Filmy, seriale i anime typu mind game.
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Seventy1

Agent sword

Licznik postów: 451

Seventy1, 28-05-2016, 10:53
Czy polecicie jakieś dobre filmy, seriale i anime których odbywa się mind game (walka umysłów)? Z anime obejrzałem Kaiji i Death Note i były świetne. Zaś z seriali obecnie oglądam Prison Break (tam główny bohater rozkminia jak uciec z więzienia, więc się liczy).
Spoiler

[Obrazek: 945.gif]

niudeb

Król Piratów

Licznik postów: 4,474
Miejscowość: Isola

niudeb, 28-05-2016, 12:17
Nie znam się za bardzo na mind game, ale z marszu polecam ci Code Geass, gdy oglądałem to strasznie pachniało mi podobieństwem do Death Note. Jeszcze niezłe porąbane jest Baccano, nie ma tam jakichś mind games, ale jest nieźle porypane Tongue. W tym anime masz skoki w czasie, więc dopiero z czasem wszystko zrozumiesz oglądając to anime.
Legend of galactic heroes, typowa space opera, jedno z moich dwóch ulubionych anime. Pojedynki tu odbywają się w kosmosie, nie ma w nich co prawda nic nadzwyczajnego, ale rozmowy bohaterów i obmyślanie strategii robi wrażenie Tongue. Pojedynki flot kosmicznych, przypominają mi bardziej troche rozgrywki szachowe Tongue. Powinno ci to sprawić dużo frajdy,
Polecałbym na pewno Hikaru no Go, tam jest walka umysłów Tongue w grze planszowej zwanej Go, nie trzeba do tego anime specjalnie znać zasad gry, by wciągnęło. No i przede wszystkim anime Monster, główny bohater oskarżony o morderstwo szuka prawdziwego sprawcy, w którego istnienie nikt mu nie wierzy. Gość jest naprawdę opanowany i niebezpieczny, a tylko kilka osób wie o jego istnieniu Tongue. Anime wciąga tak samo jak Legend of galactic heroes Tongue.

Jeśli chodzi o filmy to nie wiem. Z takich najbardziej porąbanych to "siedem" i "wyspa tajemnic"? Poleciłbym też z 1957 roku "12 gniewnych ludzi" Tongue. Film stary, ale wyjątkowy. Dramat sądowy, rozkminianie jednej sprawy przez dobrą godzine wśród ławników przysięgłych. Akcja dzieje się tylko w jednym pokoju a wciąga w cholere.

Z seriali poleciłbym ci Fargo i Sherlocka.

A z mang bardzo dobrze się czyta Gamble Fish.
Lorenzo

Super świeżak

Licznik postów: 239

Lorenzo, 28-05-2016, 12:29
Polecam mangę Liar Game
[Obrazek: b4b7af70f3c83d0082c32f0754f294ae]
CCORD

Gorosei

Licznik postów: 4,965

CCORD, 28-05-2016, 14:10
Najlepszym co można ci polecić jest chyba Akagi. O mahjongu, od tego samego autora co Kaiji.
Oprócz tego One Outs - o baseballu ale na mind games się skupia.
Nie jestem pewny, czy to się wpasowuje, ale na pewno ci nie zaszkodzi jak obejrzysz Monstera.
Nooo... Jeszcze w Durarara są elementy tego. No i teoretycznie No Game No Life.

Dereal

Piracki oficer

Licznik postów: 583

Dereal, 28-05-2016, 16:28
Z seriali to to co dość mocno podchodzi pod kategorię jaką podałeś to Hannibal, Mentalista i Sherlock - ze szczególnym wskazaniem na to pierwsze. To co pośrednio będzie pasowało to Dexter, Jessica Jones, Mr.Robot. Wszystkie te seriale są co najmniej bardzo dobre i warte polecenia, warto jednak nadmienić że Dexter ma najgorszy finał serialu w historii wszystkich serialów, więc najlepiej jest go skończyć na trzecim/czwartym sezonie.
Horsie

Pierwszy oficer

Licznik postów: 1,012

Horsie, 29-05-2016, 19:46
Jeżeli spodobał Ci się Death Note to Shiki też powinno, taki kryminał z wampirami xd.
[Obrazek: safe_image.gif]
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 10-06-2016, 08:36
Kaiji, Akagi (Touhai Densetsu Akagi: Yami ni Maiorita Tensai), One Outs, Bokurano (nie 100% mind-game, ale imo jedno z bardziej wartościowych anime, zajrzałbym do niego zaraz po Kaijim, czyli jako 2 Tongue),
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź