynek koreański jest zbyt mały, żeby opłacało się tam tworzyć pełnoprawne serie.

Możesz sobie podać rękę z Herosem, jak pisał, że OP nie wydadzą w PL Wink

Ogólnie wiadomość cieszy, nie jestem akurat fanem tego tytułu, ale dam mu drugą szansę(poddałem się po 100) i ekranizację będę oglądał. Byle się przyjęło, bo takie tytuły jak Dice, Tower of God, New Normal Class, tylko czekają na ekranizacje Smile

SATHER TY MÓZGU! :*
Horsie

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,012

Horsie, 04-02-2016, 21:12
Wellp, a jednak xd. Co do samego Noblesse to nie wciągnęło mnie to w takim stopniu jak sam ToG, chociaż nie mówię, jest to bardzo solidna seria ze świetną kreską.

Tak jak już pisałem, dałbym wiele za ekranizacje ToGa. No ale wszystkiego nie można mieć od razu, małymi kroczkami ale do przodu Big Grin.
[Obrazek: safe_image.gif]
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 04-02-2016, 21:14
Czekam na Sun Ken Rock od MH. Najlepiej +18 :3. Kadry ma epickie.
Btw. Sather, nie płacz. Ja miałem tak samo z OP. Przyjmij karę na klatę Big Grin.
CCORD

Gorosei

Licznik postów: 4,965

CCORD, 04-02-2016, 21:18
Sun Ken Rock nie jest mangą? Nie zmienia to faktu, że chętnie bym go obejrzał Tongue
No a co do ekranizacji webtoonów, też nie sądziłem że to nastąpi, więc jestem bardzo ucieszony. Szkoda tylko, że noblesse Wink
Dobrze zrobione ekranizacje takich webtoonów jak Kubera, Tower of God, New Normal Class czy nawet taki Gamer czy Lessa...
No ale teraz to już trochę więcej niż tylko marzenia Wink
Trzymam kciuki za sukces Noblesse, może to zwiększy szansę ekranizacji innych serii Big Grin

manta

Wilk morski

Licznik postów: 91

manta, 04-02-2016, 21:52
W końcu się wzieli za rynek Koreański, teraz tylko czekać na ekranizacje Chonchu i The Breaker.
Bajnor

Imperator

Licznik postów: 1,902

Bajnor, 04-02-2016, 21:58
To właściwie nic więcej niż reklama, bo tylko 30 minutowy short, ale lepsze to niż nic i w przyszłości może doczekamy się prawdziwej ekranizacji.
Sather

Król piratów

Sather, 04-02-2016, 22:07
Właśnie, w sumie to nadal została długa droga to pełnoprawnej serii w TV, więc mam coś na swoją obronę! [Obrazek: cpe79znk.png]

Heros napisał(a):Btw. Sather, nie płacz. Ja miałem tak samo z OP. Przyjmij karę na klatę Duży uśmiech.

[Obrazek: jlOue.gif]
Heros

Joy Boy

Heros, 04-02-2016, 22:07
IMO to takie badanie rynku. Takczy inaczej, na pewno mamy większe szanse na ekranizacje innych dzieł z Azji niż rok temu Tongue.
Pajmon

Imperator

Licznik postów: 2,143

Pajmon, 05-02-2016, 03:52
Ha! Mówiłem! Hajs przełamie każdą barierę. ToG jest za dobry by go nie zekranizować. Tylko czekać... Big Grin

[Obrazek: giphy.webp] 

Heros

Joy Boy

Heros, 05-02-2016, 07:31
Cytat:Właśnie, w sumie to nadal została długa droga to pełnoprawnej serii w TV, więc mam coś na swoją obronę!
Nie znam zbytnio rynku Japońskiego (czy raczej, zasad jakimi się kierują Japończycy, a oni potrafią mieć swoje dziwactwa), ale jeśli oglądalność tego "shorta" będzie wysoka lub zdecydowanie powyżej "zadowalającej", to na pewno zrobi to solidny wyłom w murze.
Coś jak "Deadpool" w przypadku filmów dla masowego (DP ma tak genialną kampanię reklamową, że wielu moich znajomych, których bym o to nie posądził.... pójdą na ten film!) z R-rating.
Wszystko w rękach Japońskich fanów Manhw :>.
1 2
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź