Magi - Labyrinth of Magic
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Marduk

Kapitan z paradise

Licznik postów: 344

Marduk, 29-10-2012, 19:55
Tytuł: Magi - Labyrinth of Magic
Autor: OHTAKA Shinobu (Tak ! Kobieta !)
Ilość Rozdziałów: 160+
Gatunek: Action Adventure Comedy Fantasy Shounen
Zalecane: 15+ ? Wiek nie jest podany, ale patrząc po ostatnich chapterach, to nawet za mało

Action-Adventure w klimatach Baśni z Tysiąca i Jednej Nocy, czyli mamy pustynie, latające dywany, potężne Dżiny, Maktub i baśniowe klimaty. Niektóre opisy dają mylne wrażenie, że jest to manga o zdobywaniu labiryntów. To poprawny opis, jeśli pominiemy wszystko co dzieje się od 20 chapterów wzwyż Wink

W skrócie, jest to historia tytułowego bohatera Alladyna i Alibaby. Alladyn jest Magi, co znaczy że jest predysponowany do robienia epickich rzeczy, co czasem mu się zdarza, ale zwykle zachowuje się jakby był zupełnie nie z tego świata. Alibaba jest jeszcze ciekawszą postacią, ale powiedzenie cokolwiek więcej, byłoby dużym spoilerem. Łączy ich zamiłowanie do cycatych panienek i domów "rozrywki", oraz wspólny cel - zdobycie pobliskiego labiryntu.

Nie wolno zapominać o Morgianie, czyli jednej z ciekawszych postaci kobiecych jak dane mi było ujrzeć w shounenie. Co ciekawe, o ile większość bohaterów, w jakiś sposób polega na magii, Morgiana korzysta tylko i wyłącznie z siły fizycznej (widać, że mangę rysuje kobieta...). Wygląda to epicko i takie jest. Niestety, ma małe cycki Sad

Największym plusem mangi są postaci, ich rozwój i wzajemne interakcje. Praktycznie każda poznana osoba ma własne cele i wartości, których się trzyma, dlatego, nawet jeśli cierpią na typowe shounenowe przypadłości, wszystko wydaje się na swoim miejscu - dzieci są dziećmi , nastolatki zachowują jak nastolatki, a dorośli jak dorośli. Brakuje tego w takim np. naruto, gdzie człowiek się zastanawia, czy tam przypadkiem nie było jakiejś plagi która wybiła/osłabiła wszystkich dorosłych ninja.

Zapowied?? anime:
http://www.youtube.com/watch?v=Psco-zPb ... re=related
(dobrze wykonane, jedynie drobne różnice między mangą)

Ps. A tak w ogóle, to powinno być więcej Morigany. Walka przy użyciu magii jest dla ciot.
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 29-10-2012, 20:10
Evendell będzie tu spamowała. Wiadomo ile ma to mieć epków? Chcę zacząć oglądać, jak się zacznie kończyć.
Poza tym, wielkim Einsteinem nie będę jak powiem, że ten sezon anime TYRA kosmos :].
Bajnor

Imperator

Licznik postów: 1,902

Bajnor, 29-10-2012, 20:23
Mają zekranizować chaptery 2-76, czyli 3 duże Arce. Mam nadzieję, że nie upchną tego w 25 odcinkach, bo wtedy wyjdzie coś pokroju Zetmana. Ogólnie to póki manga mi się bardziej podoba, ale anime też jest dość dobre. Zmieniają w serii niektóre wydarzenia z mangi na inne, moim zdaniem gorsze. Pozytywem jest to, ze twórcy zapowiedzieli, że seria nie będzie miała własnego zakończenia, jak w przypadku Niebieskiego Egzorcysty, więc kontynuacja będzie możliwa. Mam zamiar oglądać na bieżąco.
Evendell

Joy Boy

Licznik postów: 5,384

Evendell, 29-10-2012, 20:24
Chcę posobny dział dla Magi!

Osobiście nie mogę się doczekać, aż w anime pojawią się

Spoiler

8 generałów <3

No i póki co muzyka jest na naprawdę wysokim poziomie.
bufaloxxx

Król piratów

Licznik postów: 4,531

bufaloxxx, 29-10-2012, 20:33
Anime oglądam do mangi jeszcze nie podszedłem(raczej nie podejdę, wolę ruchome obrazki Tongue). Jak na ten moment bardzo mi się podoba, niech zrobią 3 arci, potem może być długa przerwa. Byle dalej trzymali poziom.

Heros napisał(a):Poza tym, wielkim Einsteinem nie będę jak powiem, że ten sezon anime TYRA kosmos .

Dawaj co oglądasz, bo trochę serii mam, ale może coś ominąłem.
Marduk

Kapitan z paradise

Marduk, 29-10-2012, 21:07
Dodałbym Shinsekai Yori, Kintama, Tonari no Kaibutsu, Bakuman, Sakurasou no Pet na Kanojo, no i oczywiście The World God Only Know Tongue

Może nie ma jakiegoś tytułu który miażdżyłby suty, ale wszystko trzyma zdrowy, lekko masochistyczny poziom.

??eby nie było offtopa, anime ma zamknąć się w 20-kilku odcinkach. Spokojnie im się to uda - 3 odcinki a oni już zmieścili 21 chapterów. Początkowo trochę pominęli, ale ktoś kto nie czytał mangi nie powinien tego odczuć. Według mnie, kawał porządnej roboty - 4 odcinek wyszedł bardzo dobrze, zwłaszcza tło muzyczne.

[Obrazek: tumblr_mcmv79jPgk1rcv40mo1_500.gif]
Najlepsza scena (zwłaszcza mina konia ... epic)
Rain

Król piratów

Licznik postów: 3,825

Rain, 29-10-2012, 23:38
Eee tam pitolicie xD Magi jest zajebiste.

ps.zgadzam się, więcej Mor przydało by się.
Marduk

Kapitan z paradise

Marduk, 05-11-2012, 02:14
Najnowszy odcinek anime daje radę, sceny z babcią wydawały mi się jakoś gorzej przedstawione niż w mandze, ale za to nie??le rozwinęli walkę księżniczki. Logicznie, pomysłowo i efektownie (nie pamiętam żeby w mandze była w ogóle pokazana jej pełna transformacja). Jak tak dalej pójdzie, to anime, przynajmniej pod względem akcji, będzie lepsze od mangi.

Zapomniałbym, Paimon fanservis:
[Obrazek: tumblr_mcyt1s09731qae592o1_r1_500.gif]
Hmmm... I can see where this is going Big Grin
Bajnor

Imperator

Licznik postów: 1,902

Bajnor, 31-03-2013, 17:59
I jak wygląda sytuacja z anime? Mocno pozmieniali w stosunku do mangi? Słyszałem, że strasznie pomieszali, ale nie może chyba być tak ??le, skoro zapowiedzieli kolejny sezon ->
http://i.imgur.com/EZgxOIt.jpg
Stoję na 15 odcinku i nie wiem czy dalej oglądać.
Evendell

Joy Boy

Evendell, 31-03-2013, 18:14
nie aż tak, chociaż sama stanęłam na 20 odcinku.
nie mogę się doczekać Imperium kou <3
Marduk

Kapitan z paradise

Marduk, 31-03-2013, 18:30
Strasznie. Skakali po wydarzeniach jak im pasowało i teraz już niemożliwe jest powrócenie do mangi. Głównie z powodu Alibaby - na początku zrobili z niego bohatera angstującego, a pó??niej... po prostu to inna postać i zupełnie inna fabuła wokół, jedynie inspirowana mangą. Poszli tą samą drogą co przy pierwszej ekranizacja FMA. Od pewnego momentu to zupełnie inne anime. Taki A-1 Dōjinshi.

Podsumowując. Jeśli przeczytałeś mangę, to możesz obejrzeć (jako oryginalne podejście do fabuły), ale nie oczekuj logicznego powiązania z pierwszą częścią. Twórcy ulegli deprawacji i zmienili przeznaczenie fabuły według własnego widzimisię - nie jest to jeszcze koniec świata, ale trudno to będzie kontynuować zachowując sens oryginału.
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 31-03-2013, 19:27
Sad
Po co zmieniają, a nawet mi się to Magi podobało.
Evendell

Joy Boy

Evendell, 09-04-2013, 00:36
ale głos Kou Ena na plus #.#
Dahaka

Król piratów

Licznik postów: 3,793

Dahaka, 29-04-2013, 14:59
Jako, że tytuł przewijał mi się przed oczyma przez jakiś czas, a opis i gatunek mi podchodzą, to postanowiłem zacząć anime. Niestety po wstępnym rozeznaniu dowiedziałem się, że anime to crap w porównaniu do mangi, więc smutnąłem, ale stwierdziłem, że może najwyższy czas znale??ć sobie kolejnego shounana do cotygodniowego śledzenia, bo ani blicz, ani FT, ani toriko mnie nie jarają kompletnie.

No i po pierwszym arcu (15 chapterów) jestem bardzo pozytywnie nastawiony <3 Klimacik świetny, para głównych bohaterów jest fajna, fabularnie to tak narazie mało wiadomo.
Zobaczymy jak się dalej manga potoczy, czy utrzyma poziom, czy spadnie, mam nadzieje, że to pierwsze. Ocena na MALu bardzo solidna, więc patrzę z optymizmem.

Obejrzałem też 2 pierwsze odcinki anime.
Jesu ale kupa xD Charaktery postaci totalnie wyprane w stosunku do mangi, seiyuu alladina to jakaś porażka, elementy przedstawiające świat pominięte, brak jakiejkolwiek ekspozycji świata, która pozwoli nam odtworzyć w głowie strukturę lokacji.

Muzyka fajna, animacja też, ogólnie technicznie jest ok i klimat świetnie ukazany, ale cała reszta to stolec.
Evendell

Joy Boy

Evendell, 29-04-2013, 15:52
To wydali dwa animce pt Magi? Bo Dahaka chyba oglądał coś zupełnie innego niż ja.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź