Oscary 2016- nominacje
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
bufaloxxx

Król piratów

Licznik postów: 4,531

bufaloxxx, 19-01-2016, 02:02
28 lutego odbędzię się rozdanie prestiżowych(chociaż według niektórych już nic nie wartych artystycznie) nagród filmowych. Jednak już od 14 stycznia znamy nominowanych. Dlatego zapraszam do dyskusji na temat nominowanych(może inny film, lub osoba waszym zdaniem powinna się znaleźć w danej kategorii?) i "zgadywania" kto zwycięży w danej kategorii. 

Oto nominowani Wink 

Najlepszy Film
Spoiler

Big Short
Brooklyn
Mad Max: Na drodze gniewu
Marsjanin
Most Szpiegów
Pokój
Spotlight
Zjawa

Najlepszy aktor pierwszoplanowy
Spoiler

Bryan Cranston- Trumbo
Eddie Redmayne- Dziewczyna z portretu
Matt Damon- Marsjanin
Michael Fassbender- Steve Jobs
Leonadro DiCaprio- Zjawa

Najlepsza aktorka pierwszoplanowa 
Spoiler

Charlotte Rampling- 45 lat
Saoirse Ronan- Brooklyn
Jennifer Lawrence- Joy
Cate Blanchett- Carol
Brie Larson- Pokój

Najlepszy aktor drugoplanowy
Spoiler

Tom Hardy- Zjawa
Mark Rylance- Most Szpiegów
Christian Bale- Big Short
Sylvester Stallone- Creed: Narodziny legendy
Mark Ruffalo- Spotlight

Najlepsza aktorka drugoplanowa
Spoiler

Rooney Mara- Carol
Alicia Vikander- Dziewczyna z portretu
Jennifer Jason Leig- Nienawistna ósemka
Rachel McAdams- Spotlight
Kate Winslet- Steve Jobs

Najlepszy reżyser
Spoiler

Adam McKay- Big Short
George Miller- Mad max na drodze gniewu
Lenny Abrahamson- Pokój
Tom McCarthy- Spotlight
Alejandro Gonzalez Inarritu- Zjawa

Najlepszy scenariusz oryginalny
Spoiler

W głowie się nie mieści
Spotlight
Straight Outta Compton
Most Szpiegów 
Ex Machina

Najlepszy scenariusz adaptowany 
Spoiler

Big Short
Pokój
Carol
Brooklyn
Marsjanin

Najlepszy film nieanglojęzyczny
Spoiler

Krigen
Syn Szawła
Mustang
Theeb
W objęciach węża

Najlepsza charakteryzacja
Spoiler

Zjawa
Mad Max na drodze gniewu
Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął

Najlepsza muzyka oryginalna
Spoiler

Carol
Most Szpiegów
Gwiezdne Wojny: Przebudzenie Mocy
Nienawistna ósemka
Sicario

Najlepsza piosenka
Spoiler

Manta Ray- Ginący Świat
Simple Song #3- Młodość
Till it happens to you- Pole Walki
Writing's on the Wall- Spectre
Earned It- 50 twarzy Greya

Najlepsza scenografia
Spoiler

Dziewczyna z portretu
Marsjanin
Mad Max na drodze gniewu
Zjawa
Most Szpiegów

Najlepsze efekty specjalne
Spoiler

Mad Max na drodze gniewu
Ex Machina
Zjawa
Marsjanin

Najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny
Spoiler

Amy
W krainie karteli
Scena ciszy
Winter on Fire
What Happened, Miss Simone?

Najlepsze kostiumy
Spoiler

Mad Max na drodze gniewu
Carol
Zjawa
Kopciuszek
Dziewczyna z portretu

Najlepsze zdjęcia
Spoiler

Carol
Nienawistna ósemka
Zjawa
Sicario
Mad Max na drodze gniewu

Najlepszy długometrażowy film animowany
Spoiler

W głowie się nie mieści
Anomalisa
Baranek Shaun
Marnie. Przyjaciółka ze snów
Chłopiec i świat

Najlepszy dźwięk
Spoiler

Zjawa
Mad Max na drodze gniewu
Marsjanin
Most Szpiegów

Najlepszy montaż
Spoiler

Big short
Zjawa
Mad Max na drodze gniewu
Spotlight

Najlepszy montaż dźwięku
Spoiler

Gwiezdne Wojny: Przebudzneie Mocy
Mad Max na drodze gniewu
Sicario
Marsjanin
Zjawa

Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny
Spoiler

Last Day of Freedom
Body Team 12
A Girl in the River: The Price of Forgiveness
Chau, Beyond the Lines
Claude Lanazmann: Spectres of the Shoah

Najlepszy krótkometrażowy film aktorski
Spoiler

Alles wird gut
Ave Maria
Shok
Day One
Stutterer

Najlepszy krótkometrażowy film animowany
Spoiler

Nie możemy być z kosmosu
Prologue
World of Tomorrow
Niedźwiedzia Opowieść
Sanjay's Super Team

Wojtek2

Szczur lądowy

Licznik postów: 1

Wojtek2, 26-01-2016, 00:13
To się okażę
A1A
Shimi

Legendarny piracki oficer

Licznik postów: 876

Shimi, 26-01-2016, 00:43
To się okazałeś - nie od najlepszej strony jak na pierwszy post. Big Grin
Ratlee

Gorosei

Licznik postów: 4,072

Ratlee, 26-01-2016, 01:53
Tylko ja mogę zobaczyć tylko 1szy spoiler?
[img=0x0]http://i.imgur.com/LpQnL15.png[/img]
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 26-01-2016, 10:14
Ja mam taki sam problem, co Ratlej, a chcę rzucić wyzwanie Bufie. ;D
bufaloxxx

Król piratów

bufaloxxx, 26-01-2016, 11:52
Coś znowu z tymi spoilerami. Doomin naprawi Tongue
Zibii

Super świeżak

Licznik postów: 216

Zibii, 27-01-2016, 17:53
Widziałem kto w jakiej kategorii jest nominowany trochę wcześniej.
Bardziej martwi mnie to, co się dzieję poza samą galą rozdania tej prestiżowej nagrody. Chodzi mi o to, że jedyną osobą czarnoskórą będzie prowadzący całą galę. A co robi społeczeństwo rasy czarnej? To, co zawsze czyli podnosi kartę rasizmu. Nikt nie zastanawia się dlaczego nie ma ani jednej nominacji z osobą z czarną karnacją pod względem merytorycznym tylko pod względem emocjonalnym. Ile jeszcze będziemy żyć w świecie takim, że jak coś złego dzieje się czarnoskórej społeczności to zawsze jest rasizm? Szkoda tylko, że niektóre czarnoskóre gwiazdy z show-biznesu, które mają świecić przykładem dla innych ludzi robią protesty nie przyjścia na galę zamiast zastanowić się nad tym, co merytorycznie się nie udało, że nie ma tych nominacji.
[Obrazek: vector_logo___one_piece_by_h2o_fr.png]
bufaloxxx

Król piratów

bufaloxxx, 23-02-2016, 13:56
Niedługo Oscary, dlatego nadszedł czas, by napisać swoje zdanie Wink

Najlepszy Film- z tych nominowanych Big Short, Spotlight i Mad Max, najbardziej przypadły mi do gustu. Chociaż nie wiem, czy Mad Max jest materiałem na Oscara w tej kategorii, to cieszy nawet ta nominacja. Jednak jako najlepszy film bym typował Spotlight. Podobał mi się jednak najbardziej.

Najlepszy aktor pierwszoplanowy- Jeśli DiCaprio dostanie nagrodę, za ten film to będzie to tak śmieszne, jak nie otrzymanie statuetki, za poprzednie rolę. Nie zagrał źle, ale rewelacji też w tym nie było. Wygrać powinien Cranston za Trumbo. Steva Jobsa nie widziałem tylko z tego zestawienia, to tu nie wiem czy zagrał lepiej/gorzej niż Cranston.

Najlepsza aktorka pierwszoplanowa- dla mnie nie ma w tej kategorii żadnej rewelacji, najbardziej przypadła mi do gustu Saoirse Ronan, ale stawiam, że wygra Brie Larson, za tematykę filmu.

Najlepszy aktor drugoplanowy- dla mnie najgorsze nominacje w tym roku są właśnie w tej kategorii. Jak zazwyczaj gadanie czemu czarnoskórzy nie są w tym filmie, nie sa nominowani wywołuje śmiech, to ja się pytam, gdzie nominacje dla Samuela L. Jacksona za The Hateful Eight, O'Shea Jackson Jr., za rolę Ice Cuba(własnego ojca, dlatego tak pasował do roli) w Straigh outta Compton i Idris Elba za Beasts of No Nation. Wtedy z czystym sercem mógłbym czekać aż Idris Elba wygra. Jak dostanie Stallone(który jest faworytem) to śmiech, bo chyba za całokształt. Tom Hardy i Mark Ruffalo zdecydowanie lepsi. Z tych co otrzymali nominacje, dałbym nagrodę Ruffalo.

Najlepsza aktorka drugoplanowa- Jennifer Jason Leigh i tyle. Ewentualnie Kate Winslet, bo nie widziałem Jobsa to nie wiem jak zagrała.

Najlepszy reżyser- George Miller i Alejandro González Iñárritu. Bardzo bym chciał by Miller wygrał, ale jednak stawiam na zwycięstwo tego drugiego.

Najlepszy scenariusz oryginalny- Cały czas sie waham pomiędzy Spotlight, a Ex Machina. Zależnie od chwili Tongue Teraz bym postawił na Ex Machine, ale za 30 min, może bym postawił na Spotlight.

Najlepszy scenariusz adaptowany- Big Short. Marsjanin niby dobrze zrobiony na podstawie książki(nie czytałem), ale sama historia, dla mnie jest zbyt cukierkowa.

Najlepszy film nieanglojęzyczny- Syn Szawła, gdyż jest to jedyny film o którym słyszałem i to nawet przed nominacjami.

Najlepsza charakteryzacja- Mad Max

Najlepsza muzyka oryginalna- Ennio Morricone, tylko i wyłącznie on. Nie ma innej możliwości.

Najlepsza piosenka- Nie wiem, nie znam się, Blek tu jest znawcą muzyki. Stawiam na to ze Spectre, bo tak Tongue

Najlepsza scenografia- Mad Max vs. Zjawa. Z nadzieją, że wygra Max.

Najlepsze efekty specjalne- Gwiezdne Wojny.

Najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny- nie oglądałem żadnego. Tematycznie najbardziej ciekawi mnie ten o kartelach. Ale z tego co wiem Amy to absolutny faworyt i na ten film stawiam.

Najlepsze kostiumy- Mad Max. Chociaż Carol i Zjawa też niezłe pod tym względem.

Najlepsze zdjęcia- Zjawa.

Najlepszy długometrażowy film animowany- W głowie się nie mieści.

Najlepszy dźwięk- Zjawa, albo Star Wars. A dam na Star Wars.

Najlepszy montaż- nie wiem czemu, ale chciałbym, by wygrał Big Short. Ale pewnie Oscara zgarnie Zjawa.

Najlepszy montaż dźwięku- Star Wars, albo Zjawa. A teraz dam na Zjawe.

Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny- A Girl in the River: The Price of Forgiveness, z powodu tematyki.

Najlepszy krótkometrażowy film aktorski- Day One, bo też o ciężkim losie kobiet, zgadując po plakacie.

Najlepszy krótkometrażowy film animowany- Niedźwiedzia opowieść, bo są misie.
Ratlee

Gorosei

Licznik postów: 4,072

Ratlee, 23-02-2016, 14:41
Nie bede sie tu rozpisywal na temat wszytskich kategorii, bo zwyczajnie wiekszosc z nich mam glebko w powazaniu i nie mam na tyle kompetencji, badz nie zauwazam tych elementow w filmach i sa dla mnie obojetne.

Najlepszy film - Stawiam w ciemno na spotlight albo Big Short. Owszem, Revenant byłfilmem ładnym, zjawiskowym, ale na dłużsżą metę żmudnym, męczącym i nudnawym. To taka zwyczajna historia zemsty, tylko roooozwleeeczooooonaaaa w czasie. Oczywiscie piekna praca kamery, krajobrazy, niejaki mistycyzm i surowosc natury, ale to otoczka, a sam w sobie film, mimo że niezły, moim zdaniem nie zasługuje na Oscara. Spotlight obejrzę dzisiaj i wydam stosowną opinię, ale po opiniach wnioskuję, że jest na czym oko zawiesić. Big short chciałbym widzieć ze statuetką głównie dlatego, że brak nominacji dla Steva Carrela za genialną rolę i kreację. Świetnie mi się ogląda tego aktora i za każdym razem wspaniale widzieć jak ewoluuje w każdej swojej roli, począwszy od seriali jak Office, poprzez the way way back (ktory polecam serdecznie), Foxcatchera i skończywszy właśnie na Big Short. Film mi się bardzo spodobał - swietnie ukazał ignorancje spoleczenstwa wzgledem finansów i łatwowiernosc obywateli wzzgledem panstwa. No i gdzies posrodku idyllicznego chaosu, znalazła się grupka ludzi, którzy mając głowe na karku zyskali coś, jednoczesnie majac swiadomosc ogolnej przegranej. Świetnie mi się oglądało takie kino, no może poza Goslingim, który jest na scenie jak Rasiak na boisku - totalne drewno i potyka sie o wlasne korzenie.

Najlepszy akor pierwszoplanowy - Dla mnie sprawa oczywista, z miejsca odrzucam Redmayne'a Fassbendera i Damona, bo żaden nie kupił mnie w swojej roli.

Damon był śmieszkowaty, zabawny, miejscami przemądrzały, al to rola imo łatwa do zagrania, nie wykazał się niczym specjalnym.

Fassbender w roli Jobsa też nie zachwycił. Czasem miałem wrażenie, że serio ktoś mu wsadził w pewne miejsce kij od szczotki, modłę. Możliwe, że Jobs był takim sztywniakiem w prawdziwym życiu, ale nie to chciałem oglądać. Poza tym sam film imo wyszedł słąbo, nie skupiał się na całej otoczce w okół tworzenia się Jabłka, ale tylko i wylacznie na Jobsie, pomijajac ważne aspekty z zewnatrz, ktore też go kreowały, przez co wygląda to sztucznie.

Redmayne ironicznie zagrał chyba najpłyciej z całej obsady The Danish Girl. I mówię to całkiem serio. Nie dość, że cały film ukazuje problemy transsesualnych osób w jakimś zakrzywionym zwierciadle, gdzie wszyscy są pełni zrozumienia i wyrozumiali inie oceniaja takich ludzi po pozorach (co zdarza sie tez dzisiaj), to sama główna rola jest... no miałka. O wiele bardziej odobała mi się Vikander w tej roli, przy niej eddie wyglądał jak przedszkolak przy studencie.

No i pozostaje nam Leo i Bryan Cranston. I modlę się z całego serca, żeby to Cranston zgarnął statuetkę. DiCaprio zwyczajnie w tym roku nie zasłużył. Przycmiewany przez Hardyego i Domhnalla Gleesona, którzy jaakoś o wiele wyraźniej zagrali swoje postacie, oniec koncow zagrał tułacza wiedzionego zemsta, ktory wiekszosc filmu charczy i rzuca pianą z ust. Nie w tym roku Leosiu, nie w tym roku.

Trudno mi ocenic aktorki nominowane w najważniejszej kategorii, bo... żadneg filmu nie widzialem, a przynajmniej nie w całości, bo Joy po prostu przerwałem bez intncji żeby do niego kiedys wrocic. Serio, ta nominacja dla LAwrence to jakiś mało śmieszny żart. Już rok temu to było śmieszne ale teraz to przegieli, to wygląda tak, jakby na siłę ktoś ją tam lobbował, albo JEnnfer zyskała taką popularnąć w USA, że boją się jej nie nominować. Śmiech na sali....
[img=0x0]http://i.imgur.com/LpQnL15.png[/img]
bufaloxxx

Król piratów

bufaloxxx, 01-03-2016, 13:48
No to lecimy.

Najlepszy Film- Spotlight. Bardzo jestem zadowolony, że ten film wygrał Big Grin

Najlepszy aktor pierwszoplanowy- Leonardo DiCaprio. Tyle razy miał pełne prawo wygrać Oscara. Rola w Zjawie nie była zła, ale też nie była na Oscara. Leo się nagroda należy, ale nie za tą rolę... Cranston o klasę lepszy w Trumbo.

Najlepsza aktorka pierwszoplanowa- Brie Larson. No i git, film Pokój dobry(chociaż mi nie do końca przypadł do gustu) i mimo, że osobiście wolałbym Ronan, to Larson, zasłużyła.

Najlepszy aktor drugoplanowy- Mark Rylance. Dla mnie największa pomyłka. Już nie piszę o lepszych, którzy nie dostali nominacji, ale ża on, a nie Tom Hardy, Ruffalo, czy Stallone nawet?

Najlepsza aktorka drugoplanowa- Alicia Vikander. Jak aktorkę nawet lubię(rola w ex Machine), to nie wiem czemu wygrała. Bo film o tranwestycie? Meh, wolałbym Leigh, czy nawet inną nominowaną aktorkę na laureatkę.

Najlepszy reżyser- Alejandro González Iñárritu. Szkoda, że nie Miller, ale nie mam obiekcji.

Najlepszy scenariusz oryginalny- Spotlight. I dobrze Big Grin

Najlepszy scenariusz adaptowany- Big Short i tu też pełna zgoda.

Najlepszy film nieanglojęzyczny- Syn Szawła, tak jak strzelałem Tongue Ale widziałem już w internecie głosy niezadowolenia, bo film o Żydach.

Najlepsza charakteryzacja- Mad Max i git, nie miał dużej konkurencji.

Najlepsza muzyka oryginalna- Ennio Morricone. No i bardzo pięknie. Należało mu się, mimo, że to nie najlepsza robota jego życia.

Najlepsza piosenka- Spectre. Ha trafiłem Wink

Najlepsza scenografia- Mad Max i to cieszy.

Najlepsze efekty specjalne- Ex Machina. Ostatni fail Oscarów. SW bezapelacyjnie powinno wygrać. Można nie lubić tej serii/filmu, ale efekty zrobili najlepiej. Mad Maxa bym jeszcze przeżył. Od Ex Machiny, jeśli chodzi o efekty to także Marsjanin był lepszy. Ex Machina to film, który bardzo mi się podobał, ale z jakiej paki nagroda za efekty? Bo ambitne sf? Nie o to chodzi w tej kategorii, jeśli koniecznie chcieli dać Oscara to mogli za scenariusz, zamiast Spotlight.

Najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny- Amy. Chyba najbardziej pewny kandydat.

Najlepsze kostiumy- Mad Max i dobrze.

Najlepsze zdjęcia- Zjawa. Film mógł być za długi, przynudzać kogoś, ale widoczki genialne.

Najlepszy długometrażowy film animowany- W głowie się nie mieści. Obok Amy najbardziej pewny Oscar. Bez konkurencji.

Najlepszy dźwięk- Mad Max.

Najlepszy montaż- Mad Max. A jednak nie Zjawa. Dostał film, który jest jedną wielką akcją, no i w sumie dobrze Tongue

Najlepszy montaż dźwięku- Mad Max. Masa Oscarów, dla Mad Maxa Tongue Jeśli chodzi o dźwięk/montaż dźwięku myślałem że Zjawa/SW, ale Mad Max jak najbardziej może być.

Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny- A Girl in the River: The Price of Forgiveness. ta jak strzelałem.

Najlepszy krótkometrażowy film aktorski- Stutterer. No i chybiłem.

Najlepszy krótkometrażowy film animowany- Niedźwiedzia opowieść. Miśki win.

Podsumowując, mimo że Oscary nie cieszą się takim uznaniem jak kiedyś, to dalej jest to wyznacznik pewnego prestiżu. Nie ma tak źle jak myślałem, ale dla mnie 2 duże pomyłki i 2 mniejsze. Oscar dla Leo. Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie za tą rolę. Cranston i tylko on. Przeżyje, bo lubię Leo i się śmieszki skończą. Drugoplanowa rola kobieca. Jakoś żadna kandydatka nie była dla mnie "genialna", ale i tak zły wybór. To te mniejsze, a teraz te większe. Efekty specjalne, serio kumam, że Ex Machine jest filmem ambitniejszym, moze być pod każdym względem lepszy od SW. Poza jednym. Właśnie efektami specjalnymi. Gdzie SW budowali sokoła milenium niczym samochody z Mad Maxa(tylko, że więcej roboty) i dokładało świetne efekty to Ex Machina nie robiła nic, co zapierało dech w piersiach. I najgorsze to drugoplanowa rola męska. Jak pisałem wcześniej brakuje paru nominacji, a z tego co mieli i tak źle wybrali.

Cieszy duża ilość statuetek dla Mad Maxa. Nie spodziewałem się aż tylu. No to teraz wyczekiwać kolejnych dobrych filmów i mieć nadzieje, ze poziom wyborów akademii się podniesie.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź