Bohater
Ten temat nie posiada streszczenia.
Aktualnie ten wątek przeglądają: 1 gości
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź
Sturmir

Wiceadmirał

Licznik postów: 1,484
Miejscowość: ECCLES MASTERRACE!

Sturmir, 26-04-2013, 00:09
Zamieszczam ten temat z własnej ciekawości, żeby poznać nieco opinie innych osób na temat fanów mangi oraz ich gustów. Od jakiegoś czasu pracuję sobie nad małym projektem mangowym. Nie idzie to w zabójczym tempie, ale wiadomo, praca, obowiązki itd. wolnego czasu nie pozostaje wiele. Kreując główną postać zastanawiałem się co tak naprawdę przyciąga potencjalnego czytelnika do sięgnięcia po dany tytuł. Oczywiście może na to wpływać cała masa czynników, ale na razie chciałem skupić się na jednym czynniku, który wpływa chyba najbardziej na ogólny wizerunek mangi. Główny bohater. Jakie cechy charakteru czynią bohatera idealnego, który przyciąga tysiące czytelników? Dlaczego w kategorii shonenów króluje postać upartego i szlachetnego młodzieńca o czystym sercu, ale dziurze w głowie? Wiadomo, że shoneny są skierowane do osób w młodym wieku, ale czy wiek bohatera ma naprawdę tak istotne znaczenie (Dragon Ball Z wyjątkiem?) tak samo jak obowiązek uczęszczania naszego bohatera do szkoły (One Piece wyjątkiem?). A może jednak połączenie dorosłej postaci z shonenową rzeczywistością mogłoby zdać egzamin?
Czy cechy takie jak obżarstwo i wrodzona głupota są wska??nikiem sukcesu w tej branży?
Jakie macie spostrzeżenia w tej sprawie? Jaki wg was byłby bohater waszej idealnej mangi? A może już taki istnieje (na co ja liczę, jestem na forum OP ._ .)?
Heros

Joy Boy

Licznik postów: 7,533

Heros, 26-04-2013, 00:42
Sturmir, nie, te cechy nie są istotne. Tylko że dla dzieci 12letnich lub większości ludzi (idioci, mało wymagający ludzie itp.) to jest absolutnie obojętne, co będzie. Ważne by było. Gdyby Oda (lub Kisiel) zrobił mangę o gównach z DFami lub jutsu, to dla nich byłoby to równie pasjonujące. True story.
Co do bohatera-idealnego:
- mózg.
- pewna oryginalność (nie musi być "wszechstronnie" oryginalny, ale powinien się choć trochę wyróżniać na tle innych. Dobry przykład to np. Ichigo).
- mhroczność (w miarę sensowna, a nie tak słabo poprowadzona jak u Saskacza).
- wszystkie pozytywne cechy Zora Big Grin
Potem zrobię Ci dokładniejszy opis,.
qbol

Imperator

Licznik postów: 2,290

qbol, 26-04-2013, 01:17
The Nameless One z Planescape: Torment.
Dahaka

Król piratów

Licznik postów: 3,793

Dahaka, 26-04-2013, 01:56
??adną sztuką jest zrobienie cool badassowej postaci, którą wszyscy lubią.
Sztuką jest zrobienie beksy maminysnka, którego wszyscy lubią

Czyli tak naprawdę wszystko zależy od autora. Jak ktoś jest zdolnym pisarzem, to z byle kogo zrobi postać którą będę uwielbiać. A jak się nie chce ryzykować, to bierzesz archetyp, który zawsze się sprzeda - lekkomyślny głodomor z marzeniem i determinacją.
Tom

Super świeżak

Licznik postów: 202

Tom, 26-04-2013, 15:54
Jeśli chodzi o shouneny, to kiedyś gdzieś przeczytałem dobre podsumowanie tego, dlaczego w tak wielu tego typu mangach jest popyt na głupich, ale szlachetnych siłaczy. Nastolatków - grupa docelowa shounenów - przyciąga bohater "taki sam jak ty, tylko głupszy", bo taki ktoś nie wprowadzi nikogo w kompleksy, a da się czytać jego przygody z uśmiechem na twarzy. Big Grin

Bohatera idealnego dla wszystkich stworzyć się nie da. Każdy lubi co innego. Ja na przykład wolę wiarygodne charakterologicznych bohaterów od jakichś absurdalnych (paradoksalnie potrafię tworzyć praktycznie tylko tych drugich) osobowości, chyba że ten absurd jest w jakiś sposób uzasadniony. Nie przez jakąś tragiczną przeszłość, ale jakieś jedno wydarzenie, które nie przesadza z dramaturgią, które doprowadziło do takiego zachowania. Trochę mętnie to wyjaśniam, tym bardziej, że nie potrafię na tą chwilę przytoczyć przykładów, ale mam nadzieję, że rozumiesz.

Moim zdaniem powinieneś stworzyć bohatera, jakiego ty byś lubił. Każdego nie zadowolisz, a jeżeli ty go polubisz, to na pewno znajdzie się ktoś, kto podzieliłby twą opinię.
Subskrybuj ten wątek Odpowiedź