Wasz stosunek do polskich znaków itp.
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 6 gości
Ankieta zostanie zamknięta 23-10-3191 
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Najuch

Imperator

Licznik postów: 2,656

Najuch, 12-01-2009, 15:18
Ponieważ modownia to nie gestapo, zdecydowaliśmy zrobić wam ankietę, którą podpowiecie nam jaki mamy mieć stosunek do polskich znaków itp.

Pytanie brzmi:

Czy jesteś za tym, aby na forum obowiązywało przestrzeganie zasad pisowni polskich znaków, wielkich liter i przecinków?
Vampircia

Legendarny pierwszy oficer

Licznik postów: 1,499

Vampircia, 12-01-2009, 15:42
Uważam, że powinno coś takiego obowiązywać, z możliwością usprawiedliwienia się, bo wiadomo, że z jakichś powodów czasem może się nie dać ich używać.
Jutsu

Kapitan z nowego świata

Licznik postów: 518

Jutsu, 12-01-2009, 15:56
Pomimo tego, że wcześniej myślałem inaczej to jednak po głębszym zastanowieniu zgadzam się, że powinny być przestrzegane zasady. Wyjątek dla osób z zagranicy i tyle.
Byłem na forum na którym nie karcono za to tak od razu tylko zwracano ustne uwagi. W konsekwencji minęło parę lat i każdy tam ładnie pisze ze starszych użytkowników. Może to męczące i wierzcie, że i mnie to wkurza :zly: ale pewne normy powinny obowiązywać. :zdegustowany:
Z przecinkami będę starał się walczyć we własnym zakresie. :padam:
Najuch

Imperator

Najuch, 12-01-2009, 16:00
Ja uważam, że polskie znaki powinniśmy odpuścić. Nie bądźmy tacy sztywni, to nam na dobre nie wyjdzie... podobnie z przecinkami. Nie zaburza to przyjemności czytania postów, wedlug mnie czepianie się tego, że tu i ówdzie zabraknie przecinka czy wielkiej litery nie stanowi żadnego problemu.
Ja we własnym zakresie będę zwalczał błędy składniowe i orty. Bo to dla mnie jest największa paranoja!
Grigorij

Licznik postów: 1,334

Grigorij, 12-01-2009, 16:04
Moim zdaniem każdy powinien się przynajmniej starać żeby jego wypowiedzi były przejrzyste i czytelne. Stawianie wielkiej litery na początku zdania i stawianie kropki na końcu nie powinno nikomu sprawić trudności. Jeśli chodzi o ortografię to istnieją programy które poprawiają błędy. Jeśli ktoś ma problemy z ortografią to niech się w takowe zaopatrzy. Jeśli chodzi o polskie znaki to tutaj niektórzy mogą mieć problemy. Mam na myśli osoby piszące z zagranicy i nie mające języka polskiego w oprogramowaniu. W takich sytuacjach można się zgodzić na ustępstwa. Jednak w większości przypadków ludzie nie korzystają z polskich znaków bo nie chce im się przytrzymać przez moment klawisza 'alt'. W kwestii przecinków sprawa jest najtrudniejsza. Nie ma żadnych możliwości sprawdzenia w którym miejscu powinny być. Jednak jeśli ktoś nie ma problemów z ich wstawianiem to apelowałbym aby ich używał. Takie jest moje zdanie i rad byłbym gdyby użytkownicy zechcieliby starać się zachować poprawną polszczyznę, bo jak patrzę na niektóre posty to czytać się odechciewa.
Najuch

Imperator

Najuch, 12-01-2009, 16:17
Jutsu nie mówię o każdym najmniejszym błędzie. Ale pomyśl sobie ktoś daje posta:

"Lufy jest spoooks i ogólnie normalnie walka fajna byla jak rozpier...eeee...pokonal Luciego, w ogole lufi koooozakXDXDXD"

O takich postach mówię.

Racja, ustawię na na parę dni tą ankiete.
Ferret

Pirat

Licznik postów: 27

Ferret, 12-01-2009, 16:56
IMO same polskie znaki - niet. Powinno to zależeć od danej osoby, bo każdy ma inne przyzwyczajenia, np. na IRCu polskich znaków się nie używa i czasem ciężko się przestawić (mi to w miarę wychodzi, ale... xD). Reszta jak najbardziej tak... tylko w jaki sposób chcecie to respektować, przecież nie każdy zna doskonale zasady polskiej pisowni (i nie każdy opanował w 100% przecinkologię), mówiąc wprost - co będziecie robić z ludźmi, którzy piszą błędnie?
Vampircia

Licznik postów: 1,499

Vampircia, 12-01-2009, 16:59
Przecież Najuch powiedział, że nie chodzi o pisanie perfekcyjnie, tylko żeby posty były zrozumiałe. A jak ktoś pisze w ogóle bez przecinków i polskich znaków, to muszę zachodzić w głowę o co tej osobie chodziło.
Komimasa

Pierwszy oficer

Licznik postów: 993

Komimasa, 12-01-2009, 16:59
Ja to widzę prosto, przecinki we własnym zakresie, przy okazji.

Pisze się"," przed " Ona ma czerwoną spódnicę, a ona to..."
przed "ale" "gdy" "lecz" czasem przed "i" czy" itp?

Jak dla mnie nie jest usprawiedliwieniem " nie mam polskiego oprogramowania" ( wyjątek za granicą). W Polsce nie ma takiej możliwości, a jak ktoś ma angielską wersję zawsze może wgrać polskie znaki, nie będzie na tym polu wyjątków. Skoro ja muszę zwalczać "nei" "podzcas" czy inne tego typu, bo to innym przeszkadza, to skoro mi przeszkadza zdanie w stylu " wskocza do lodzi i odplyna za szeroka kraine" podczas gdy powinno być "wskoczą do łodzi i odpłyną za szeroką krainę" ( Ależ żem zdanie na szybko wykoncypował :rotfl: ) to też będziemy tego przestrzegali. Tongue

Jak ma być sprawiedliwie to na wszystkich płaszczyznach. I wcale nie widzę w sobie w tym momencie gestapo. Im będziemy pisać poprawniejsze posty tym lepiej dla naszego kunsztu literackiego lub samego języka. Raz ,dwa przywykniemy i to będzie "futsu no koto" ( normalką) Wink
BlackKuma

Król piratów

Licznik postów: 3,505

BlackKuma, 12-01-2009, 17:06
Jestem za wprowadzeniem takich zasad i powinno to dotyczyć nie tylko błędów ortograficznych, składniowych itp. ale również polskich znaków. Jesteśmy w końcu w Polsce i takiego języka się tu używa, posty są wtedy bardziej przejrzyste i lepiej się czyta. Oczywiście jeżeli dana osoba pisze z zagranicy to spoko, ale w innych przypadkach powinno się starać pisać z polskimi znakami.
Co do przecinków, to tu chyba trzeba jakoś samemu dojść do ładu, bo w niektórych przypadkach ciężko ocenić, czy przecinek postawić, czy też nie Wink

Komimasa napisał(a):Skoro ja muszę zwalczać "nei" "podzcas" czy inne tego typu, bo to innym przeszkadza, to skoro mi przeszkadza zdanie w stylu " wskocza do lodzi i odplyna za szeroka kraine" podczas gdy powinno być "wskoczą do łodzi i odpłyną za szeroką krainę" ( Ależ żem zdanie na szybko wykoncypował :rotfl: ) to też będziemy tego przestrzegali. Tongue
Zgadzam się z tym.
Komimasa

Pierwszy oficer

Licznik postów: 993

Komimasa, 12-01-2009, 17:17
Ja jeszcze napiszę, iż nie będziemy póki co sprawdzać przecinków. Powiedzmy sobie szczerze, programy tego nie poprawiają, i nie ma jakichś ogólnych, utartych zasad ich wstawiania.

No chyba, że ktoś wyliczenia robi i nie będzie przecinków.

Wyjątek od poprawnej pisowni przyznałbym jeszcze tym, którzy nie ukończyli 15 roku życia. Więc lepiej, żeby podawać prawidłową datę urodzenia Wink Gorzej jak ktoś pod takim względem oszuka. ( Np przez 3 miesiące pod pretekstem mam 14 lat będzie pisać z oczywistych względów lejąc na poprawną pisownię, a potem się okaże, że ma 18 albo lepiej) Łatwo można zauważyć. Typu niby ma 13 lat i pisze takie teksty jak pisała Jackie D. Flint, no to nie ma bata byśmy się nie skapnęli Wink Albo gdzieś po prostu się wygada, które ma urodziny czy, że chodzi do liceum, lepiej pisać prawdę, jeśli na podstawie wieku chce się mieć ulgę od tego rozporządzenia.
Najuch

Imperator

Najuch, 12-01-2009, 17:51
Widzę, że na razie temat dość jednostronny. Może wypowie się jakiś przeciwnik polskiej pisowni...
Atsu

Piracki wojownik

Licznik postów: 106

Atsu, 12-01-2009, 18:56
Ja jestem przeciwnikiem Tongue Niech każdy pisze jak chce, przecież ludzie nie piszą celowo z błędami. A nawet jak jest błąd zdanie da się zrozumieć. Zresztą zawsze post mozna edytować(ja tak właśnie robię). Po za tym każdemu z Nas zdarzaja się błędy, nie jesteśmy idealni, więc jakim prawem chcemy pouczać innych, zreszta nawet word nie wychwyci wszystkich błędów.
Wprowadzicie takie coś i poźniej bede bała się cokolwiek napisać w obawie przed... no właśnie przed czym? Będą ostrzeżenia czy coś takiego?
Wiem, że większość z Was denerwuja błędy ale po co odrazu robić z tego taką aferę. Niech poprawianiem błędów zajmują się nauczyciele i profesor Miodek Wink
Pisanie postów na forum powinno być przyjemnością, po co psuć atmosfere jakąś nagonką na dysortografików.
BlackKuma

Król piratów

Licznik postów: 3,505

BlackKuma, 12-01-2009, 19:07
Atsu napisał(a):Niech każdy pisze jak chce, przecież ludzie nie piszą celowo z błędami.
Żeby nie dało się niczego zrozumieć? To ja będę pisał tak: "Ćśezc mawyzan ęis Oisezc"( Cześć nazywam się Czesio ).
Co do pisania z błędami to po prostu nie chce im się pisać poprawnie, lenie.
Atsu napisał(a):Po za tym każdemu z Nas zdarzaja się błędy
Tak zdarzają, ale jeżeli jest to zbyt częste i nie daje się zrozumieć postów to już coś nie halo.
Atsu napisał(a):Niech poprawianiem błędów zajmują się nauczyciele i profesor Miodek Wink
To forum, nie szkoła. Powinniśmy stosować się do zasad języka polskiego. Jeżeli nie, to śmietnik się zrobi. Dłuższych postów nie będzie się chciało w ogóle czytać.

PS: Co do polskich znaków, to ja się tak przyzwyczaiłem je pisać, ze bez nich ani rusz. No zdarza mi się tylko, czasem w słowie "że" zgubić kropkę, ale to przez tępo pisania i nie zawsze alt zaskoczy jak by się chciało Big Grin
Atsu

Piracki wojownik

Licznik postów: 106

Atsu, 12-01-2009, 19:11
Wiesz to jak ty napisałeś widać, że to jest celowe. Ja tu pisze o błędach ortograficznych czy niezbyt częstych przekręceniach. To, że ktoś robi błędy nie znaczy, że są one w każdym wyrazie.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź