One Piece - Rozdział 840
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Ratlee

Gorosei

Licznik postów: 4,072

Ratlee, 21-09-2016, 12:06
W tym temacie dyskutujemy o najnowszym rozdziale One Piece.

Wersja Polska:
One Piece 840

Wersja Angielska:

One Piece 840 [MS]

Zabrania się rozpoczynania dyskusji przed ukazaniem się skanlacji bieżącego rozdziału.

Zabrania się dyskusji o spoilerach z najnowszego rozdziału One Piece. Uprasza się aby w tym celu korzystać z bliźniaczego tematu o spoilerach o nadchodzącym rozdziale.

Zabrania się pisania komentarzy typu:

"Dlaczego jeszcze nie ma rozdziału?"
"Kiedy pojawi się nowy rozdział?"
"Czy One Piece ma przerwę w tym tygodniu?"
"Dlaczego One Piece ma znowu przerwę?"

Aby uzyskać informacje na temat ewentualnych przerw w wydawaniu One Piece, zapraszamy do odwiedzenia tematu:
Przerwy w wydawaniu One Piece

Zabrania się używania jakichkolwiek grafik uchodzących za ciężkie spoilery, zdradzające kluczowe wydarzenia fabularne, miejsca, bądź wygląd nowych postaci w Awatarach i Sygnaturach, do czasu ukazania się owych wydarzeń, miejsc, bądź postaci w Anime. Dopuszcza się używania grafik ukazujących wizerunek postaci które pojawiły się w Anime, a zmianie uległ ich wizerunek. Uprasza się aby odczekać co najmniej 24 godziny przed użyciem grafiki z nowego rozdziału w Awatarze lub Sygnaturze, jako że nie wszyscy mają okazję przeczytać nowy rozdział zaraz po jego wyjściu.

Jakiekolwiek naruszenie wyżej wymienionych zasad będzie skutkowało otrzymaniem słownego ostrzeżenia, a w razie wielokrotnych naruszeń, doprowadzi do otrzymania Ostrzeżenia.
[img=0x0]http://i.imgur.com/LpQnL15.png[/img]
Nombre de Dios

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 454

Ratlee

Gorosei

Licznik postów: 4,072

Ratlee, 21-09-2016, 14:20
OMG OMG!! ALL THESE FEELS! CAN'T.... HOLD... THEM.... SAAAAAANJIIIII-KUUUUUUN

Boże, to był najbardziej wzruszający, najsmutniejszy rozdział OP w historii, na równi z Merry... Oda ty... ty... ty geniuszu ty!

Ok, już ocieram łzy i do roboty:

1. Czyli jednak to klony niegdysiejszych żołnierzy. Ważne info: klony nie wiedzą, że są klonami - mam nadzieję, że Oda nie zaserwuje nam czegoś w stylu Sanjiego, który porusza serca klonów, przez co stają naprzeciw swoim zaprogramowanym obowiązkom i pomagają Słomkowym... to byłoby wybitnie słabe, ale ejdnak po coś Oda to info dał.

2. Albo rodzeństwo Vinsmoke zostało zrobione z probówki, albo... nie no musieli być z probówki, skoro mieli zmodyfikowany materiał genetyczny. Czekam tylko na potwierdzenie, czy ich zdolności są także wynikiem eksperymentów.

3. Ważne info o matce Sanjiego - zginęła dawno przed flashbackami... Czyli jak każda matka w OP. Wygląda na to, że to po niej Sanji przejął ogładę i usposobienie wraz z zamiłowaniem do gotowania. Podejrzewam, że było tak, że była księżniczką Germy, Jajji uciekając przed Światowym Rządem dotarł do Germy i w jakiś sposób poślubił ją, zasiadając na tronie po śmierci teścia (może ich nawet zabił, bo kłócili się z jego wizją silnego królestwa).

4. Sanji najsłabszy - ciekawi mnie, czy będzie akcja w stylu Sanji od zawsze miał potencjał wiekszy od swoich braci ale nie ujawniał go przez mamę.

5. Końcowe kadry - SZLOCHAM!!!
[img=0x0]http://i.imgur.com/LpQnL15.png[/img]
ktosiek26

Piracki wojownik

Licznik postów: 158

ktosiek26, 21-09-2016, 14:37
Rewelacyjny rozdział, so sadd....  Sanji najsłabszy, coś czuje, że w tym arcu, Sanji obudzi w sobie "nadludzkie" moce, gdy odegra się na rodzeństwie. Tak jak kilka osób wcześniej pisało, że siostra nie wygląda na złą, mamy potwierdzenie, po prostu nie chciała przechodzić tego co Sanji, dlatego go nie żałowała i śmiała się z resztą.
Hinczykbn

Pierwszy oficer

Licznik postów: 998

Hinczykbn, 21-09-2016, 14:59
Szkoda mi naszego kucharza.. jedyna nadzieja, że dostanie boosta w tym arcu i przestanie przegrywać.
Bardzo soczyście wyglądal jego kopniak sprzedany braciszkowiBig Grin
Spoiler

[Obrazek: ENEL-GOD.png]

Keisiak

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 416

Keisiak, 21-09-2016, 15:35
Feelsy tak bardzo ;_;

Z chęcią zobaczyłbym jak Sanji klepie całą rodzinkę, a następnie detronizuje ojca i sam zostaje królem, no ale to byłoby zbyt proste rozwiązanie jak na gOde. Ewidentnie Niiji będzie przeciwnikiem kuka i zdziwiłbym się, gdyby tak nie było. Miło byłoby zobaczyć, jak Luffy walczy z Ichiji, a następnie wraz z Sanjim toczą wspólną walkę przeciwko Judge, aczkolwiek raczej marne szanse na takie zdarzenie. Czas czekać na dalsze rozdziały...Sanji-kuuuun
Mordoc

Pan Ciemności

Licznik postów: 5,840

Mordoc, 21-09-2016, 15:47
(21-09-2016, 14:37)ktosiek26 napisał(a): Tak jak kilka osób wcześniej pisało, że siostra nie wygląda na złą, mamy potwierdzenie, po prostu nie chciała przechodzić tego co Sanji, dlatego go nie żałowała i śmiała się z resztą.
Z tego co zrozumiałem, to nie tyle go nie żałowała, co musiała udawać. Oda to świetnie narysował na tej stronie.
http://mangastream.com/r/one_piece/840/3683/19
Widać, że siostra udaje, że się uśmiecha i jeszcze ta kropla potu na czole. W kolejnym linku wygląda na przejętą.
http://mangastream.com/r/one_piece/840/3683/16

Co do dzieciaków, to wygląda jakby urodzili się normalnie, ale w jakiś sposób zostali poddani różnym mutacjom, a Sanji'ego organizm te mutacje odrzucił lub przyswoił z opóźnieniem. Z drugiej strony może po prostu być normalnym człowiekiem w myśl motywu "ludzie są zdolni do wszystkiego, w tym także do przekraczania barier". Tak przynajmniej ja to widzę, ale nie wiem, czy dobrze pojąłem tę sprawę.

Fajnie, że w końcu potwierdziło się spekulowane przez wielu powiązanie Vegapunka z Germą i to, że jest on zmuszany przez rząd do współpracy. Ciekawe czy zagrozili mu śmiercią za te "zbrodnie", czy może jeszcze innego haka na niego mają?

Co do walk, to zanosi się na walkę Sanji vs Niji, tylko kto wówczas miałby walczyć z Ichiji? Może Sanji po kolei sklepie każdego z braci? Albo przynajmniej walka 2 vs 1? Yonji'ego już zdążył skopać, Reiju to kobieta, a w dodatku jest raczej pozytywna. Odnoszę wrażenie, że Sanji sklepałby Nij'ego z palcem w nosie tak jak to zrobił z Yonjim.

Inna sprawa, czy Oda zapomina o tych branzoletkach, czy czemu ich nie rysuje?
http://mangastream.com/r/one_piece/840/3683/9
Spoiler

[Obrazek: UAMELnu.png]

Spoiler

[Obrazek: 05onfire1_xp-jumbo-v2.jpg]

ktosiek26

Piracki wojownik

ktosiek26, 21-09-2016, 15:50
(21-09-2016, 15:47)Mordoc napisał(a): Z tego co zrozumiałem, to nie tyle go nie żałowała, co musiała udawać. Oda to świetnie narysował na tej stronie.
http://mangastream.com/r/one_piece/840/3683/19
Widać, że siostra udaje, że się uśmiecha i jeszcze ta kropla potu na czole. W kolejnym linku wygląda na przejętą.
http://mangastream.com/r/one_piece/840/3683/16
Złych słów użyłem, chodziło mi o to że nie chciała pokazać że go żaluje przy reszcie braci, a tak na prawdę było jej żal Sanjiego

Jeszcze up^^ wg mnie to cała 5  miała mieszane przy genach przed narodzinami/ po narodzinach whatever, jedynie u Sanjego podczas dzieciństwa nie zauważono odstępstw od zwykłego człowieka, a u reszty z rozdzeństwa zauważono lepsze zdolności, napisane chyba było że za dzieciaka wykazywali  się zdolnościami dorosłego człowieka. Według mnie Sanji w tym arcu po prostu obudzi w sobie te "zmutowane" geny i dostanie ładnego power upa.

Jak widzimy wszyscy korzystają z nowej "technologii" chociaż te uderzenia Electro są mocno podobne do umiejętności Minków Wink
Dahaka

Król piratów

Licznik postów: 3,793

Dahaka, 21-09-2016, 16:02
Nie spodziewałem się flashbacka tak szybko, ale dobrze, że jest. Oprócz tego, że rozdział smutny i w ogóle, no jak to flashback w OP, to cieszę się, że znowu został poruszony temat "lineage factor", o którym mówił też bodaj CC na Punk Hazard. To dzięki temu czynnikowi udało się też stworzyć sztuczne diabelskie owoce, co jest dosyć ciekawe, bo co mają diabelskie owoce do przepisu na życie? Coś mi się wydaje, że Oda zaczyna w końcu w bardzo pokrętny sposób rzucać nam hinty co do genezy diabelskich owoców.

Ano i co mi jeszcze przyszło na myśl - może Diable Jamble Sanjiego to właśnie efekt jego zmodyfikowanych genów?
ktosiek26

Piracki wojownik

ktosiek26, 21-09-2016, 16:09
(21-09-2016, 16:02)Dahaka napisał(a): Ano i co mi jeszcze przyszło na myśl - może Diable Jamble Sanjiego to właśnie efekt jego zmodyfikowanych genów?
Może to własnie jedno z efektów " mutacji" reszty Sanji nie przebudził, tak w ogłe to by fajnie pasowało, o ile cżesto było iwdać jak bracia używaja jakiejś technologii, jak np te buty na statku, to w tym chapterze nie było widać czegoś takiego przy ataku na Sanjim, może mutacja dała boosta dla sanjego = flame, dla Nijego electro, siostrunia venom itd
Mordoc

Pan Ciemności

Licznik postów: 5,840

Mordoc, 21-09-2016, 16:11
(21-09-2016, 15:50)ktosiek26 napisał(a): Według mnie Sanji w tym arcu po prostu obudzi w sobie te "zmutowane" geny i dostanie ładnego power upa.
To ja obstawiam, że Oda pójdzie w kierunku, że ludzkie uczucia i naturalni ludzie są lepsi niż mutanty, czy coś w tym stylu ;p Niemniej jednak Sanji'emu chyba jakiś power up by się przydał, chociaż z drugiej strony nie mieliśmy okazji widzieć go w akcji na full mocy i zdrowiu
(21-09-2016, 16:02)Dahaka napisał(a): Coś mi się wydaje, że Oda zaczyna w końcu w bardzo pokrętny sposób rzucać nam hinty co do genezy diabelskich owoców.
Pewnie pwostały w jakiśnaturalny, niekontrolowany sposób, a ludzie za wszelką cenę próbują je stworzyć samemu, pewnie dlatego w motywie klonowania ludzi jest ta analogia, o której wcześniej wspomniałeś.
(21-09-2016, 16:02)Dahaka napisał(a): Ano i co mi jeszcze przyszło na myśl - może Diable Jamble Sanjiego to właśnie efekt jego zmodyfikowanych genów?
A to nie było tłumaczone, że to jego dusza płonie, podobnie jak w przypadku formy duszy Zoro - Ashury?
Spoiler

[Obrazek: UAMELnu.png]

Spoiler

[Obrazek: 05onfire1_xp-jumbo-v2.jpg]

Soad

Wilk morski

Licznik postów: 88

Soad, 21-09-2016, 16:16
W ramach ciekawostki ze star wars: wojny klonów:
POTENCJALNE SPOILERY do kolejnych rozdziałów i tego, jak historia może się rozwinąć: http://www.ossus.pl/biblioteka/Rozkaz_66

Mamy wszystko:
-żelazną maskę
-klony
-co do reszty, zapraszam do lektury lub oglądnięcia filmu.
Poza tym, Oda w którymś SBS zaznaczył, że jest fanem Star Wars.
#gOda

W sumie post dotyczy również obecnego rozdziału, dlatego zostawiam tu. Najwyżej przeniesiecie do ciekawostek.
Dahaka

Król piratów

Licznik postów: 3,793

Dahaka, 21-09-2016, 16:25
(21-09-2016, 16:11)Mordoc napisał(a): A to nie było tłumaczone, że to jego dusza płonie, podobnie jak w przypadku formy duszy Zoro - Ashury?
Było w SBSie jako żart. Mogła być to taka zasłona dymna, coby ludzie przestali ciągle pytać go w listach o coś, czego nie wytłumaczy przez najbliższe 400 rozdziałów Tongue Zobaczymy. Ja mam nadzieje, że DJ faktycznie okaże się efektem mutacji.
Asura to na 99% efekt przeklętego miecza zoro.
Puufaa

Piracki wojownik

Licznik postów: 113

Puufaa, 21-09-2016, 16:38
Moim zdaniem najlepszy rozdział ostatnimi czasy, wiadomości od groma i wkońcu flashback z dzieciństwa Sanij'ego. Fajnie, że mamy wyjaśnione dlaczego jest on tak znienawidzony/nielubiany przez swoje rodzeństwo... 
Co do klonów to wydaję mi się, że Oda może nam wepchnąć jaką rewolucje i najważniejsze, czekam na power up naszego kuka. Może faktycznie te geny się uruchomią i pokażą coś świetnego  ; D
chucky

Admirał

Licznik postów: 2,727

chucky, 21-09-2016, 17:07
Imo to raczej oczywiste, że mocą Sanjiego jest ogień właśnie. U reszty rodzeństwa moc (trucizna, elektryczność, etc.) budziła się na skutek treningu fizycznego/nauki, a u Sanjiego jest powiązana z emocjami. Ojciec kazał mu się ich wyzbyć, więc nic dziwnego, że odbiegał od reszty. Nie zdziwiłbym się, gdyby Sanji stopił tą maskę w czasie ucieczki.

Co do Reiju jestem trochę zawiedziony szczerze mówiąc.
(21-09-2016, 16:16)Soad napisał(a): -żelazną maskę

Wygoogluj sobie "człowiek w żelaznej masce" Tongue To prawdopodobnie (do tej pory nie wiadomo) brat króla Francji Ludwika XIV, którego ojciec kazał uwięzić w Bastylii w żelaznej masce (tak, żeby nikt nie połapał się kim jest). Ojciec był bodajże kardynałem i trochę się dziecka wstydził :v Coś takiego. Pisałem o tym już chyba za pierwszym razem, kiedy pojawił się Sanji w masce :v
[Obrazek: tumblr_ojg7flg58r1tvlw71o1_500.gif]
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź