Według mnie tak jak House of Card, Wikingowie bądź Skazany na śmierć - Przygody Merlina to serial o którym się pamięta bardzo długo, ponieważ posiada on świetnie dobranych aktorów, klimat oraz świat idealnie pasujący do fabuły serialu. Kilka słów o fabule:
Serial opowiada o legendarnym Królu Arturze i jego dążeniu do zostania władcą. Historia zaczyna się od chwili, gdy Artur jest jeszcze bardzo młody a Camelotem rządzi jego ojciec. Artur posiada wiele negatywnych cech jak bycie aroganckim i zbyt pewnym siebie. I tu pojawia się Merlin, młody mag, niestety pojawia się w chwili gdy używanie magii w Camelocie jest zabronione i karane śmiercią, dlatego musi się kryć ze swoimi zdolnościami. Artura i Merlina jak można się domyślić los złączy i obaj przeżyją sporo przygód związanymi z wieloma mitami.
Serial jest świetnie nagrany, nie można się z nim nudzić. Jeżeli interesowaliście się mitologią bądź spodobały wam się inne wymienione wcześniej seriale to i na tym się nie zawiedziecie. Ma 5 sezonów i cieszył się ogromną popularnością. Ma też niestety kilka wad: jest zbyt cukierkowy, brakowało mi w nim brutalności, szarości, czegoś co odzwierciedliło by prawdziwe średniowiecze, jednak cukierkowość jest też największą zaletą tego serialu ze względu na jego miły klimat. Według mnie mocne 8/10. Gorąco polecam dać mu szansę chociaż na 2 odcinki, bo naprawdę warto jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście.
Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=01rxgwVmxx0