Fate/Zero a The Dark Knight [SPOILERY}
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
HansiorFly

Pirat

Licznik postów: 37

HansiorFly, 25-01-2016, 11:37
Nie wiem czy był już taki wątek ani czy był poruszany ten temat ale pomyślałem że podzielę się swoimi przemyśleniami na ten temat. Ostatnio przypominając sobie finałową walke Kiritsugu z Kirei'em doszedłem do wniosku, że te dwa dzieła mają ze sobą wiele wspólnego. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to miejsce w którym walczą główni bohaterowie Fate z miejscem w którym Batman miał kryjówke:

http://www.filmweb.pl/Mroczny.Rycerz/photos/371732

http://45.media.tumblr.com/tumblr_m5qsxk...r1_500.gif

Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że te miejsca są identyczne (z wyjątkiem sprzętu nietoperza Tongue). Kolejnym wątkiem jest bardzo podobny motyw w finałowych scenach - statki, na statkach ludzie, decydowanie czyje życie jest więcej warte i który statek należy zatopić. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że jest dużo różnic w tych scenach np. w Fate to Kiritsugu miał zadecydować kto przeżyje a w dziele Nolana sami pasażerowie, że tam byli sami "zwykli" ludzie a tu mamy do czynienia z więźniami. Nie zmienia to jednak ogólnego przesłania sceny, które są bliźniaczo podobne. Dawno już oglądałem zarówno Fate jak i Batmana więc wielu akcji już nie pamiętam ale pewnie znalazłoby się kilka innych podobieństw.

Zastanawiałem się również skąd te podobieństwa mogły się wziąć. Nie śledzę losów batmana w komiksach więc nie wiem czy takie podobieństwa były również w komiksie, czy to tylko wymysł Nolana . Z tego co wiem Anime powstało kilka lat po wyjściu Dark Knighta ale za to manga Fate/Zero wyszła wcześniej. Tutaj kolejny problem bo nie wiem jak wiele było zawarte w mandzie i jak dobrze ją odwzorowali w tym anime. Jedno jest pewnie: ktoś się tutaj kimś inspirował Smile
Bajnor

Imperator

Licznik postów: 1,902

Bajnor, 25-01-2016, 15:08
(25-01-2016, 11:37)HansiorFly napisał(a): ale za to manga Fate/Zero wyszła wcześniej.
F/Z to nie manga, a light novel. LN to są książki pozbawione w większości opisów otoczenia, więc jeśli już mówić o jakiś ściąganiu, to Japończycy ściągnęli wizję Nolana do anime.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź